April2008 – co se dělo ve světě!!!

Minulý rok byla vydána výzva k decentralizovaným akcím na podporu squatů a autonomních prostorů. Navrhla spojit síly v dubnu 2008 na několik dní přímých akcí, demonstrací, obsazování budov, otevřených oslav našich bojů a kontrakultur… v touze propojit naše energie a použít společné odhodlání k vybojování našich lokálních situací.

Iniciativa se setkala s nadšením: až 130 lidí se podílelo na koordinačním setkání, které se konalo na konci listopadu v Dijonu, a výzva byla přeložena do 18 různých jazyků. Ukázalo se, že je nás docela dost, těch, kdo cítí, že lokální snižování počtu “osvobozených prostorů” má být spojeno s mezinárodní solidaritou a že tento boj nemá být o izolovaných prostorech, ale o hnutí bez hranic, má být základem pro antikapitalistickou a antiautoritářskou praxi.A navíc byla mobilizace April2008 příležitostí k odstartování setkání na “národní” úrovni, např. ve Velké Británii nebo v Německu. Takže, ano, očekávali/y jsme určité množství akcí, které by tento měsíc udělaly speciálním, jak pro nás, tak v otázce osobního vlastnictví. Musíme ale přiznat, že pro nás bylo docela ohromující, jak úspěšnou se tato iniciativa ukázala být: události a akce byly ohlášeny nejméně na 95 místech, rozesetých po 26 zemích, většinou v Evropě, ale také na jiných kontinentech – reportáže přišly z Nového Zélandu nebo USA, z Izraele nebo Ruska!

Byly použity velmi rozmanité taktiky, od umisťování transparentů až k sabotážím, spolu s pouličním divadlem, výstavami, food not bombs, parties a diskuzemi. Nicméně, aprílový víkend byl především plný demonstrací, street parties a squatování! Bylo otevřeno více než 30 nových squatů, docela často ve městech, kterým zasquatované sociální centrum chybělo, nebo kde protisquatterská politika v minulosti obsazování prázdných budov učinila obtížným. Zatímco některé z těchto squatů byly rychle vystěhovány, jiné naštěstí stále fungují!

A i když bylo naprosto dokonalé vidět tolik společných akcí a “dělat ze squattingu zase hrozbu” 😉 během tohoto víkendu, nejvíce vzrušující věci mohou teprve nastat díky bezprostředně hrozící perspektivě evropského setkání “interspace”, které propojí různé squaty a autonomní prostory, aby posunulo aprílovou dynamiku ještě dál, aby snad vybudovalo dlouhodobější vztahy a vytvořilo nové perspektivy pro naše společná východiska. Více informací o tomto berlínském setkání na konci května najdete na: http://interspace.blogsport.de/.

Věřme, že April2008 nebyl ničím jiným, než posunem v rámci širšího procesu, je na nás na všech tento proces posouvat dál! Proto díky všem a solidaritu se všemi, kdo přispěli/y k těmto dnům, a dokázali/y tak, že skutečně:

“My jsme všude!”

Pár lidí, kteří jsou součástí iniciativy April2008 http://april2008.squat.net/ ============================

Následuje shrnutí akcí, které se uskutečnily v rámci April2008. Rozhodně není úplné, jelikož o některých akcích jsme nedostali/y přímo report a byly nalezeny prohlížením Indymedií nebo jiných alternativních zdrojů informací. Nepochybně se v následujících dnech ještě dozvíme o věcech, které se staly, v každém případě se určitě podívejte na web iniciativy April2008 – http://april2008.squat.net/ – kde najdete další informace, aktualizace a překlady!

Reporty jsou shrnuty jen do několika vět, detailní reporty s fotkami nebo video nahrávkami jsou k dispozici pro mnohé z níže jmenovaných iniciativ na webu April2008. Pokud jste se podíleli/y na iniciativě, o níž by měla být širší dokumentace, pošlete prosím vaše materiály na mail: april2008-www[at]squat.net a my je publikujeme.

Prosím nezapomeňte, že potřebujeme pomoci s překlady tohoto shrnutí do co největšího množství jazyků, aby iniciativa April2008 mohla inspirovat také lidi, kteří neovládají angličtinu. Prosím přispějte svými jazykovými schopnostmi a přidejte se k překladatelskému týmu na jeho mailing-listu: https://squat.net/mailman/listinfo/april2008-translation

Poznámka: Shrnutí v češtině najdete zde: http://april2008.squat.net/cz/ Shrnutí v angličtině můžete nalézt na: http://april2008.squat.net/summary/ ==================================

R A K O U S K O

Vídeň

——

(11) Ve Vídni se asi 300 lidí zúčastnilo demonstrace, potom následovala párty na zasquatovaném pozemku.

(12) Karavanová párty, která začala po páteční demonstraci, skončila bez problémů v sobotu v jednu odpoledne. Ale policie pak zastavovala a kontrolovala některá z aut, po opuštění pozemku.

(12) První vídeňská “bim párty” se uskutečnila od 16 do 19.30.

(12) Budova na Spitalgasse 11 byla obsazena kolem 20hod. Výsledky jednání s policií a s úřady jsou takové, že policie se bude držet zpátky a nová jednání začnou v neděli ve 13hod. Majitel/ka není znám/a. Aktivisté/ky se rozhodli/y zůstat a začala párty…

(13) Brzo odpoledne se začala sjíždět policie a vyhlásila, že se blíží vystěhování, které pak začalo v 19.30. Ve 21hod si robokopové prorazili/y cestu skrz dav, který blokoval přístup k budově, a dostali/y se do domu, který byl brutálně vyklizen. Asi 80 aktivistů/ek zorganizovalo hlučný protest před stanicí, kde byla držena jedna osoba, zatčená při vystěhování. Po dvou hodinách byla tato osoba propuštěna.

Graz

—–

(11) Setkání na Suedtiroler Platz – squatterská akce. Cílem bylo vytvořit první autonomní centrum v Grazu od dob 80tých let, pracovní název: “Projekt A-Z”. Večer byla obsazena budova na Annenstrasse 3.

(12) Projekt A-Z na Annenstrasse byl stále zasquatován. Byly zorganizovány workšopy a párty.

(13) Několik workšopů a koncertů na Annenstrasse.

(14) Došlo k diskuzi mezi squattery/kami, reprezentanty městské rady a majiteli budovy, bytovou korporací BeWo. Padl návrh na posunutí vystěhování, pokud squatteři/rky převezmou náklady na chod domu. O návrhu diskutovalo interní plénum později toho večera.

(15) Squatteři/rky vyhlásili/y, že souhlasí s návrhem korporace, užívat dům po 30 dní jako autonomní centrum. Ale bylo také přímo řečeno, že perspektivou není používat dům pouze dočasně a že potom bude hledán nový prostor.

(18) Předchozí majitelovy sliby byly zrušeny a Projekt A-Z byl vystěhován toho večera. Trvalo téměř dvě hodiny dostat všechny z domu, ale nikdo nebyl zatčen.

Linz

—–

(11-12) Druhý den akčních dnů, sobota 12. dubna, začal otevřením nového squatu “Louise” na Kaisergasse 17.

(13) Squat byl opuštěn…

Innsbruck

———-

(11) Demonstrace za autonomní prostory se uskutečnila odpoledne s 250 lidmi.

(11) Po demonstraci byla obsazena stanice staré Hungerbahn. Policie objevila squat docela pozdě, což umožnilo nějakým 100 až 150 lidem shromáždit se uvnitř.

(12) Došlo k setkání s reprezentací města brzo ráno ve 2 v noci. Diskuze byla dost jednostranná a jediné návrhy, které město mělo, byly: buď dům opustíte do 12 hodin nebo budete vystěhováni/y.

(12) Po delších diskuzích mezi aktivisty/kami a městskými úředníky/icemi opustili/y squatteři/rky budovu kolem 16hod. Nikdo nebyl kontrolován. Město chce budovu zbourat.

Salzburg

———

(11) Byl zorganizován open air koncert na stavebním pozemku Nonntal Unipark a také čtení v autobusu.

(12) Demonstrace za sociální centrum byla odpoledne zorganizována na Max-Reinhard-Platz a trvala do 20hod.

B Ě L O R U S K O

Minsk

——

(11) Open air párty se konala v parku v centru města. Byla uspořádána výstava na téma domů, byl distribuován zin, připravený na tuto akci. Později došlo k diskuzi na téma squatting, pak přišlo food not bombs, vystoupení samba skupiny, nezávislá divadelní performance a capoeira zápasení a bubnování. Přišlo asi 100 lidí.

(12) Otevřená filmová noc byla uspořádána v místní univerzitě, přišlo asi 50 lidí a promítal se film o Rozbratu v Poznani a o Keramice Zanon. Pak následovala diskuze o squatování v Londýně.

B U L H A R S K O

Sofie

——

(12) Promítání filmů a diskuze na téma squatting a špatná sociální situace. Přišlo málo lidí. Je třeba dodat, že aprílové dny byly zorganizovány týden po tvrdě potlačených anti-NATO protestech v Rumunsku.

K A T A L Á N S K O

Barcelona

———-

(11) Umisťování bannerů na budovy ve městě. Bannery se objevily na 12 nedávno vystěhovaných squatech.

(12) Asi 200 lidí se shromáždilo na Plaza de la Virreina v Barceloně v 19hod a vydali/y se na pochod sousedstvím – rozšiřovali/y letáky ohledně akcí, které se chystaly ve městě (události proti spekulantům, solidarita se stávkujícími řidiči/kami autobusů atd.), a malovali/y pro-squatterské a protipolicejní grafiti.

(12) Demonstrace došla až k Ronda General Mitre 9 (na Plaza Lesseps) ve 20hod a lidem se podařilo vniknout do dlouho opuštěné budovy v dobrém old-skool punkovém stylu! Nový squat byl potom zajišťován, zatímco lidé venku rozdávali/y letáky kolemjdoucím, vysvětlujíce sociální, politické a ekonomické důvody k obsazení budovy. Nové sociální centrum se jmenuje Ateneo Mayo ’37.

(13) Street party a pouliční divadlo.

Vilanova i la Geltrú

———————

(11) L’Assemblea de Joves de Vilanova i la Geltrú zasquatovala opuštěnou budovu, aby ji přeměnila na centrum pro mládež.

Č E S K Á R E P U B L I K A

Praha

——

(12) V Praze se konala street party. 400 lidí – někteří/ré v maskách, se soundsystémy, cheerleadery/kami – se setkali/y na krátký pochod, dva bannery byly po cestě vyvěšeny na prázdné budovy. Večer se konal squatekk, party v obsazeném domě. Byla vytvořena výstava o vystěhovaných místech a předešlých squatterských akcích.

Ropice

——-

(12) Squat Viktorie, místo obsazené několik týdnů před April2008, zorganizovalo první akci s výstavou fotek, benefičními materiály. Koncert ukončila policie.

D Á N S K O

Kodaň

——

(10-11) Občanské sdružení – Občané proti privatizaci veřejného vlastnictví – dala nápisy “NA PRODEJ” na fasádu veřejných budov v noci ze čtvrtka na pátek. Knihovny, prostory pro vzdělávání a další místa jsou tu ohrožena privatizací.

(11) Dny začaly předem ohlášenou cyklojízdou v ulicích Kodaně ze čtvrti Nørrebro do čtvrti Østerbro. Spolu se slogany jako: “Auta pryč z Kodaně! Teď!” nebo “Automobilismus se rovná průmyslu a válkám kvůli ropě” (v dánštině to zní líp). Slíbené “Velké Překvapení” na konci akce přimělo asi 300 lidí, aby se dostavili/y, ačkoli bylo brzo a byl pátek.

(11) Pořádala se luxusní veganská kuchyně ve “Folkets Hus” (dům, patřící lidem) s názvem “Každý/á má právo na dobré jídlo”. Potom následovalo promítání různých politických filmů.

(11) Když se ta spousta krásných kolařů/ek dostala k pozemku, který byl prázdný více než 5 let, skupinka aktivistů/ek odhalila malý městský park, který vytvářela. Pozemek byl obklopen plotem a park nebylo z ulice vidět, protože plot zakrývala velká plátna. Když byla odstraněna, aktivisté/ky dostali/y ovace od davu. Zahrada má být otevřena pro všechny a je kolektivem autonomně spravována.

(11-12) V pátek večer pokračovala zábava. Po obrovské esemeskovací akci, se prázdná budova ve čtvrti Amager rychle naplnila až k prasknutí několika stovkami bavících se lidí. V Dánsku se těmto párty říká “Pirátské párty”, které jsou vlastně jakousi neziskovou párty v domě obsazeném na jednu noc – tedy nelegálně. Párty byla dobře naplánovaná a objevily se různé umělecké kousky, grafiti a soundsystém. Párty začala ve 23hod takzvaným Slum’n’bassem, hard break beatem a revolučním hip hopem. Od jedné hodiny v noci se začala policie zatýkat jednotlivé lidi a psi byli vypuštěni na ty, kdo se snažili/y bránit. Policajti/tky byli/y extrémně agresivní a brutální. Někteří/ré byli/y pokousáni/y, jiní/é zmláceni/y.

(12) V části Kodaně, která se jmenuje Valby, byla “papersquattery/kami” obsazena stará kavárna.

(12) Na předměstí Kodaně, ve Vanløse byl na několik hodin zasquatován dům. Akce proběhla na podporu nezávislého a svobodného Tibetu.

(12) V části Kodaně se jménem Amager skupina RAK (Revoluční Anarchisté/ky v Kodani) zasquatovala budovu, aby v ní vytvořila nový svobodný a autonomní prostor. Naneštěstí byla dánská policie na stráži jako nikdy a obklopila dům. Po několika hodinách, kdy se pokoušela vyklidit ulice, policie odešla ze scény. Dům pak zase znovu stál nevyužitý a prázdný. Deset lidí bylo zatčeno.

(12) V sobotu večer znovu proběhl řetězec sms-ek a pozval lidi na obrovskou street party v centru města, kde asi 500 lidí obsadilo ulici na tři hodiny, pak byla párty ukončena policií.

(12) Několik stovek účastníkú/ic se ze street party přesunulo do ulic s větším provozem. Najednou byla vytvořena spontánní demonstrace, asi stovka lidí zabrala ulice a kráčela nočním městem. Bylo rozhodnuto, že se půjde až k symbolickému “Ground 69”, kde stálo nyní zbourané Ungdomshuset.

(12) Zlegalizovaný squat Bumzen naplánoval malou afterpárty. Nálada byla pohodová a nad tím vším uspokojení z úspěšného a aktivního víkendu.

Svendborg

———-

(12) Ve Svendborgu byl obsazen dům a policie musela zbourat jednu ze zdí, aby se mohla dostat dovnitř.

Næstved

——–

(12) Transparenty byly vyvěšeny ve městě Næstved se slogany, které požadovaly autonomní centrum v lokálním měřítku.

V E L K Á B R I T Á N I E

Londýn

——-

Počátkem dubna byl otevřen nový squat v Londýně, jehož zprovoznění souviselo s evropskými akčními dny na obranu svobodných prostorů. A řada akcí se konala v autonomních prostorech ve městě.

(11) Víkend začal v pátek večer při schůzce a info noci s promítáním a kavárnou v rampART, centru, kterému hrozí vystěhování. V nedaleké zasquatované galerii NO:ID se uskutečnily akustické koncerty a performance.

(12) Nově otevřené sociální centrum otevřelo svoje dveře a zvalo na výstavu umění, filmy a špatně zorganizované workšopy a diskuze. Byl tu také free obchůdek a velmi populární squatterská realitka s vystavenými prázdnými budovami v Londýně, spolu s jejich přesnou polohou, historií a vhodností k zasquatování. Mezi nabízenými domy byly opuštěné domy a byty, hospody, obchody a dokonce vládní budovy. Lidé mohli/y přidat informace o dalších budovách nebo nechat svůj kontakt, aby se mohli/y sejít s ostatními a obsazovat domy.

(12) V sobotu byla také demonstrace za ubytovnu pro lidi bez domova a několik stovek lidí se bavilo na benefiční párty pro Poradenskou službu pro squatter/k/y, která se konala v Hackneyském sociálním centru (také je tu hrozba vystěhování). Další benefit se konal ve Wominspace (ženský squat, také před vystěhováním).

Nottingham

———–

Stará městská radnice byla obsazena v rámci mezinárodních dnů April2008. Radnice budovu prodala v r.2000 a ta zůstala po mnoho let prázdná. Během víkendu byla tato úžasná a důležitá budova znovu dobře využita.

Leeds

——

V Leedsu bylo zasquatováno a znovu otevřeno městské Centrum na podporu bydlení. Ironické je, že radnice nechala na budově nápis: “Poradna pro bydlení se mění.” a to se skutečně stalo – byly poskytovány rady jak squatovat, otevírat autonomní centra, vytvářet alternativní bydlení a byly poskytovány informace o gentrifikaci. V reportáži se říká: “Byl to ten nejvíce otevřený squat, jaký jsem kdy viděl/a – dveře byly dokořán v sobotu, kdy bylo v ulicích hodně lidí, a to přímo v centru města… Spousta lidí přišla pro radu ohledně squatování, pročíst si informace, podívat se na film nebo si jenom posedět a vypít čaj.” V Leedsu byly také provedeny útoky na kanceláře Angel Group – byly nastříkány slogany, zalepeny zámky. 12 firemních aut bylo poničeno odstraňovačem barvy, spreji a kola byla prořezána. Společnost vydělává na tom, že poskytuje špatné bydlení pro uprchlíky/ice, vydělává na zranitelných lidech a na rasistických zákonech o přistěhovalectví. Tato společnost se stala cílem útoku v rámci dní April2008, protože bydlení je právo, nikoli prostředek zisku.

Bristol

——–

Prázdná budova v centru města, Malé Divadlo v ulici Colston, bylo obsazeno lidmi bez domova jako součást akčnch dní.

Birmingham

———–

Přechodná autonomní zóna byla vytvořena v Digbethu a stala se místem, kde se uskutečnily tři dny workšopů, povídání a diskuzí na různá témata: od zápasů, které vedou původní obyvatelé v Mexiku, až ke hnutí za práva handicapovaných osob, od workšopů kolem 12V elektřiny, k “semínkovým bombám” a guerilovému zahradničení, od organizace práce ve veřejném sektoru, až po opravy kol. Každý den se vařilo, večer byly koncerty, vznikly spontánní sochy a malby po celé budově.

Manchester

———–

Space Invaders z Manchesteru byli/y velmi zaneprázdněni/é, protože po spoustu měsíců užívali/y squat Archways jako základnu pro osnování plánů na April2008, a chtěli/y tento dům použít jako základní místo, jenže squat byl vystěhován. Místo něj se centrem stal nový prostorný squat Hulme a hospoda Jackson’s Wharf byla také obsazena stovkou lidí po sobotním protestu za “svobodné prostory”, který se konal v centru města. Stala se tak znovu pijáckým doupětem na několik hodin a pak byla opuštěna. Velkým finálem měla být obrovská párty v továrně v Ancoats, ale ačkoli se 500 lidí do domu dostalo před 1hod v noci, obrovská policejní akce znemožnila dalším 300 lidem dostat se tam také a celá akce skončila ve 2hod.

Reading

——–

Byla znovu otevřena komunitní zahrada a přišlo mnoho lidí. Sousedé/ky vyjádřili/y podporu, opékalo se na ohni a proběhly koncerty.

F I N S K O

Helsinki

———

(11) Asi 150 lidí demonstrovalo za svobodné prostory a vydalo se k domu, zasquatovanému předchozí neděli ve čtvrti Töölö.

(12) Proběhl dvoudenní seminář GhettoExperience08, byly naplánovány diskuze na témata jako městský prostor, feminismus, atomová energie, internetové pirátství a plánování příštích akcí.

Tampere

——–

(12) 250 lidí se zúčastnilo street párty a zasquatovalo starou dřevěnou budovu. Večer bylo domovní plénum a párty.

(13) Domovní plénum a promítání.

Turku

——

(11) Bylo obsazeno nové sociální centrum Jokikatu a během víkendu se konal Free Culture Festival. Hrálo se loutkové divadlo, pořádaly se punkové koncerty, malování a psaní, promítání a vaření. Město souhlasilo s kolektivním užíváním budovy.

F R A N C I E

Dijon

——

(11) V Dijonu se asi skupina 80 lidí sešla před Prefekturou, zablokovala ulice transparenty (“Solidarita s nelegálními přistěhovalci” a “Osvoboďte Ivana a Bruna teď hned!”) a naházela do ulic kouřové granáty, na podporu dvou aktivistů, Ivana a Bruna, kteří čekají ve vězení na soud, obviněni z “terorismu”, potom co byli chyceni s kouřovými granáty, když šli na nelegální pochod na podporu přistěhovalců/kyň. Po hodině úspěšné blokády ulice a vyzpěvování sloganů se demonstranti/ky rozešli/y. Policie stála nedaleko s několika dodávkami, ale nijak nezasáhla.

(12) Přechodná autonomní zóna vznikla v centru města ve 14hod, s free obchůdkem, infošopem s tunami letáků a zinů, s hudbou, veganským občerstvením a workšopem “jak sabotovat reklamu” a s výstavou fotek na téma squaty a sociální hnutí. Stovka lidí se sešla na demonstraci v ulicích s transparenty proti hrozícímu vystěhování squatu Le Mat Noir a na obranu autonomních prostorů na celém světě. Kouřové granáty byly zapáleny, squatterská grafiti byla malována, slogany vykřikovány, plakáty lepeny a reklamy sabotovány. Demonstrace skončila novým obsazením ex-squatu Toboggan, který byl na popud radnice vystěhován před rokem a byl dosud prázdný.

(12-13) Pře-squatování: protože několik lidí vylezlo na střechu, byla policie bezmocná. Zahrada byla obsazena a zazděné dveře kolektivně rozbity kladivy, aby byl otevřen průchod. Cílem této akce bylo veřejně ukázat na lži radnice, která před rokem prohlásila, že má na dům urgentní projekt, a dnes používá ty samé lži proti nově otevřenému politickému squatu Le Mat Noir. V sobotu a v neděli byly koncerty, pekly se diy pizzy a promítaly se filmy v Tobogganu 2 a v jeho krásné slunečné zahradě. V neděli večer se skupina lidí z Dijonu a odjinud rozhodla zůstat v domě, žít v něm a organizovat pravidelné akce. Toboggan 2 a Le Mat Noir jsou v tuto chvíli ohroženy vystěhováním a vyzývají lidi, aby se k nim přidali/y a vytvořili/y kolektivní odpor na obou místech.

Romans sur Isère

—————–

V Romans byla zorganizována akce lidmi z Le Mouton, squatu vystěhovaného před rokem a pak znovu obsazeného, s určitým souhlasem majitele/ky. Lidé z Le Mouton, známí/é svými obrovskými “sežer, kolik můžeš – pizza párties”, zorganizovali/y “belgické fondue”: uvařili/y obrovský hrnec bramborové kaše a horu hranolek, zamaskovali/y se a v kuklách snědli/y hranolky polité bramborovou kaší na způsob tradičního fondue.

Cévennes

———

(13) Asi 40 lidí zabralo pozemek ve vesnici La Borie, aby tu vytvořili/y bramborové pole a kolektivní zahradu. Po celodenní dřině byl pozemek připravený a lidé se dohodli/y na pravidelných schůzkách a společném zahradničení.

Také můžeme dodat, že v pátek 11. dubna, ačkoli to přímo nesouvisí s April2008, byla zorganizována demonstrace před soudem ve Floracu, kvůli soudu ohledně squatu Del’ Pronc, farmy obsazené rolníky v dubnu 2007, kde fungují různé aktivity, jejichž cílem je materiální autonomie, ale také veřejné akce, debaty a promítání. Toho rána se sešlo asi 50 lidí a oblehlo soudní budovu. Dělali/y takový kravál, že soudce/kyně nemohl/a vykonávat svůj úřad a nakonec musel/a soud odložit na příští měsíc. Před soudem pak několik klaunů/ek předvedlo satirický soud, a pak se hlučná demonstrace vydala ke státnímu úřadu.

Lyon

—–

(13) Několik squatterů/ek naplánovalo párty před vystěhovaným squatem Le Kawa. V r.2007 sloužil squat Le Kawa jako prostor pro bydlení, ale navíc jako denně otevřené internetové centrum, kavárna, filmový klub a free obchůdek, kam chodili/y lidé ze sousedství, aktivisté/ky a imigranti/ky. Na akci se sešlo asi 60 lidí, jedli/y a povídali/y si před doposud prázdným domem, na jehož střeše byly vyvěšeny dva transparenty. Na jednom stálo: “Jsme všude”. Debaty se točily kolem otázky solidarity s Romy a kolem projektů na otevření nových squatů. 72 Romů, včetně malých dětí, bylo totiž vystěhováno ze zasquatované budovy dva týdny před akcí, kvůli malému požáru. Některé rodiny pak našly přechodné útočiště v několika politických squatech ve Villeurbanne, což zvětšilo tlak policie a úřadů na některé z těchto prostorů. Ať to souvisí, či nikoli, jeden z nich, Le Boulon, otevřený před třemi lety, byl ohrožen možným soudem a vystěhováním. Během týdnů před a po April2008 bylo otevřeno několik nových squatů, aby znovu poskytly bydlení pro tyto Romy.

Montpellier

————

(13) V neděli se konala noční street párty s hudbou, diskuzemi o svobodných prostorech s účelem přivlastnit si veřejné prostranství. Proto byla znovu obsazena Candolle Plaza, místo, kde se setkávali/y různé sorty mladých, chudých, bezdomovců/kyň nebo rebelantů/ek, aby tvořili/y a bavili/y se. Stalo se symbolickým místem odporu proti gentrifikaci města v zimě 2007, kdy se radnice rozhodla zakázat tam jakákoli shromáždění a nainstalovat kameru. Po dobu měsíců docházelo k bojům s policií, ke stavění barikád a organizování nelegálních párties, zby bylo místo udrženo.

Toulouse

———

V Toulouse byl otevřen obrovský squat Brasil, s 9 000 čtverečními metry, ve staré továrně MAP, uprosřed průmyslové zóny. Hned se tam rozjely aktivity. V centru města byla také vytvořena svobodná zóna.

Poitiers

———

Nový squat, La Chienlit, byl otevřen během aprílových dnů a je připraven rozvíjet nové projekty, např. free obchůdek, infošop, workšopy, koncerty, výstavy a další aktivity. Obyvatelé/ky chtějí pracovat na soběstačných alternativách při výrobě elektřiny, chtějí sbírat dešťovou vodu a pěstovat vlastní zeleninu. Aktivisté/ky byli/y zastrašováni/y policií, která přišla více než třikrát. Jeden squatter byl zraněn.

St-Étienne

———–

Squatteři/rky ze St-Étienne přispěli/y rádiovým vysíláním, s programem o historii a současné situaci squatterského hnutí ve městě. Povídalo se o squatech jako Izmir, Rochetaillé, nebo La Poulaille a Le Frigo, většinou formou interview. Můžete si je stáhnout tady: http://punkerzz.free.fr/numero_zero/

N Ě M E C K O

Buchholz

———

(4-5) Byl vytvořen malý autonomní tábor v městském parku, jehož mottem bylo: “Freiraum Manie Fest”. Šlo o experiment, který měl ukázat, že takovýto tábor může vzniknout na místě mezi policejní stanicí a úřadem pro veřejný pořádek.

Hamburg

——–

(4) Víkend začal v pátek prezentací a šířením informací na téma gentrifikace v St.Pauli a okolních čtvrtích. Asi 300 osob různých věkových skupin a z různých společenských vrstev se sešlo, aby vyslechli/y zprávy o důsledcích gentrifikace a odporu proti ní. (5) Na Hafenstrase se konala street párty, kde se rozdávalo jídlo a informace “jak zasquatovat St.Pauli a Wilhelmsburg”. Později se k párty přidal rave punk a večer se dav s mobilním soundsystémem spontánně prošel po nedaleké čtvrti a nadělal spoustu kraválu mezi nóbl hotely a mnohopodlažními budovami dokud nepřišla policie.

(12) Studenti/ky pověsili/y transparent na západní křídlo hlavní univerzitní budovy, aby vyjádřili/y podporu samosprávnému “Philosophen Café”.

(12) Skupina “pro autonomní centrum mladých” rozdávala leták, který požadoval takové centrum ve čtvrti Hamburg-Altona. Letáky se rozdávaly téměř na všech ulicích čtvrti Altona.

Freiburg

———

(10) Dny začaly pizzou na wagenplatzu “der Schattenparker”.

(11) Rozdávalo se jídlo a promítal se dokument “Freiburg-Policeburg”, později se konal benefit.

(12) Cyklojízda (Reclaim Freiburg 2) začala kolem 13hod o patnácti lidech. Po třech hodinách decentralizovaných akcí a věšení transparentů na prázdné budovy, se asi 100 lidí sešlo na spontánní demonstraci, která prošla centrem města a zablokovala náměstí. Po proslovech na téma April2008 a nechutné lokální politiky se dav vydal na další pochod až na Augustinerplatz. Tam se konala nová street párty a různé skupiny hrály LPs, které nesly s sebou. Všichni/y si zatančili/y na různé hudební styly…

(13) Byl zorganizován den otevřených dveří v KTS se spoustou workšopů (samba, tisk na trika, tanec, točení filmů, technika…), informací a s filmy…

Berlin

——-

(březen) Köpi získalo prodloužení smlouvy na dalších 30 let. Zrušení starých smluv bylo vzato zpět. Nicméně situace wagenplatzu je stále nejistá, protože nemá dlouhodobou smlouvu, a další projekty jako Der Schwarzer Kanal, Rigaer 94, XB-Liebig a Liebig 14 jsou stále ohroženy.

(8) Několik přímých akcí se událo během noci, na protest proti “procesu valorizace” sousedství: barvou byla zkrášlena realitka “Prenzlauer Gärten Immobilien”,”German Architectural Center” a “Sparkasse Bank” a byla jim rozbita okna, několik luxusních aut bylo podpáleno.

(11) Pirátské rádio “zasquatovalo” vysílání na 95.2 FM a poskytovalo lokální informace a mezinárodní streaming.

(11) 30 lidí protestovalo před domem správce Rigerstrasse 94, Olive Rhon, zkrášlili/y jeho dům a zahradu.

(11) V noci byl pověšen transparent na dům ve čtvrti Neukölln, aby ukázal jejich vůli zabránit tomu, aby se z jejich soudsedství stala další yuppie čtvrť.

(11) V noci začal hořet stavební stroj na Dresdenerstrasse v Kreuzbergu. Byly s ním stavěny luxusní byty.

(12) Street párty se konala na Rigaer- a Liebigstrasse. Přechod přes silnici byl obsazen na několik hodin na podporu ohrožených projektů.

(12) Spontánní radikální cyklojízda se projela po čtvrtích Friedrichshain a Prenzlauer Berg, zablokovala několik hlavních křižovatek a rozdávala letáky. Letáky dostali/y přihlížející, aby byli/y informováni o akčních dnech a o kampani “Zůstaneme všichni/všechny” na podporu berlínských projektů. Asi 15 cyklistů/ek udělalo spontánní demonstraci na Danziger Strasse.

(12) Armáda klaunů dělala mýdlové bubliny a vytvořila mobilní free prostor. Prostor byl obklopen žlutou páskou s nápisem “Pozor! Svobodný prostor!” a pohyboval se k parku u nedalekého free obchůdku, který je ohrožen. Klauni/ky “osvobodili/y” všechno, co podle jejich názoru zmenšuje svobodu, jako auta, tramvaje nebo výfukové plyny 🙂

Münster

——–

(12) Cyklojízda po svobodných prostorech projela centrem a udělala několik zastávek na místech, kde účastníci/ice označili/y kamery, malovali/y transparenty a dělali/y další aktivity.

Kolín

——

(12) Centrem města projela cyklojízda s 40 účastníky/icemi a soundsystémem směrem ke street párty, která začala na náměstí Rudolfplatz v 18hod. Z původních 70 lidí se párty rozrostla na něco kolem 1000(!) osob, které z města udělali/y na šest hodin obrovskou párty. Několik malých akcí se uskutečnilo v ulicích a atmosféra byla skvělá.

Naumburg

——— (12) Demonstrace a koncert byly naplánovány pro nové autonomní centrum a zkušebny pro kapely.

Erfurt ——-

(10) Matoucí letáky o street párty zmátly policii a umožnily tak asi 150 lidem demonstrovat ve městě. Na chvíli byla demonstrace policií přerušena, ale pak pokračovala v plné síle.

Heidelberg

———–

(11) Proběhla pěkná a mohutná demonstrace na obranu svobodných prostorů a za otevření nového autonomního centra, kde se sešlo přes 150 osob a 4 klauni/ky, i přesto, že velice pršelo. Demonstrace prošla městem a byla zakončena v Café Gegendruck, kde se rozdávalo jídlo.

(13) Skupinka 25 až 30 lidí udělala piknik na Bismarkplatz. Později se všichni/všechny sešli/y na rádio balletu, který byl vysílán svobodným rádiem Bermudafunk.

Marburg

——–

(11) V 16hod. se asi 40 osob sešlo na alternativní turistické prohlídce, jejíž trasa vedla kolem bývalých i současných samosprávných bytových projektů.

(11) Ve 22hod. začala street párty s účastí asi 100-120 lidí, prošla kolem různých míst ve městě a skončila na tržišti. V tu dobu si asi 150 lidí užilo pěknou zábavu na ulici, se sound systémem a ohňostrojem.

(12) Snídaně, diskuze a promítání se konaly na wagenplatzu, který se snad brzy přesune na jistější místo.

Dresden

——–

(11) Transparenty byly vyvěšeny ve čtvrtích Neudstadt, Cotta a Hechtviertel. Některé z nich přežily hustý páteční déšť a mohly být viděny ještě několik dní.

(12) Demostrace s asi 300 účastníky/icemi se vydala centerm města a zablokovala dopravu. Po čtyřech hodinách byla zakončena ve čtvrti Hechtviertel a konal se rádio ballet na podporu svobodných prostorů.

Oldenburg

———-

(12) Rádio ballet s 60 lidmi se konal v komerčním městském centru.

Nürnberg

———

(10) Na bývalé samosprávné centrum Komm byl vyvěšen transparent, který říkal: “Boj za autonomní prostory, protože město je naše”.

(11) Reclaim párty se konala v metru, přišlo 40 osob, na podlaze se roztáhly koberce a do prostoru byly zavěšeny spací sítě. Dav se pohyboval městem ještě další tři hodiny.

Castrop Rauxel

—————

(11) Bavící se dav prošel městy Castrop Rauxel, Recklinghausen a Dortmund. Několikrát bylo postaveno pouliční divadlo a chodcům byly rozdávány letáky s nadpisem “Kapitalismus a vy”.

Leipzig

——–

(11) Asi 30 lidí zorganizovalo spontánní opékání před domem na Alten Salzstraße, za který lidé bojují, aby byl otevřen jako nové autonomní centrum mladých.

(12) Demonstrace za nové autonomní centrum prošla skrz Leipzig Grünau, zúčastnilo se asi 300 lidí a ti/y se vydali/y k místu, kde by mělo budoucí centrum být. Tam se demonstrace změnila na street párty se soundsystémem, jídlem a informacích o nutnosti nového centra. Policie měla strach, že by dům mohl být obsazen a zajistila všechny vstupy do budovy, ale nakonec odjela, protože demonstrace a street párty byly předem ohlášené.

Erlangen

———

(11) Asi 50 lidí se sešlo na spontánní street párty na hlavní stanici v Erlangenu. Rozhodli/y se přesunout dovnitř, protože hustě pršelo. Byly vyvěšeny transparenty, chodcům se rozdávaly informační materiály a stanice byla ozdobena balónky, fábory a hrála hudba. Potom, co policie oslavu ukončila, se asi 20 lidí vydalo do deště, aby si znovu přivlastňovali/y veřejná prostranství.

Rostock

——–

(11) Několik lidí obsadilo dětské hřiště, sedělo na lavičkách. Policie kontrolovala doklady a potom se konal rádio ballet na nám. Uniplatz.

Bremen

——-

(12) Asi 100 aktivistů/ek postavilo obývák i s kanapíčky a stolním fotbálkem uprostřed nákupní zóny.

Stuttgart

———-

(12) Byla zorganizována monsterwalk skrz město a street party s hudbou, divadlem a informacemi o akčních dnech. Přišlo asi 100 lidí. (12) Squatterský transparent byl vyvěšen na Daimler Tower a v tu dobu také 20 lidí zabralo Königsstrasse a zbudovalo obývák.

Darmstadt

———-

(12) Asi 200 lidí se spontánně sešlo na nám. Friedensplatz, tím odstartovala “kampaň za autonomní centrum”. Párty trvala asi tři hodiny, až do 1hod. ráno.

(12) Navíc se udály různé malé a kreativní akce, jako hraní si před kamerami, vodní bitvy a divadelní představení o policejním násilí ve městě, aby se stalo hezčím, a uskutečnila se cyklojízda.

Bochum

——-

(12) Proběhlo “Vtančení do svobodného prostoru”, párty s asi stovkou účastníků/ic v přechodně obsazené vile. Dům byl ozdoben grafiti a transparenty. Chillout, bar a kuchyně byly vytvořeny a přízemí se změnilo v taneční parket. Později toho večera přijela policie, ale odjela potom, co se ujistila, že nikdo nemůže v budově zůstat, protože ta byla totiž obrovským skladem odpadků. Dokonce i sousedi/ky byli/y zaujati/y a večer přišli/y na párty.

Magdeburg

———-

(12) Úřad německé politické strany “Die Linke” byl pomalován grafiti.

(12) Odpoledne proběhla cyklojízda o 20 lidech a dva velké transparenty zpomalily dopravu v ulicích, což sledovali/y se zaujetím kolemjdoucí a řidiči/ky to odsuzovali/y.

(12) Později večer se uskutečnila dvě napravá obsazení. na tyto domy byly umístěny transparenty, aby se město upamatovalo, že spousta prázdných domů je stále nevyužitých.

Mainz

——

(12) Asi 50 aktivistů/ek proměnilo pěší zónu v centru města na krásný obývací pokoj s “telepatickou” spisovatelskou garáží, rozdáváním jídla, pouličními umělci/kyněmi a video-věží, na níž se vysílaly věci natočené speciálně pro tento den, byl tu i rapper a samba band. Předtím se konala demonstrace.

Dortmund

———

(12) Spontánní demonstrace požadující vytvoření svobodných a autonomních prostorů a “Dominique” demonstrace proti represi ve Freitreppen s účastí 200 lidí se konaly v Dortmundu.

(19) Demonstrace “Move Ya” s asi 300 lidmi obsadila ulice v severním Dortmundu. Rozdávalo se jídlo, skupina “AK Freiraum” podnítila přechodné obsazení budovy později v ten večer. Šlo o opuštěnou budovu železnic, kde se uskutečnila pirátská párty se 100 účastníků/ic.

Neustadt

———

(17) Vystěhování tichého squatu, který byl zabrán 11. dubna. Obsazení mělo za cíl vytvořit svobodný prostor pro anti-rasistické/anti-sexistické/anti-fašistické a samosprávné bydlení pro mladé ve městě necitlivém k existujícím fašistickým nazi strukturám a s malým zájmem o levicovou anti-fašistickou politiku.

Ř E C K O

Atény

——

(11-13) Squat Lelas Karayanni 37 oslavil 20 let od obsazení. O víkendu proběhl festival s divadelními představeními, promítáním, koncertem a diskuzemi.

Plánované akce squatu Prapopoulou byly zrušeny kvůli obrovskému úmyslnému požáru.

Heraklion

———-

(11-13) Byly naplánovány dny veřejných akcí, cyklojízda, demonstrace, promítání, koncerty a diskuze.

Soluň

——

(11-12) Lokální pirátské rádio vysílalo informace o dění během April2008 a diskuze o squatterském hnutí na 1431AM.

N I Z O Z E M Í

Amsterdam

———-

(5) Demonstrace na podporu autonomních prostorů a squatů se konala v Amsterdamu jako předvoj pro akční dny. Přišlo asi 200 lidí, byly tu soundsystémy, pouliční divadlo a proslovy.

(11) Kordinační skupina pro akční dny April2008 zasquatovala Tekenschool, část muzea Rijksmuseum. V budově se konaly workšopy, byl vytvořen hacklab a základna pro Indymedia NL. Také to bylo místo setkání pro street párty.

(11) Blijvertje v sousedství Oosterpark zorganizovali/y oběd na ulici.

(12) 300 lidí přišlo na street párty se skvělou atmosférou, kromě jednoho zatčení bez větsích problémů. Po 4 hodinách se vrátila zpět k Rijksmuseu a v malé ulici před budovou hrály kapely a říkaly se proslovy.

(12) Nedávno obsazená Art-Galerie Schijnheilig měla den otevřených dveří a lidé si brali/y zpět svobodné prostory kreslením po ulicích.

(13) Další workšopy se konaly v Rijksmuseu a večer byla budova opuštěna.

(14) Demonstrace s heslem: “Slim Blijven” se uskutečnila v sousedském úřadě pro zachování Blijvertje a proti demolici bytů pro sociálně slabé.

Nijmegen

———

(11) TPG Gebouw, bývalá pošta byla zasquatována a měl být vytvořen free obchůdek, prostor pro iniciativy měl být poskytnut a také se tam mělo bydlet.

(23) Tento squat nazvaný Vrijplaats (Poslední pošta) vydží alespoň do 7. května. Pak se uskuteční soud.

Rotterdam

———-

(12) V Rotterdamu se uskutečnila vyhlídková cyklojízda, která ukázala, že squatting je součástí kultury města. Lidé jeli/y skrz oblasti ‘het oude noorden’ (starý sever), ‘crooswijk’, ‘kralingen’, skrz centrum a ‘kop van zuid’ (hlava jihu) a téměř v každé ulici jeli/y kolem squatu, vystěhovaného squatu nebo zbouraného domu, který byl kdysi obsazen.

Teuge & Deventer

—————–

(12-13) Víkend otevřených dveří byl zorganizován na pozemku bývalého Q8 v Deventeru. Měl informovat o alternativním ekologickém bydlení.

Utrecht

——–

(12) Několik squatů a ex-squatů mělo den otevřených dveří, distribuovaly se informační materiály, byly naplánovány workšopy a promítání. Lidé mohli/y zajít do Tivoli, známého mainstreamového koncertního prostoru, který začal fungovat coby squat, do Ubica, jednoho z nejstarších squatů v Utrechtu, ACU, zlegalizovaného kulturního centra a do Flying Puppy.

(13) Byla obsazena část nového komplexu Dichtershof skupinou Pand X. Budova bude využita mezi jiným pro free obchůdek a bude zdarma provozovat internetové centrum.

M A Ď A R S K O

Budapešť

———

V Budapešti byl obsazen dům, ale kolektiv byl velice malý a nedokázal dům udržet. Z okna byl vyvěšen transparent s nápisem: “Autonomní prostor pro Budapešť!”

I R S K O

Dublin

——-

Kolektiv Seomra Spraoi zorganizoval víkendové setkání s diskuzemi a informacemi o praktických otázkách kolem spravování sociálního centra, coby politického projektu a kolem dalšího rozvíjení sociálních center v Irsku.

(11) Víkend měl začít v pátek prezentacemi různých sociálních center v Evropě, vařením a promítáním dokumentů.

(12) Tři diskuzní sezení se měla konat, aby si lidé mohli/y vyměnit informace a zkušenosti při vytváření sociálních center a jejich významu v různých kontextech.

(13) Zábavný piknik, i pro děti, poukazující na privatizaci veřejného prostoru.

I Z R A E L

Jeruzalém

———-

(11) Transparent byl pověšen na obrovský most, postavený u vjezdu do města, na kterém stálo: “Svobodné prostory pro svobodné lidi!”. Později toho dne se konala street párty v tunelu pro pěší v jednom parku. Párty se zúčastnili/y radikální aktivisti/ky z Tel Avivu.

I T Á L I E

Bergamo

——–

(12-13) Setí protestních semínek bylo naplánováno s dvoudenním potulováním se a hledáním zelených městských prostorů na odpor proti betonu.

Cesena

——-

(12) Narozeninová párty squatu Al Confino, 8 let samosprávy a plné svobody.

Florencie

———-

(13) Iniciativa proti volbám v ulicích, solidarita se squaty.

Milano

——-

(12) V 15hod. byla obsazena opuštěná budova v Miláně coby přechodná autonomní zóna. Iniciativa měla poukázat na nedostatek prostorů ke shromažďování. Zejména coby studenti/ky, lidé také poukazovali/y na nedostatek prostorů pro bydlení a nedostupné ceny domů. Spisovatelský workšop, techno a d’n’b párty.

(13) Snídaně a plénum.

Řím

—-

(11-12) Free párty otevřená všem performerům/kám, umělcům/kyním a svobodným lidem byla ohlášena a bylo naplánováno obsazení budovy. Squat Dell’Ateneo měl oslavit svoje narozeniny koncerty a různými iniciativami. Měl se konat týden proti volbám a měly být šířeny plakáty na podporu squatů a autonomních prostorů.

Turín

——

(12) Den před volbami nové vlády si skupina squatterů/ek vytvořila masky politiků/ček a přinesla 400librový kus betonové zdi a kusů cihel z bývalého squatu a vysypala je před vchodem do radnice. Během akce byly rozdávány letáky a byl vyvěšen transparent s nápisem: “Chi vota paga e i danni sono suoi” (Čím víc volíte, tím víc platíte – a ruiny jsou vaše)”. Skupina odešla vklidu a nikdo nebyl zadržen.

L I T V A

Vilnius

——–

(11) V obsazeném letním domě byla uspořádána výstava fotek, s čajem a sladkostmi, konala se diskuze a spontánní výroba šablon a sprejování.

(12) Přechodná autonomní zóna byla vytvořena na veřejném prostranství. Byl postaven infošop se spoustou zinů, knihovna s alternativními knihami, říkaly se proslovy, rozdávalo se jídlo, proběhly performance a koncert.

(13) Promítání se konalo v XI20 diy prostoru.

Alytus

——-

(11) Městem prošla demonstrace podél několika prázdných budov. Více ve fotoreportáži.

(12) Pouliční squatterský koncert, více ve fotoreportáži.

Kaunas

——-

(11) Vartai, centrum mladých otevřelo výstavu fotek o squatech, autonomních prostorech a kontrakultuře. Lidé se také mohli/y zapojit do interaktivní diskuze, ochutnat čaj a koláčky. Večer se z ulic staly hrací zóny s žongléry/kami s ohněm, s hudbou a hrami.

(12) Ve Vartai se konalo promítání filmů.

N O V Ý Z É L A N D

Wellington

———–

(12) Ve Wellingtonu se uskutečnila street párty. Po protestu proti konferenci socialistů/ek, asi 30 lidí prošlo městem k Upper Abel Smith Street, kde už skupina lidí připravovala street párty před radikálním sociálním centrem 128 Abel Smith Street, které bylo před šesti měsíci terčem zátahu. Transparenty a vlajky byly vyvěšeny na dům. Policie se ukázala velice brzy a hasiči/ky přijeli/y zrušit jeden z ohňů. Kontrola hluku řekla, že je párty je problém a zkonfiskovala několik věcí. Ale párty byla obrovským úspěchem, s DJs, kapelami, břišními tanečnicemi/íky a přišla spousta lidí!

N O R S K O

Oslo

—–

(12) Demonstrace proti svatbám gayů a leseb byla přerušena hlukem, tančením a milováním. Později se udála street párty před radnicí, opékalo se, pilo pivo a hrála hudba. Byl otevřen nový “Operní dům” a koncertovalo se ve squatu Brakkebygrenda, kterému hrozí vystěhování.

P O L S K O

Poznaň

——-

(19) Týden po akčních dnech se konala demonstrace se samba bubeníky/icemi, rozdáváním jídla, fireshows, bitvami na vysokých kolech, proslovy o squatech a autonomních prostorech, se soundsystémem a promítáním filmů o vystěhováních z různých evropských squatů a slideshow o squatu Rozbrat, kterému hrozí vystěhování.

P O R T U G A L S K O

Porto

——

(11) Byla zorganizována večeře s diskuzí o možných akcích během víkendu a na CasaViva se objevil transparent s nápisem: “Jsme tady, abychom řekli/y, že obsazování a osvobozování prostorů bude jednou z hlavních strategií v boji za spravedlivý svět”.

(11) Během víkendu byl vydán a rozdáván zin Fankupa.

(12) Den začal malováním na ulici, jehož cílem bylo vytvořit parkovací místa pro kola pro University Journal před jejich dveřmi. Radnice odmítla dát povolení pro legální parkovací místa, a tak je lidi udělali/y sami/y!

(12) Později byl obsazen veřejný park “Jardim das Virtudes”, který byl doposud opuštěný a pro veřejnost uzavřený. Byly tu udělány nové malby.

(12) Večer bylo promítání, které mělo lidi informovat o současném boji CasaViva za zachování tržiště Bolhão.

(13) Snídaně se konala v jiné uzavřené části, v parku “Jardim do Marquês”. Tento prostor byl během dne proměněn v obývací pokoj s pohovkami, knihami, hrami, cancas atd. Lidé, kteří procházeli/y jen náhodou byli/y překvapeni/é, ale chápali/y důvody k protestu.

(13) Konverzace a plénum se mělo konat s lidmi z hnutí pro bezdomovce, o MASA, kteří žijí v “Praca de Lisboa”, ale kvůli nedorozumění muselo být setkání odsunuto na jiný den.

(13) Transparent, pověšený v pátek, byl sundán.

R U S K O

Moskva

——-

Konalo se promítání a diskuze. Nezávislý dokument Roberta Hacka a Jakoba Proyera “Table, Bed, Chair (Stůl, postel, židle)” byl promítán. Potom se účastníci/ice bavili/y o svých zkušenostech se squattingem a vyprávěli/y si o bývalých squatech v Petrohradě a Moskvě. O současném stavu věcí a o možnostech vytvořit legální sociální centrum v Moskvě se také mluvilo.

Š P A Ň E L S K Ý S T Á T

Madrid

——-

(12) Konaly se diskuze na témata: společnost, přímá akce a obsazování, a také se vařilo, předváděl se thai-box a jiu-jitsu, promítal se film o centru La Traba a večer byla fiesta.

(13) Debatní fórum se konalo v La Traba, témata: Zápas a změna významu sociálních center, sociální centra jako místa pro debatu, reflexi, kontrakulturu, samosprávu, anti-fašismus, anti-patriarchát a celkově anti-kapitalistické politické akce.

Š V É D S K O

Gothenburg

———–

(12) Opuštěná loď-restaurant byla 50 piráty a pirátkami obsazena po dobu 24 hodin. Byl vyvěšen transparent a tři podlaží nad úrovní hladiny byla uklizena a byly vytvořeny různé místnosti a prostory. Vařilo se, hrál se fotbálek a odpočívalo se na střeše.

Umeå

—–

(11) Byl zasquatován dům v centru města, Tullkammaren, na protest proti procesům normalizace ve Švédsku i jinde. Byly postaveny barikády a vyvěšeny transparenty, akce se zúčastnilo asi 30 aktivistů/ek. Bylo vydáno prohlášení a začala se sjíždět policie, novináři a podpora, ale obsazení bylo jen dočasné, lidé dům opustili/y kolem 23hod, čtyři z nich byli/y kontrolováni/y. Situace kolem možných pokut apod. je zatím nejasná.

Š V Ý C A R S K O

Bremgarten

———–

(12) Dva transparenty byly pověšeny na rušné ulici a konalo se nepravé obsazení prázdné budovy.

Basel

——

(11) Prázdný dům byl ráno zasquatován na Vogesenstrasse 100, mělo být otevřeno info-kafé, ale policie přijela velmi rychle a za dvě hodiny místo vyklidila. 15 lidí bylo zatčeno a hrozí jim soud ze strany majitele/ky.

Luzern

——-

(12) Obrovský free festival s 800 až 1000 lidí se konal v přízemí staré tiskárny. Byl organizován skupinou “Aktion Freiraum”.

Thun

—–

(11) Skupina “Aktion Hausgeist” zorganizovala free párty, aby upozornila na potřebnost autonomního centra v Thunu. Párty se konala v bývalé ubytovně pro uprchlíky blízko hlavní stanice. Byly vyvěšeny transparenty, atmosféra byla dobrá, ale reprezentant/ka radnice, který přijel/a později, nepochopil/a důvod této akce a přinutil/a lidi místo opustit dříve, než bylo v plánu.

Bern

—–

(11) Na Waisenhausplatz se odpoledne rozdávalo jídlo. Esse wer wolle…

Winterthur

———–

(12) Neohlášená cyklojízda se 40 lidmi a krásným ohňostrojem byla přerušena policií, která použila pepřový sprej a vytloukla aktivist/k/y z ulic.

Aarau

——

Osm transparentů bylo vyvěšeno ve městě jako odpověď na zákaz konání free festivalu, který se měl konat 4. dubna. Festival se místo toho uskutečnil ve městě Wöschnau.

Wöschnau

———

(4) Free festival, který se měl konat v Aarau, ale byl tam zakázán, se přesunul sem a 80 lidí se bavilo na koncertě punkových kapel z Rakouska a Německa.

U S A

Baltimore

———-

(13) Anarchisté/ky v Baltimoru vytvořili/y autonomní prostor pod padákem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload