Squatterská realitní agentura nabízí bydlení zdarma

Squatterská realitní agentura, specialista na dlouhodobě nevyužívané nemovitosti. Bydlení levněji, než jste si kdy dovedli představit, bydlení pro všechny a zadarmo! nevěříte? Pak kontaktujte našeho realitního makléře!

V noci ze 6. na 7. února byly spuštěny stránky první české squaterské realitní agentury. Ve stejné době bylo sympatizanty squaterského hnutí vyvěšeno několik desítek transparentů z dlouhodobě nevyužívaných a chátrajících objektů v Praze.
Cílem této akce je upozornit na paradox, kterou je kapitalistická společnost ve vyspělých zemích Evropy typická: v každém větším městě jsou tisíce lidí, které ze všech možných důvodů nemají kde bydlet a jsou odkázáni k životu na ulicích. V těch samých ulicích, které jsou lemovány zanedbanými prázdnými domy, jejichž majitelé nejeví sebemenší zájem se o ně starat.
Není zde řeč pouze o bezdomovcích. Kromě hrstky privilegovaných se to týká prakticky všech mladých lidí a studentů, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů, nemohou si však dovolit platit předražené nájmy. Podobné problémy řeší i umělci hledající zázemí pro svoji tvorbu: pořídit si v Praze ateliér je pro většinu mladých umělců nedosažitelným snem.
A přitom stačí tak málo: mít kolem sebe skupinu podobně smýšlejících lidí a chuť vymanit se ze zažitých stereotypů a začít trochu experimentovat. Zkusit se domluvit s majitelem prázdného domu na jeho užívání za symbolický nájem nebo údržbu může každý a kdo se na to cítí, může tuto fázi klidně přeskočit a do domu se rovnou nastěhovat. O jedno z našich základních práv – právo bydlet – bychom se neměli muset nikoho doprošovat, squatting je při současné bytové politice a v době finanční krize naprosto legitimní.
Projekt squaterské realitky by měl pomoci každému, kdo se rozhodne vzít život do vlastních rukou. Je na čase vylézt z izolace svých panelákových bytečků, rozloučit se s každodenní ubíjející prací a začít se rozhlížet po alternativách.
Takhle je totiž život daleko zábavnější a prožitější, než když za něj musíme neustále někomu platit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload