Notre-Dame-des-Landes (France): ještě další lesní evikce , 5th November 2012

evikce

Žijeme v Rohanském lese. Během posledních dvou let jsme postavili sedm vysokých domů na stromech a tři kolektivní podlažní domy. Ve čtvrtek, 19.října přišla policie spolu s buldozéry a vše zničila.
Další den jsme s pomocí veřejnosti postavili novou kuchyň, která byla v 6ti metrové výšce. A také nový komunitní prostor ještě o trošku výš. O týden později bylo ale opět vše zničeno, zdemolováno i se stromama.
Během víkendu jsme postavili nouzový přízemní přístřešek, abychom měli kde spát než opravíme domy na stromech. V podstatě jsme měli jen pár matrací položených na paletách s nosníky připevněnými ke stromům a přikrytými plachtou.
V pondělí, 5. listopadu časně z rána okolo 20 policejních dodávek zablokovalo všechny cesty v okolí Rohanského lesa. Se slovy, ať si vezmeme co pobereme a vypadneme k nám přišlo asi 30 plně ozbrojených policajtů. Začali přístřešek bourat a roztrhávat plachty, i když jsme byli pořád vevnitř. Potom co nás vyhnali ven a přitiskli nás k zemi ještě rozřezali matrace, včetně tašek. Všechno jenom abychom to už nemohli použít. Můžu jenom říct, že jsme je očividně začínali pěkně štvát.
Rozdupali lékárničku první pomoci, stejně tak jako krabici s obručemi na kolo. I přesto, že vedoucí operace slíbili, že našim kolům se nic nestane, byli stejně jako spousta ostatních věcí zničeny. Vyhrožovali nám a vytlačili nás z lesa ven. Chtěli s námi projít obrovskou louží, o které jsme věděli, že je hluboká až po kolena, ale navrhli jsme aby nás místo toho následovali jinou cestou.
Všichni muži byli prohledáni. Dva z nás odvezli na policejní stanici kvůli ověření totožnosti. Ženy musely vyčkat na policajtky, aby je mohly také prohledat. Čekaly neuvěřitelně dlouho až nakonec se jich jen zeptali na jména a místa narození. Když už zjišťování našich osobních údajů přestala být zábava, chvíli spolu diskutovali a pak nám řekli, jestli nechceme prostě jít. Proč? Prý nás už prostě měli plný zuby a nechtěli s námi zase na stanici ztrácet čas, když jsme jim stejně nechtěli říct naše jména.
Nebylo to zrovna nejlepší probuzení. A začíná být už docela únavné mít každý týden zničené své domy. Nyní, když už uplynul nějaký čas a měl jsem čas nad tím přemýšlet, tak si nemůžu pomoct, ale pořád mi to příjde trošku vtipné. Když jsme se zeptali, proč nás chtějí brát na policii, řekli nám, že je v lese kempování nelegání. Takže asi 200 jednotek pořádkové policie obklíčí les a stráví skoro celý den prolézáním každého metru lesu jen aby našli 6 lidí, kteří tam kempují. 20 dodávek plných kompletního vybavení jenom aby zničili pár nosníků a plachet. Můžeme mít policajtů dost, ale je jasné, že mnohem víc vadíme my jim. Hurá na další lesní příbytek!