V UK zatčen první squatter !

Dnes odpoledne jsem projížděl Londýnem, skrz luxusní čtvrť Mayfair – z obchodů tam doslova září peníze – jel sem domů, na vlak. Na nádraží sem pak zahlédl v novinách “V Londýně zatčen první squatter !“. Čuměl sem jak puk, pěkně mě to nasralo.

Alex Haig, 21-letý kluk z Portsmouth, je první osobou zatčenou za squatting od doby přijetí nového zákona. Zákon vzešel v platnost 1.10.2012, a ze squattingu, původně přestupku, činí zločin. Kriminalizuje ho a umožňuje jeho trestání až půlročním vězením a pokutou 5000£ (asi 150 000 kč ).
Haigh byl odsouzen k 12 týdnům vězení. Budova, kterou obsazoval, paradoxně patří společnosti zajišťující sociální bydlení potřebným. Momentálně je vězněn ve Wormwood Scrubs ( “vězení jejího veličenstva” ).

Samotná zbytečná věznění jen tvoří pro společnost ohromnou finanční zátěž, místo sociálních programů a příspěvků chudým platí jejich zatčení, peníze jsou posílány zcela špatným směrem. Místo podpory slouží k perzekuci.
V Londýně si důstojné bydlení mnoho lidí nemůže vůbec dovolit. V zemi je okolo milionu prázdných nemovitostí a asi 50 000 squatterů. Pravicová média je očerňují a svalují vinu na zloděje a imigranty, čímž jen podporují nenávist a rasismus. Svým přístupem se pak stát řítí do finanční propasti, veřejnými prostředky se nesmyslně plýtvá, úzká společenská vrstva vlastníků nemovitostí profituje z nouze ostatních, spravedlivé přerozdělování bohatství by přitom zvýšilo blahobyt všech. Morální krize tak splývá s krizí finanční.

Squatting je založen na potřebě, potřebě domova, základního lidského práva. Ano, mohou se snad najít i případy jeho zneužívání a škodlivosti, ale zákon uvězňující 21-letého kluka je krutost.

Tento článek je stručným českým překladem článku anglického publicisty Andy Worthington. Jeho plnou verzi lze najít zde – http://tinyurl.com/squatt

A Radostná Zpráva Nakonec !!

Jen pár dní poté byla v Londýně obsazená rozlehlá budova, mající sloužit jako sociální kulturní centrum. Viz zde : http://tinyurl.com/hobohilton