EKH bleibt! EKH zůstane!

Ernst Kirchweger Haus (EKH) ve Vídni byl obsazen r.1990 a stal se mezinárodním, antifašistickým, samosprávným prostorem. Projekt, který v sobě zahrnuje prostor pro autonomní bydlení a spoustu jak politických, tak kulturních iniciativ a kolektivů, hraje důležitou roli v rámci radikální levice v Rakousku i mimo něj.

Od 20.října 2004 je veřejně známo, že vlastník, rakouská komunistická strana KPO prodala budovu za mnohem nižší cenu, než jaká je její opravdová hodnota, a to rozenému špekulantovi s majetkem a kupodivu se zázemím v rakouské extremistické pravicové scéně.
Brzy na to dostali.y uživatelé.ky domu oznámení, že se musejí vystěhovat do 31.prosince, ačkoli mají platné smlouvy o užívání nebo na něj získali.y právo díky přeplatku provozních nákladů. Nový správce domu Gustav Petri & Co jim pak udělal nabádku, že pokud nebudou podnikat žádné legální kroky k uplatnění svých práv, mohou zůstat až do léta 2005. Cílem správce domu je mít dům prázdný do 30.června.

Někteří.ré z držitelů.ek nájemních smluv na tento návrh pod tlakem přistoupili.y, ačkoli jde stále o to, EKH udržet. Žádost o vyklizení (Raumungsklage) byla již vlastníkem podána a jednání u soudu začalo 18.února 2005 (report anglicky/německy). Pro obyvatele.ky EKH jsou tato jednání u soudu pouhým začátkem delší právní potyčky.

Shrnutí protestů a akcí na podporu EKH

(přeloženo z angličtiny s malými úpravami a novinkami)

Toto je neúplný souhrn akcí, které proběhly (a stále probíhají) na podporu EKH od doby, kdy bylo veřejnosti a obyvatelům.kám tohoto obsazeného domu oznámeno, že byl v říjnu 2004 prodán (Přečtěte si Prohlášení tiskové skupiny EKH česky/anglicky). Tyto protesty byly většinou (ale ne pouze) namířeny proti Rakouské komunistické straně (KPO), bývalému majiteli budovy EKH. Připravované aktivity jsou spojené s dalšími autonomními projekty ve Vídni a mají mezinárodnější rozměr.

20.října 2004
Tak teď to všichni/všechny víme. Rakouská komunistická strana KPO prodala zasquatovaný dům EKH pravicovým špekulantům.

2.listopadu 2005
Několik sympatizantů.ek symbolicky obsadilo hlavní kancelář KPO, aby protestovali.y proti likvidaci domu a proti jejímu důsledku – ohrožení více než 27 různých skupin a politických projektů. Během krátké doby se dostavily speciální policejní jednotky (WEGA) a po jejich příjezdu aktivisti.ky místo opustili.y.
Videozáznam

7.listopadu 2004
Aktivisti.ky navštěvují vídeňského starostu Michaela Haupla v politickém matiné 2014 – Vize pro město. Poukázali.y na to, že dotace pro sociální a kulturní instituce se stále snižují, a na nedořešenou hrozbu vystěhování jediného rakouského autonomněsociálního centra. Na transparentu se objevil nápis “FRAIRAUME SCHAFFEN – EKH BLEIBT (budovat svobodné prostory – ekh zůstane)”.
Článek v němčině

8.listopadu 2004
Walter Baier, předseda KPO, byl kousnut do nohy 😉
Článek v němčině a video

9.listopadu 2004
Aktivisté.ky dočasně obsadili.y KPO-“Volkshaus” v Klagenfurtu/Celovci (hl.město Carinthie).
Článek v němčině

10.listopadu 2004
Aktivisti.ky zorganizovali.y infostánek na Vídeňské univerzitě, aby informovali.y veřejnost o situaci EKH s pozitivním ohlasem.
Článek v němčině

12.listopadu 2004
Aktivisti.ky navštívíli.y z KPO úzce spojené Café 7 Stern. Nejprve byli.y návštěvníci.ice informováni.y o situaci EKH. Po diskuzi s několika opilými úředníky.icemi KPO o komunismu začal.a jeden.na aktivista.ka vydražovat zařízení hospody. Potom byla celá hospoda prodána pravicovému kupci a nový majitel začal ihned hospodu vyklízet. Jedině přítomnost policie pomohla KPO prostory ubránit.
Článek v němčině, fotky a video

14.listopadu 2004
1300 lidí demonstrovalo proti prodeji EKH.
Článek v němčině a fotky a další fotky

16.listopadu 2004
V Salcburku byl asi dvacítkou lidí symbolicky obsazen Volxheim, kde se nacházejí kanceláře salcburské pobočky KPO. Mimo konkrétní veřejné prohlášení o prodeji EKH, požadovali.y aktivisti.ky také otevření všech nevyužívaných budov, jejichž vlastníkem je KPO.
Článek v němčině

20.listopadu 2004
Konference “Levicové opozice pro solidární Evropu”, vedlejší projekt “Evropské levice”, kde se KPO angažuje a na které se snaží mít velkou účast, se konala ve WUK/Vídeň. Pod nějakými 30 politiky.čkami a aktivisty.kami Levice, včetně předsedy a dalších vysokých úředníků.ic KPO, asi 20 sympatizantů.ek EKHáčka navštívilo konferenci, aby zpochybnili.y roli KPO v rámci Levice a žádali.y o solidaritu. Po krátkém úvodu se hlavní téma rychle stočilo k situaci EKH a v krátkou pauzu před “diskuzí ve skupinkách” využil.a cukrář.ka k tomu, aby předal.a pěkný dortík Walteru Baierovi a Claudii Kriegelsteins.
Video a článek v němčině

4.prosince 2004
Asi dvacet aktivistů.ek navštívilo sjezd strany KPO v Linzu. Navzdory vysokému množství policajtů.ek se jeden.na aktivist.k.a dostal.a do síně, ve které se konalo shromáždění, mezitím co zbytek aktivistů.ek úspěšně zablokoval vchod blokádou vsedě. Po naléhavém telefonátu byly dvě ženy vpuštěny do sálu a bylo jim umožněno přednést desetiminutový (v důsledku 20min) proslov. Po proslovu zůstali.y aktivisti.ky ve vstupní hale a diskutovali.y s několika členy.kami KPO. Policie byla přítomna až do konce mítinku.
Článek v němčině a fotky

17.prosince 2004
EKH zůstane – Yorck59 taky! V berlíně se konala demonstrace na podporu EKH, které se účastnilo asi 30 lidí. V tu samou dobu byla ve Vídni demonstrace na podporu autonomního centra Yorck59 v Berlíně a KTS ve Freiburgu.
Reportáž v němčině a obrázky

18.prosince 2004
Asi 500 lidí přišlo na demonstraci “EKH zůstane!” ve dvě hodiny odpoledne na Mariahilferstrasse ve Vídni. Účast policie byla masová (asi 1000 policajtů.ek), dost na to, aby demonstrant.k.y obklopili.y, což se také částečně stalo… Noviny (alespoň rakouský nejprodávanější Kronenzeitung) přinesly článek (německy) o militantním černém bloku, který se pokouší narušit rakouské předvánoční nákupní snění. Všechno ale zůstalo mírumilovné. Asi po dvou hodinách byla demonstrace ukončena a spousta lidí zůstala na Mariahilferstrasse, rozdávala letáky o EKH a/nebo dělala nějaké vtipné akce.
Článek v němčině, fotky, další fotky a video
Večer pak stovky lidí oslavovaly 10 let Publixtheatre a znovuodstartování no-racism.net na EKH.
Článek v němčině
V německém Freiburgu se přidalo asi 300-400 aktivistů k demonstraci proti represi, která byla zaměřena proti útoku (razii?) na KTS, které je ohrožováno až doposud, kvůli akcím mezi veřejností.
Článek v nj, fotky1 a fotky2 a další informace na Antifa Freiburg a La Banda Vaga
V Hamburku demonstrovalo asi 250 lidí za travellerské karavanní místo Bambule, které právě teď žije v exilu, a za Wendebecken, další pozemek obývaný travellery, ve kterém proběhla před nedávnem razie.
Článek v němčině, druhý článek a fotky

13.- 14.ledna 2005
Během této noci byli.y navštíveni.y někteří.ré úředníci.ice a vedení KPO a jejich byty byly vylepšeny barvičkami a nápisy. KPO pak fantazírovala o násilnických kruzích kolem EKH.
Obrázky a report v němčině

20.ledna 2005
Uskutečnila se demonstrace proti zadržování a za svobodu pro zatčené “ilegalizované” lidi. Jeden z obyvatel EKH byl zavřen po rasistické kontrole 25.října 2004 (report v nj, obrázky, video). Po několika protestech byl osvobozen 14.února 2005 (více info v němčině).

18.února 2005
Začal proces proti EKH. Mimo to proběhlo několik menších protestů na radnici a na městském úřadu čtvrti Favoriten, kde se EKH nachází.
Anglický článek

23.-26.března 2005
Proběhly tzv. RaumungSchlussTage (“Poslední dny před vyklizením” nebo snad “Dny skoncování s vystěhováním”), organizované KRitischePolitischeOffensive (Kritickou politickou ofenzívou), během nichž byl symbolicky obsazen prázdný dům.
Článek u nás a na slovenských indy

2.dubna 2005
Proběhly demonstrace proti rasové politice EU a byl obsazen další dům v ul. Burggasse.
Článek v češtině a fotky

Kromě všech těchto demonstrací, bylo také potvrzeno, že EKH je důležitým kulturním centrem ve Vídni. Během posledních týdnů a měsíců navštívilo několik tisíc lidí spoustu solidárních akcí, koncertů a parties. Pozvánky na akce najdete na domovských stránkách EKH.

Připravované aktivity:

Od 11. do 17. května 2005 se bude konat mezinárodní Vídeňský kongres 2005 (informace v češtině, němčině a angličtině), během kterého se bude konat spousta různých politických a kulturních akcí. Kontakt: wienerkongress(bla)gmx.net

A 29.června 2005 pak začnou protesty a parties proti možnému vystěhování – na EKHáčku, ve dvoře a v ulicích.

Linky:
Webová stránka EKHáčka
EKH bleibt! Informace o akcích za udržení EKH
Rakouská Indymedia
Indymedia Slovensko
KanalB Videos
Hudba, plakáty a koncerty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload