Stahujte, šiřte: Info Usurpa #7

Dnes vychází už sedmé číslo newsletteru Info Usurpa, stáhnout si ho můžete tady: Info Usurpa #7

Celý text Usurpy můžete pročíst zde:

Hoj hoj!
Konečně je tu jaro a s ním nová vlna podnětů a nápadů, energie nahromaděná v průběhu zimního spánku se začíná přetvářet v reálné výsledky a Usurpa se šťastně dožila svého (šťastného) sedmého čísla. V průběhu minulého měsíce se myšlenka squaterské realitky rozšířila i za hranice Prahy a několik objektů v Čechách a na Slovensku bylo zatím potichu a nenápadně obsazeno; Lidmi, kteří se rozhodli vymanit ze zažitých stereotypů svého života a začít si brát nazpět alespoň kousky toho, co nám všem stát a kapitalismus vzaly – naši svobodu.
Chtěli bychom poděkovat všem, kteří Usurpu pravidelně tisknou a distribuují; je skvělým zadostiučením přijet do stovky kilometrů vzdáleného města a v místním klubu najít několik výtisků. Nepotřebujeme žádnou stabilní distribuční síť, tento newsletter se šíří naprosto spontánně a každý, kdo chce, se na jeho šíření může podílet- minimálně třeba tím, že ho po dočtení někomu dá.
Svoboda, rovnost a dobrovolná spolupráce jsou základními principy, na kterých Info Usurpa funguje. Stejné principy se pak snažíme uvádět do praxe v našich komunitách a každodenním životě a sníme o tom, že bude jednou v podobném duchu organizována celá společnost.
Squatting a budování autonomních center chápeme jako jeden z prvních kroků k tomu cíli.

Amsterdam: Diskuze a brainstorm večer na téma “antisquat”, 3.4. ve 20.30 (Molli, van Ostadestraat 55hs)
V poslední době bylo v Amsterdamu vystěhováno nemalé množství squatů, jen aby do nich byli umístěni antisquatteři/rky, zdá se tak, že někteří soudci a soudkyně nařizují vystěhování squatů na základě velmi pochybných důvodů. Stavíme se proti této praxi, protože budovy tak zůstávají téměř prázdné a žije zde jenom několik málo antisquatterů/ek, zatímco kdyby zůstaly obsazené, mohlo by tam žít mnohem více lidí a využívat tyto prostory. Proto chceme zorganizovat tento večer, abychom formulovali plány a obraceli se nejen na majitele/ky nemovitostí, ale také na soudnický systém a politi/č/ky, jejichž aktivity a rozhodnutí, jak se zdá, pouze podporují antisquatterské podnikání. Chceme formulovat myšlenky, plány a kampaně proti antisquatterským agenturám. Jde o první večer na téma squatting, v budoucnu budou následovat další o zákoně 429 a hrozbě protisquatterského zákona.
…….
Anti-squat je praxe, umožněná v Holandsku zákonem. Aby majitelé/ky nemovitosti předešli obsazení, umístí do domu “hlídače,” kteří za poplatek 150euro měsíčně obývají část domu, zbytek zůstane prázdný. Tito antisquatteři/rky mohou být kdykoli z domu vyhozeni s pouze dvoutýdenní lhůtou na vystěhování. Ačkoli to pro jednotlivce vypadá velmi přitažlivě, je logické, že se tak vzdávají jakýchkoli práv nebo záruk a podporují spekulaci s nemovitostmi, nijak neřeší bytovou krizi a navíc ještě znemožňují tvorbu autonomních center.

Berlín: Info z demošky United we stay! 13.-15.3.2009
O tomto březnovém víkendu, v rámci společné kampaně berlínského autonomistického hnutí, proběhla v Berlíně velká demonstrace, která požadovala zastavení růstu nájmů v centru města a vytlačování obyvatel do okrajových čtvrtí, také chtěla upozornit na postupné ničení travellerských komunit a house projektů, kterých už zbylo pouze 10. Centrum města se stává kořistí komerční kultury a výsadou bohatých.
Policie odhadla, že se demonstrace zúčastnilo 2500 lidí, ale organizátoři/rky prohlásili, že opravdový počet byl dvojnásobný. Demonstrace začala na Hermannplatz a pomalu se pohybovala skrz Kreuzberg, přes řeku a do Friedrichsheinu. Během demonstrace byly na několik domů vyvěšeny transparenty, pouštěly se ohňostroje a ze střech byly dolů rozhazovány letáky. Policie se snažila dostat do jedné budovy, aby aktivist/k/y zatkla, ale lidé se začali bránit a snažili se převrátit policejní dodávku, házeli kameny, dlažební kostky a později se jich asi tisícovka odpojila od demonstrace, pokračovala městem, napadala policejní i jiná auta, banky a mcdonaldy. Asi deset lidí bylo zatčeno a dva zraněni, jeden člověk musel být ihned operován. Demonstrace i všechny tyto přímé akce proběhly v kontextu širšího hnutí za svobodnou společnost, za život bez útlaku.


Squateři a squaterky z Ungdomshuset uvězněni!

Šest z patnácti dánských aktivistů/ek, kteří se podíleli na okupaci autonomního centra Ungdomshuset (Dům mládeže), byli odsouzeni a uvězněni na více jak rok v souvislosti s akcemi během a po vyklizení domu. Proces s devíti dalšími lidmi stále běží.
Lidé, kteří bojují za tato tolik potřebná organizační a kulturní centra, tak jednají s vědomím rizika vlastního uvěznění a obětují svoji svobodu, těla a životy za všechny, kdo tyto prostory využívají. Jak bylo již dávno řečeno: “they are in their for us, we need to be out their for them!’ (oni jsou kvůli nám vevnitř, my bychom kvůli nim měli být venku”) a je to stále pravda. Ukažme svoji podporu a solidaritu s vězněnými okupanty/kami Ungdomshusetu! Squatujme, podporujme squaty a sociální centra ve svém okolí, tvořme společnost se svobodnými prostory jako byl tento a ničme instituce, které dělají svobodu jen nesplnitelným snem.
Chcete-li napsat vězněným aktivistům/kám nebo chcete-li je jakkoliv jinak podpořit, kontaktujte dánský černý kříž: infoAAAblackcross.dk
(celá verze textu v angličtině dostupná na armedwithcourage)
ZBYLÉ TEXTY ČTĚTE TADY:

Liebig 34 – queer*anarcho*feminist*collective*Berlin
Po měsících vyjednávání s majitelem budovy (G. Padovicz) se obyvatelé Liebig 34 spolu s XB-kolektivem a Infoshopem “Daneben” rozhodli akceptovat kontrakt na následujích 10 let.
Už v létě se obyvatelé L34 neúspěšně pokoušeli odkoupit šestou a poslední část domu v Liebigstr.34 (poslední část, kterou Padovitz dosud nevlastnil). Padovitz nakonec koupil poslední část domu a stal se tak definitivně jeho vlastníkem.
Po několika měsících nakonec jednání skončila úspěšně a obyvatelé L34, infoshop i XB-kolektiv podepsali kontrakt s majitelem na následujích 1O let. Smlouva je platná od 1.1.2009.
Rozhodnutí přijmout kontrakt pro nás nebylo jednoduché, bylo provázeno dlouhými diskuzemi a konflikty ať už v rámci kolektivu nebo mimo něj, pravděpodobně se však jednalo o jediné možné řešení, jak dům zachránit před vyklizením. Nemyslíme si, že by náš postup byl jediný správný, rozhodně neexistuje nic jako “dokonalé řešení pro všechny kolektivy”, v tomto případě se jednalo o relativně dobrý kompromis. Nejedná se o perfektní řešení, ale dává nám možnost pracovat na dlouhodobém řešení pro náš dům, bez neustálé hrozby vyklizení.
(zkráceno a přeloženo ze squat.net/liebig34)


Přímá akce v Řecku (Exarchia, 7. března 2009)

Nedaleko místa, kde zemřel Alexis Grigoropoulos, bylo obsazeno parkoviště a přeměněno na park.
Krásný příklad, který stojí za to, aby byl následován. Lidé ozbrojení rýči, krumpáči, sbíječkami a spoustou snů, obsazují parkoviště, ničí asfalt, zasazují stromy a přeměňují tak místo na veřejný park. Během akce se tu shromáždili obsazující, děti, staří lidé, dospívající i dospělí, muži i ženy, zorganizovali tu společné jídlo, pilo s víno a tancovalo se. Uskutečnily se také ateliéry a lidé doslova trhali kusy asfaltu, aby tu zasadili borovice a olivovníky.
Během noci byl na zeď proti místu, kde byl zavražděn Alexis, zavěšen velký obraz, dárek Zapatistů a Zapatistek pro řecké povstání. Místo, kde byl Alexis zavražděn, je nyní poseto stovkami dopisů a vzkazů a chlapcova rodina zde umístila mramorovou desku. Odehrál se tu koncert a den předtím, tři měsíce od smrti Alexise, proběhla demonstrace, a později byla stanice jednotky, která zasahuje při demonstracích, napadena zápalnými lahvemi a došlo k násilným pouličním střetům.

UK: Obsazený ostrov na Temži
V Kingstonu byl v rámci ekologické akce obsazen před měsícem ostrov Ravens Ait Island: Stále jednáme s radnicí, ale soud už nařídil vystěhování, takže potřebujeme každou pomoc a podporu při vyjednávání, abychom tento objekt mohli přetvořit na Ekologické konferenční centrum.


Praha – Graz — jeden boj!

V sobotu 14.2. proběhla na Miladě kromě vynikajícího koncertu i přednáška aktivisty z iniciativy A-Z, která si klade za cíl otevření autonomního sociálně-kulturního centra v rakouském Graz. Strategie je následující: zhruba jednou za dva měsíce (zpravidla v pátek večer) je několika desítkami aktivistů a aktivistek obsazen dlouhodobě nevyužívaný objekt. V průběhu víkendu v něm pak probíhají různé koncerty, workshopy, kolektivní vaření, výstavy atd., hned po víkendu byly však až dosud domy vždy vyklizeny policií. Lidé z projektu A-Z chtějí těmito demonstrativními obsazovačkami především poukázat na desítky prázdných domů ve městě a přimět místní autority, aby budovy patřící státu či městu byly dány do rukou lidem k volnému užívání. Na vyklizení musí policie vždy vynaložit nemalé finanční prostředky, čímž chtějí squateři a squaterky dosáhnout něčeho podobného, co se povedlo v Kodani: doufají, že jim město nějaký ten barák radši dá, než aby muselo řešit neustálé problémy s ilegálním obsazováním domů a platit za jejich vyklízení.
A protože s příchodem jara začíná i období cestování, vydali jsme se o týden později coby delegace z Milady do Graz. Přednáška o české squaterské scéně měla původně proběhnout během odpoledne v sociálním centru Spektral (které místní mládež dostala od města před několika lety, nachází se zde kvalitní knihovna s anarchistickými materiály, veganská kuchyně a nám posloužilo i jako noclehárna), nakonec jsme se ale rozhodli s prezentací počkat až na večerní koncert v nedalekém klubu Sub. Po krátkém ohlédnutí za historií squattingu u nás a představení našich aktivit z poslední doby jsme se bavili především o současné situaci kolem Milady, která se nevyvíjí úplně podle našich představ. Diskutovala se hlavně strategie obrany při případném pokusu o evicki.
Z celý akce mám výbornej pocit, spoustu nových zážitků a navázaných kontaktů a taky spoustu srandy: v neděli proběhly v místním parku Bike wars, tedy rytířský zápasy na posvařovaných vysokých kolech..následoval přejezd do Vídně a nocleh na EKH, nákup v místním infoshopu a druhý den cesta stopem s vyfešákovaným čecho-američanem do Brna, promítání v nově otevřený útulný hospůdce Jolanda a na druhý den hurá dom..

Reality už i ve Varech
Po vzoru pražské squatterské realitky začala nově vzniklá anarchistická skupina Karlovy Vary vytvářet databázi dlouhodobě nevyužívaných objektů v našem městě. Chceme tak upozornit na množství prázdných domů, kdy spousta lidí z širokého okolí bydlí na ulici, mladí lidé si nemohou dovolit vysoké nájemné a kulturní centra jsou ničena na úkor hotelů a obchodů pro turistický ruch. Samo zastupitelstvo rozprodává objekty v centru v majetku města ruským majitelům, kteří z nich dělají místa jen pro tu nejbohatší vrstvu. Vznikají tam poté butiky a hotely, casina apod. Původní nájemci a nájemnice, ale i školy, muzea a hudební kluby jsou poté odsouvány do méně lukrativních míst nebo úplně zaniknou. Takovéto spekulace s nemovitostmi vedou k vyšší tržní hodnotě domů, vyšším nájmům a vyšším cenám v obchodech, restauracích i klubech. Tento fakt podporují i developerské a realitní společnosti, které takovéto objekty zkupují a tržní hodnotu ještě více navyšují. Pro ostatní, mladé i staré, se tak stává nemožné najít si bydlení, či dosáhnout třeba jen na podnájem, samotný život v předražené nádheře Karlových Varů se tak stává každodenním bojem. Město ztrácí svůj původní smysl – být domovem pro jeho obyvatele/ky, a slouží spíše jako atrakce, zábavní park, pro světovou smetánku, hlavně horních deset (tisíc 🙂 ) ruské federace, kteří zde utrácejí své peníze vydělané zotročováním spoluobčanů své země. Pro komfort této smetánky jsou následně pronásledováni a vyháněni z ulic lidé, a to díky politice a ziskuchtivosti radních a varských podnikatelů/ek.

Do budoucna, poté co proběhne monitoring, bychom chtěli informovat zdejší veřejnost o situaci a o množství objektů ve městě, proběhne vylepovací akce na všechny objekty s infem o projektu a je v plánu udělat jakýsi větší happening u jednoho z objektů. V dalších měsících by snad mohlo přijít snad i nějaké obsazení (ale to jsou zatím plány, záleží na počtu lidí ochotných se zapojit), chtěli bychom dále oslovit a zapojit skupiny i jednotlivce z jiných měst kraje a vytvořit tak databázi pro celý západ.

Kontakt na nás:
Anarchistická skupina Karlovy Vary
e-mail: anarchisti.kvAAAgmail.com,
http://anarchistickaskupina-kv.blogspot.com/

Program squatu Milada najdete na stránkách

Pozvánka na Radical Graffiti Jam na Miladě:
O víkendu 18. a 19. dubna zavládne na Miladě po několika letech hiphop v čele s jedním z elementů dané subkultury – graffiti. Těšit se můžeme na dva dny plný zdobení prostor uvnitř squatu i okolí, graffiti a stencil (šablonový) workshop, skateboarding, graffiti videa a hlavně sobotní koncert, kde zarapuje norimberské duo se striktně antifašistickými a antikapitalistickými postoji KURZER PROZESS, nadějná dvojice z Jihlavy JOE D & AFARASTAFA s texty proti rasismu, fašismu, policejní brutalitě a na gramce zahraje několik pražských DJs.
Jsme trochu unavení vývojem hiphopové subkultury v posledních letech, ale chceme ukázat, že tato scéna nemusí být nutně jen o drahých hadrech, řetězech, bouchačkách, hloupym sexistickym gangsta stylu, rapování o své jedinečnosti, ego-textech a genderových stereotypech dotažených do maxima.
Třetí víkend v dubnu se na Miladě můžeme přesvědčit (jak kdysi rapovala jedna pražská skupina), že hip hop neni plácnutý slovo do větru, ale že je to opravdu kultura bez hranic.

12.4. benefit v Crossu (na MayDay festival) – Rozpor, SPOTS, VOH, Angry Brigade, Soukromey Pozemek + DJs. Na místě distro a FNB

D.I.Y v DVP
D.I.Y je způsob, kde si děláme věci svépomocně (udělej to sám), ale děláme to nejen sami, ale ekologicky a dle možnosti z odpadu nebo z použitých věcí. DVP je náš autonomní projekt, který realizujeme v malé osadě na karlovarsku.
Každý druhý veekend v měsíci D.I.Y akce, většinou děláme to, co je právě na baráku či zahradě potřeba, a to vše svépomocně, takže se např. kosí tráva, seká se dříví, stará se o zahradu, sbírají se kytky, plody, houby atd. Přijeďte i vy, nasbíráte zkušenosti, potkáte zajímavé lidi a pomůžete v našem společném projektu. Jídlo je společné vegetariánské, jednoduché ale pestré, takže buď si vemte sebou jídlo, nebo přispějte na chod společné kuchyně.
Začíná se vždy v pátek a končí se v neděli. Vemte si sebou nějaké pracovní oblečení (něco, co můžete zašpinit). Celá akce je dobrovolná, takže děláte jen to co chcete a nejste do ničeho nuceni. Na našich stránkách bude vždy upřesněno co se asi bude dělat. http://projekt-dvp.s.cz
První akce je 10-11-12 duben
Máte čas , máte vizi bydlet někde uprostřed hor, ale nemáte finance, chcete si postavit vlastní jurtu. Chceme se s vámi dělit o náš pozemek a barák a to výjměnou za pomoc na společných věcech. Napište nám nebo rovnou přijeďte, doma jsme skoro stále a každý je vítán. Tak se k nám přidejte.

Food Not Bombs
Praha: vaření každou sobotu od 13:00 v KK, rozdávání v 16:00 na Nádraží Holešovice
Brno: rozdávání každou sobotu v 15:30 v parku pod Janáčkovým divadlem
Zlín: každý sudý pátek na nádraží
Karlovy Vary: každou první neděli v měsíci ve 12:00 u Alberta (tržnice)
České Budějovice: obnovené rozdávání od 7. dubna každé druhé úterý na Lannově třídě, od 15h

Pozvánka na May Day festival je TADY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload