Aktuální dění v okolí vily Amalias

Vila Amalias od roku 1973 chátrala. Když jí ale před 22mi lety osquattovala parta lidí, vdechli do ní život. Na vlastní náklady jí opravili a udržovali. Údajní majitelé jsou známí tím, že vyvlastňují soukromý majetek. Např. z budovy, která měla sloužit jako škola udělali obchodní centrum. Od 90. let až do dneška se ve vile konaly různé kulturní akce – promítání, koncerty, divadla. Je v ní i knihovna, freeshop s vinylem a hudební studio. Dveře byli vždycky otevřené pro podobně smýšlející lidi. Pro lidi, kteří pohrdají čímkoliv co je jim vnucováno. Pro lidi, kteří pohrdají dnešní lhostejností a rezignací na snahu něco změnit. Pořádali i akce, kterých se zůčastnili třeba jejich sousedé (a jiná širší veřejnost) – např. dětské dny, bezpeněžní trhy. Vila byla už několikrát napadena ze strany státu, nejenom kvůli její lokaci, ale taky kvůli politickým názorům a přesvědčením, které mají lidé, kteří se zde schází. Nejednou byly způsobeny velké škody, ale vždycky se vše opravilo a navíc jejich útlakem se jenom zvyšovala morálka squatterů. Narozdíl od lidí, kteří budovy berou jen jako další způsob jak vydělat peníze je squat A. dobrým příkladem místa, které odporuje jakýmkoliv využívání peněz. Je to prostor ve kterém je místo hierarchie struktura, která respektuje člověka. Tudíž podporuje i ty v nejnižších vrstvách “pyramidy”, což jsou i ti, kteří jí spravují. Ale naše solidarita, touha po seberealizaci se státu moc nelíbí. Vila je prý epicentrem nezákonnosti už 22 let a to se teď prý změní.”Jsme ti co žijou na ulicích, jsme pankáči, rebelové, jsme vegetariáni, feministky, jsme nasraní chudí noční bojovníci, jsme oběti rasismu, mstíme se za vaši nespravedlnost a vy tomu říkáte epicentrum nezákonnosti. Vila Amalias bude bojovat. Za naše sny. Za to, aby společnost byla pro každého svobodnější. “

V ranních hodinách 20. prosince do squatu vnikla policie. Pod záminkou, že si veřejnost stěžovala na obchodování s drogami, prostor prohledávali. Zadrželi 8 osob, z nichž 3 byli pouze hosté. Proti těmto osobám byly na základě věcí, které policie ve squatu zabavila proneseny obžaloby. My tyto obžaloby odmítáme. Jelikož troška petroleje a prázdné flašky od piva v blízkosti topení jsou absurdním důvodem k obžalobě. Před squatem se sešlo asi 200 lidí, aby vyjádřili solidaritu se squattery.
Solidární shromáždění byli v několika dalších městech.

Pro nás je tato akce jasným poukázáním na politiku státu. V dobách finanční a systémové krize, stát zahajuje útok ve všech směrech – ponižuje ty, co jsou “dole”, snaží se vyhladit jediný náznak vzpoury a nebo pokusu o odpor. Výsledkem může být jedině pozdvihnutí rasistických ideí, které vedou společnost k fašismu, k přijmutí faktu, že naše životy jsou stále sledováni a k perzekuci politických prostorů a těch, kteří odporují všem, kteří si myslí, že jsou nadřízení.
Odmítáme všechna obvinění.
Naše slova jsou naše zbraně.
Řekli jsme to několikrát a řekneme to znova: “Celé ty roky bojujeme a konec je v nedohlednu!”.
Solidaritu všem squatům.