Dva dny akcí na podporu squatů a autonomních prostorů, duben 2008

Na pátek 4. a sobotu 5. dubna 2008 vyzýváme ke dvěma dnům demonstrací, přímých akcí, informování veřejnosti, streetparty, squatování apod. na obranu svobodných míst a podporu antikapitalistické kultury.

Během těchto dvou dnů chceme zviditelnit autonomní prostory a squaty jako evropské/globální politické hnutí. Chceme rozvíjet vzájemnou komunikaci a solidaritu mezi squaty a autonomními prostory, chceme naše oblasti dál propojovat s novými lidmi a novými akcemi a podporovat vznik autonomních prostor v místech, kde ještě nemají žádnou tradici.Postupně si chceme vybudovat schopnost odolávat vlně represí, které na nás dopadají.Proto vyzýváme k decentralizovaným a nezávislým akcím všeho druhu, jejichž forma závisí na tom, co bude lidem připadat v lokálním kontextu nejúčinnější. Jaký politický obsah bychom chtěli těmto dvěma dnům dodat, se dozvíte níž.

Jsme všude…

Celá staletí lidi využívali squaty a autonomní prostory na venkově i ve městě, aby mohli sami rozhodovat o vlastním životě. Je to prostředek, taktika, postup a cesta, jak si prožít svůj boj. Už desítky let squatterské hnutí v celé Evropě i jinde bojuje proti kapitalistickému vývoji například tím, že se zúčastňuje lokálních bitev proti destrukci, vytváří alternativu ke konzumní kultuře zaměřené na zisk, zakládá společenská centra a rozbíhá různé dobrovolnické aktivity mimo rámec mainstreamové ekonomiky. Také ukazuje možnosti samoorganizace bez hierarchie a vytváří mezinárodní sítě vzájemné výměny a solidarity. Tyto sítě už změnily množství životů prolomením sociální kontroly a poskytnutím svobodného prostoru, kde je možné žít mimo společenské normy.

Tato místa mimo jiné poskytují základnu různým setkáním a projektům, tvorbě a distribuci podvratné kultury, nepeněžní výměně zboží, zdrojů a vědomostí, experimentování s novými způsoby života, kolektivním debatám, recyklaci a stavění, zemědělským aktivitám a produkci nezávislých médií.

Ať už mluvíme o squatech, zakoupených pozemcích, vyjednané nebo přivlastněné zemědělské půdě, upravených továrnách či budovách postavených svépomocí, jedná se o místa, která poskytují útočiště vyhnancům, rebelům, chudým lidem, bezdomovcům, radikálním aktivistům a ilegálním imigrantům. Společenská centra jsou pro nás zásadní coby součást hnutí za společenskou změnu.

Vlády v celé Evropě prosazují represivní programy

Napadají dlouholeté autonomní prostory jako Ungdomshuset v Kodani, Koepi a Rigaer Strasse v Berlíně, EKH ve Vídni a Les Tanneries v Dijonu, zasquatovaná sociální centra v Londýně a Amsterdamu, Ifanet v Soluni apod. Ve Francii se squaty staly primárním policejním cílem po hnutí proti CPE a vlně akcí a nepokojů během období prezidentských voleb, v Německu bylo objeveno a napadeno mnoho autonomních prostor v době protestů proti zasedání G8. Ve dvou velkých a starých “pevnostech” squattingu, Barceloně a Ženevě, se autority rozhodly hnutí zničit. V některých zemích je stále ještě možné obsadit prázdné budovy, v dalších už se to ale považuje za zločin. Na venkově je přístup k půdě stále obtížnější a komuny čelí narůstajícím problémům s legislativou týkající se hygieny, bezpečností a přílivem městských obyvatel a turistů. Nezávislé kultury v celé Evropě jsou v ohrožení.

Před několika měsíci jsme byli svědky bojů v ulicích Kodaně a akcí napříč Evropou vyvolaných výbuchem vzteku po vyklizení společenského centra Ungdomshuset. Kvůli nim a několika dalším velkým případům odporu, které proběhly v posledních měsících, se nám podařilo obnovit význam mezinárodní solidarity.

Motivují nás stejné touhy, cítíme totéž předurčení čelit společnému nepříteli v útlaku a nezávisle na hranicích nás spojuje stejný cíl vytvořit svět rovnoprávnosti a sebeurčení. Jsme jako neovladatelné ostrovy, které nejdou zarovnat do řady a kde vládne nekontrolovaná svoboda, a chceme dál jednat solidárně a posilovat naše mezinárodní kontakty, nezávisle na počtu kilometrů, které nás dělí.

Cíle akcí

Chtěli bychom, aby tyto akce umožnily a inspirovaly diskuzi, ukázaly různé možnosti a strategie a daly příležitost k výměně zkušeností. Tady jsou některé ze záležitostí, které bychom rádi řešili:

co rozumíme pod pojmem autonomní prostory a co od nich čekáme? Jaká je jejich role ve snaze o společenskou změnu? Kde na stupnici mezi “alternativou” a “konfrontací” leží ?
šíření informací o rozsahu aktivit konajících se v různých autonomních prostorech spolu s nápady, jak je uskutečňovat; otázka produkce zboží a služeb; a povzbuzení výměny vědomostí, hlavně mezi městem a venkovem
sdílení zkušeností, inspirování dalších lidí; vidět, jak žijí v kolektivu ostatní, poznat jejich aktivity a systémy výměny v rámci alternativní ekonomiky… podělit se o různé způsoby získávání prostoru v Evropě: ilegální obsazování, Do It Yourself stavby, města z aut, kolektivní nakupování, volné dohody…
šířit praktické prostředky a solidární cítění:
mezi různými uživateli autonomních prostor (současnými i potenciálními): spolupracujícími, lidmi bez papírů, aktivisty, travellery, imigranty, lidmi z venkova i města, malými farmami;
využití prostorů různými způsoby: aktivity pro komunitu, místa setkávání skupin, obyvatelné prostory;
umožnění vzniku společné strategie při obraně proti státní represi nebo vyklizení;

Kdo jsme, jak na projektu spolupracujeme a jak ho realizujeme?

Momentálně jsme skupina lidí zapojených do různých autonomních prostor v celé Evropě, která se rozhodla začít šířit tuto výzvu. V následujících měsících se setkáme s několika skupinami a zjistíme, co si lidé myslí o našem návrhu na dny evropské akce a jak by se chtěli zapojit. Úspěch projektu hodně závisí na našich schopnostech vytvořit větší mezinárodní skupinu. To znamená, že kdokoliv by se chtěl zapojit, měl by zkusit rozšiřovat myšlenku na různých místech, vyrábět a distribuovat propagační materiály a vytvářet informační síť o tom, co se bude během těchto dní dít. Rádi bychom také v blízké době zorganizovali setkání týkající se všech těchto záležitostí. Kontaktuj nás!

Kontakt: april2008 at squat dot net

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload