Prohlaseni z tiskove konference EKH, 6.prosince 2004

Autonomni centrum Ernst Kirchweger Haus (EKH), bylo prodano puvodnim majitelem KPO (Rakouskou komunistickou stranou) pravicovym extremistum v rijnu 2004.

Toto prohlaseni od tiskove skupiny EKH bylo napsano pro tiskovou konferenci, ktera se konala 6.prosince 2004 ve Vidni. Vysvetluje situaci z pohledu lidi, kteri ziji a pouzivaji EKH.
Pro verejnost:

Jak jsme zjistili az z novin, EKH bylo prodano 10.rijna 2004 rakouskou ks KPO. Podle kupni smlouvy je novym majitelem “najemni korporace Wielandgasse 2-4”, ktera koupila nemovitosti Wielandgasse za velice nizkou cenu 600 000 euro. Christian Machowetz, ktery je majitelem “Security Management Christian Machowetz GmbH (Bezpecnostni management CH.M. s.r.o.)”, je predsedou teto najemni korporace.

Z dalsich duveryhodnych zdroju vime, ze Machowetz byl puvodne aktivnim pravicovym extremistou a patrne se angazoval v ANR (Aktion Neue Rechte, rakouske neonacisticke skupine, ktera byla zakazana behem 80.let). Je zminovan na seznamu platicich clenu ANR v magazinu “Ventil” (12/1977, publikovanem videnskou socialistickou mladezi). Na tomto seznamu muzeme take najit jmena jako Gottfried Kussel a Gasser Georg, kteri jsou dobre znamymi neonacistickymi aktivisty.

V polovine 90.let byl na zadost KPO vypracovan realitni kancelari odhad budovy na Wielandgasse 2-4, tedy EKH. Sama budova byla ocenena asi na 15 milionu silinku (neco pres milion euro). Pred rokem byla budova nabidnuta mestu Vidni za 1 milion, ale mesto odmitlo. Nyni je dum prodan za 600 000 euro, coz jsou dve tretiny castky zadane od Vidne. Ve smlouve o prodeji, ktera je verejne dostupna, najdeme mimo cenu take poznamky o ustnim souhlasu, ktery neni zaznamenan v psane podobe. Proto je znovu KPO zadano jeste jednou, a to verejne odhalit dalsi dohody mezi nim a novym majitelem.

Prodejni cena se dokonce ani neblizi opravdove cene nemovistosti.
Bud je prodej vanocnim darkem od KPO pro pravicoveho spekulanta s majetkem, nebo se opravdu musime zajimat o to, co bylo dohodnuto mezi KPO a novym majitelem. Je nepochybne, ze dostal tuto nemovitost pod jeji opravdovou cenou.

Kvuli planovanemu rozsireni blizke vlakove stanice k hlavni vlakove stanici Vidne, ktere zahrnuje i projekt nakupni zony, cena EKH jeste vice vzroste behem pristich 10-15 let. V kontextu prestavovani cele ctvrti je EKH pouze obeti najemnich spekulaci, ktere zacinaji silne ohrozovat socialni klima ctvrti. EKH je v teto situaci ve specialnim postaveni. Kvuli prodeji bude mnoho socialnich projektu, ktere jeste dokazaly fungovat bez statnich podpor, vazne ohrozeno a tyto projekty se obavaji, ze nebudou schopne prezit bez infrastruktury budovy. Tyto organizace, ktere jsou samospravne a udrzuji dum, by nyni mely byt nahrazeny projekty zalozenymi statem. Napr. existuje myslenka o pronajmu nekterych casti domu organizaci WOBES (projekt, ktery se stara o bezdomovce, drogove zavisle a byvale vezne), a to po renovaci, za vysoky najem. Pokud to udela, Machowetz by mohl spekulovat s verejnymi penezi. To by mu prineslo dostatek penez na to, aby nejen udrzoval nemovitost, ale take ji transformoval do vysoce vynosneho domu s najemnimi byty.

Od prodeje EKH vsechny projekty vyuzivajici dum dostaly zpravu o zruseni smluv na symbolicky pronajem. Novy majitel nechce akceptovat hlavni najemni smlouvu pro “asociaci pro kontrakulturu”, ackoli je explicitne jmenovana v kupni smlouve.

Podle naseho pravniho poradce ziskaly projekty se smlouvami o symbolickem pronajmu najemni prava preplatkem utrat za uzivani a udrzbu, protoze udrzovaly budovu samy, a zaplacenim poplatku za elektriku a topeni marxistickeho centra KPO za mnoho let. Jakakoli akce proti temto najemnim smlouvam je porusenim najemnich zakonu. zadna ze skupin, ktere vyuzivaji EKH, tedy nechce akceptovat zruseni smluv nebo opustit pronajmute prostory.

Navzdory temto faktum, realitni management Gustav Petri & Co zadal nektere skupiny, aby podepsaly papir, kde se zrikaji vsech legalnich naprav, aby mohly zustat jeste dalsich 6 mesicu. Nevime, proc by se legalni podnajemnici meli zrici moznosti jit k soudu za svoje prava, proto, aby mohli zustat o neco malo dele.

Protoze nepodepsaly tento papir, bylo nekterym projektum uz vyhrozovano, ze budou vyhozeny nebo budou muset platit 3eura/m2 mesicne. Jak by si mohly projekty bez financnich podpor toto dovolit?

Jeste navic k tomuto papiru, prisel dalsi s prohlassenim, ze do 14.prosince 2004 musi byt chodba druheho poschodi vycistena od vsech nahromadenych veci. Neni pochyb, ze to je dalsi tyrani najemniku. Uzivani chodeb bylo dohodnuto ve smlouvach s byvalym majitelem KPO. Existuje uz zkusenost s oddelenim pro regulaci bydleni: V kvetnu 2004 behem odstranovani dveri timto oddelenim byli tri lide bez povoleni k pobytu zavreni ve svych mistnostech. Obracime se na vsechny statni instituce, aby se nestaly nastroji spekulace ze strany soukromych osob. Obracime se na mesto a zadame je, aby poradilo svym agenturam, aby jednaly korektne a socialne akcetovatelne. Tento pripad je verejnym zajmem pro mnoho lidi zijicich ve Vidni.

Prohlaseni Flughafensozialdienst (shrnuti):
Uz nekolik let organizace dobrovolne pracovala pro imigranty v EKH. Tyto projekty jsou ted blizko sveho konce. I v pripade, ze dostanou levnou nahradu prostor, je zrejme, ze clenove Flughafensozialdienst a “deserteurs und Fluchtlingberatung” vzdycky pracovali dobrovolne a nebudou si moci dovolit pokracovat v jejich praci mimo centrum jako EKH.

Socialni mir:
Cele okoli EKH je velice ohrozeno moznosti, ze bude kriminalizovano. Tady je priklad ze zpravy federalniho uradu pro Ochranu statu(?):

“Clenove anarchoautonomni sceny jsou v r.2004 stale ohrozeni coby aktiviste s vysokou potencialitou nasili. To je predevsim videno v kontextu mozneho prodeje EKH. Pokud se to stane, anarchoautonomni scena ztrati svou zakladnu a sve centrum, ktere se vyvijelo behem mnoha let. Mirumilovne vystehovani neni realistickou moznosti. Naopak musime se pripravit na to, ze se v pripade vystehovani policii tendence k nasilnosti v levicove scene jeste zvetsi.”

Myslime si, ze obsah techto skvelych “vysetrovani” je taktika eskalace. Drahe policejni mereni by melo byt legitimizovano v akci. Jak moc je socialni mir a cena represivnich mereni dobra pro mesto Viden? Nebylo by pro ni lepsi, pokud by na sebe mesto konecne vzalo socialni a kulturni odpovednost?

My, kdo bydlime a uzivame EKH, se obracime na verejnost, aby podporila vsechny nase projekty a organizace, ktere sidli v EKH, jak financne, tak pravne. Volame po aktu zachovani vsech projektu v EKH.

tiskova skupina EKH, Viden, 6.prosince 2004.
Kontakt: ekhaus [at] med-user [dot] net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload