Amsterdam: Emigranti z Notwegu přesunuli svůj protest do osquatovaného kostela Vluchtkerk

Pár aktivistů, novinářů, squatterů a charit se shromáždilo minulý týden aby vytvořili prozatimní řešení pro emigranty, kteří byli vypuzeni z Norwegu. Cílem je udržet situaci v politické agendě. Mezitím se v osquatovaném kostele na západě Amsterdamu vytvořila komunita lidí o asi 83 aktivistech. Tito lidé nemají příležitost zůstat ve své zemi a nemají ani příležitost jít zpátky.
Na stránce squat.net můžete sledovat aktuální situaci, pokud chcete něčím přispět, kontaktujte hlavní vedoucí organizace – Devluchtkerk [at] gmail [dot] com.

V pátek, 30.listopadu bylo asi 100 lidí hledající azyl vyhnáno ze stanového kempu v amsterdamském Osdorpu. Neměli kam jít, tak vyšli do ulic. Během následujcích dní našli pomoc (Ať už ve formě ubytování, jídla) u nejrůznějších občanů Amsterdamu. Mezitím pro mě aktivisté hledali nový domov. A ten nyní našli. V sobotu, 2.prosince tito lidé osquattovali prázdný kostel Svatého Josefa v oblasti Bos en Lommer.

Kostel – zasvěcen Josefovi, svatému patronovi rodiny – byl prázdný. Dříve ho využíval lezecký klub, bylo v něm tudíž základní sociální zajištění. Emigranti si ho vybrali jako místo, kde můžou zůstat pospolu a poukazovat na jejich případ. A to aby začal důstojný proces řešící jejich situaci a oni byli přijati většinovou společností.

2.prosince večer se na místo dostavil vlastník kostela. Rozhodl se, že je nebude žalovat ani usilovat o soudní řízení. Namísto toho se rozhodl připravit kostel na to, aby byl přístřeškem pro emigranty přes zimní měsíce.

Sdružení kostelů, jednotlivci i organizace poskytující pomoc se ten večer rozhodli poskytnout prozatimní pomoc emigrantům. S cílem pomoci jim zajistit bezpečnou základnu, ze které by mohli řešit svojí situaci – naléhat na holandské politiky, aby se tomuto případu věnovali.

Na stránce squat.net budou časem aktualizace případu. Pokud máte nápad, jak pomoci emigrantů, ozvěte se na již zmiňovaný email.

 

vice info a fotek 

Tags: