Ochrana soukromí není soukromou záležitostí

25.června 2004 přijeli zástupci italské poštovní policie na základě příkazu boloňského prokurátora bez varování do Aruby, poskytovatele internetu, u něhož hostuje jeden ze serverů aktivistické organizace Autistici/Inventati. Aruba odpojila stroj projektu Autistici/Inventati a policie zkopírovala všechna data. Nikdo z aktivistů A/I nebyl varován, ani informován o tom, co se stalo. Namísto toho jim poskytovatel, kontaktovaný telefonem, řekl, že došlo k výpadku proudu.
Policie pak požadovala přístup k webovému emailovému účtu jménem croceneraanarchica na inventati.org a od tohoto data k němu měla stálý přístup. Je možné, že mohla a stále má možnost číst a rozkryptovat všechna data, uchovávaná ve stroji.
Až nyní, o rok později, byli Autistici/Inventati upozorněni na tuto situaci, díky legálním procesům ohledně posledního “honu na čarodějnice” vedeného proti anarchistickým kolektivům.
Autistici/Inventati je nezávislý projekt, který poskytuje prostor pro weby a mailing listy mnoha kolektivů v Itálii a po celém světě, včetně fóra Genoa legal a supportolegale.org. Organizace se nyní rozhodla odpojit stroj a odebrat ho od onoho poskytovatele.
Podmínky pro zachování soukromí byly v Itálii zkompromitovány a nikdo neví, kolik komerčních poskytovatelů domén na internetu poskytuje svoje služby policii bez vědomí svých klientů. Nikdo neví, co policie udělá se zabavenými daty a ti, kdo se podílejí na projektu Autistici/Inventati jsou přesvědčeni, že toto není ojedinělý případ, týkající se jedné organizace nebo jediného nezávislého serveru, obzvláště od doby, kdy FBI zneužilo federální nařízení umožňující získat jediný archiv, a zmocnilo se tak celého Indymedia serveru 7.října 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload