Vystěhování squatu v St. Petěrsburku

25tého května ráno policie vyklidila squat “Pila” v ligovské čtvrti, který fungoval rok a půl. Když se policie snažila dostat do budovy, podařilo se lidem utéct okny a vzít s sebou i nějaké věci, takže nebyl nikdo zatčen. Ale spousta cenností byla policií ukradena nebo zničena, např. hudební nástroje. V “Pile” žilo osm lidí a organizovaly se zde mnohé aktivity. Jako většina ruských squatů i “Pila” byl ilegální objekt, jehož existence nebyla veřejně přiznána, nedávno byl také odhalen další podobný projekt na Vasilevském ostrově, který musel být opuštěn kvůli výhrůžkám.
Zajímavé je, že kromě 9ti policejních dodávek přijela k “Pile” také televize, možná chtěla natočit nějakou skandální reportáž o squatterkách/ech – v poslední době novinářky/i v mnoha městech potvrdili, že dostali příkazy psát reportáže, které “antifu” a “anarchist/k/y” postaví do špatného světla a policejné televize také kontaktovala antifašist/k/y v Moskvě. Pomlouvání v médiích je pouze jednou z praktik současného tvrdého zákroku proti Antifě, k němuž dochází v celém Rusku.

Jako odpověď na zásah natočili squatteři/rky video pro “obyvatelky/e St. Petěrsburgu.” Můžete ho vidět tady

Je těžké přeložit, co se zde říká, ale ve zkratce by se dalo říct, že vysvětlují myšlenku svobodných prostor ve městech a zařazují squatting do širšího kontextu snahy o zachování St. Petěrsburku – exisuje důležité hnutí proti stavebnímu rozvoji města, toto hnutí usiluje o zachování panoramatu z 18. století navzdory takovým projektům, jakým je třeba plánovaný mrakodrap pro ředitelství Gazpromu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload