Demonstrace za práva squatterů v Haagu

Článek přeložený z angličtiny, originál najdete zde.

15tého října byla porušena základní rovnováha mezi právem člověka na střechu nad hlavou a mezi profitem z prodeje nemovitostí v Holandsku. Tento článek je napsán z perspektivy nezaujatého očitého svědka a klade si za cíl podrobně popsat demonstraci, která byla bezohledně ignorována médii.

Pozadí:

Řada poklidných demonstrací se konala v Haagu vedle budov parlamentu coby potest proti zákonu, který měl být projednáván ten večer. Zákon měl ze squattingu udělat kriminální čin, s trestem až jednoho roku vězení. V současnosti je squatting v Holandsku legální. Člověk může obsadit dům, pokud byl déle než rok prázdný. Pokud majitel potřebuje okamžité vystěhování budovy, může jednat se squatterem nebo jít k soudu. Pokud jde ale majiteli jen o to, aby byl dům znovu prázdný, soud zohlední fakt, že osoba potřebuje mít kde bydlet, oproti potřebám potenciálních zisků ze spekulace s nemovitostí.

“Protisquatterský zákon je iniciativou poslanců dvou koaličních stran, Křesťanských demokratů a Křesťanské unie a opoziční konzervativní strany – VVD. Druhý největší člen vládnoucí koalice – socialisti – je proti novému zákonu. Následkem toho se zákon spoléhal na podporu pravicové opoziční Svobodné strany, vedené proti-islámsky naladěným poslancem Geertem Wildersem. Svobodná strana souhlasila s podporou zákona v případě, že minimální sazba za squatting bude zvýšena.

V tuto chvíli nejsou squatteři v budovách, které byly prázdné víc jak rok, stíháni. Aby byli obviněni z vloupání do budovy, musejí být přistiženi při činu. Ale doba, kdy byl squatting v Holandsku legální, se teď zdá být ztracena. S takovým novým zákonem mohou být squatteři uvězněni až na rok.

Oponenti prohlašují, že squatting pomáhá udržet sociální bydlení, bojuje proti spekulaci, podporuje kulturní iniciativy a chrání historické budovy. Poslední nadějí je odmítnutí zákona v Horní komoře.”

– Citace vysílání RNW (Radio Netherlands Worldwide)

Demonstrators set up tents in the main square in front of the parliament buildings in the Hague.

Demonstranti staví stany na náměstí před parlamentem v Haagu.

Zatímco se ze squattingu stává ilegální čin, nebyla ze strany politiků žádná iniciativa najít jiná řešení pro lidi, kteří ztratí své domovy. Tento fakt byl opomenut, stejně jako kultura, vytvořená squattery.

Rozhodnutí o zakázání squattingu je velkým posunem k neokonzervativním hodnotám v pokrokové evropské zemi jakou je Holandsko. Jako Kanaďan, který pozoroval tyto události ten večer, jsem začal přemýšlet o své původní vizi Holandska coby svobodné společnosti s bohatými lidskými právy a tolerantní společností.

Během dne:

protest-0172

O zákonu mělo být hlasováno v šest hodin večer. Demonstrace začala ve 13 hodin, lidé začali stavět stany, na náměstí kousek od parlamentu hrála hudba.

Celá reportáž zde:

protest-0043

Nálada byla pozitivní a přicházeli další lidé. Hovořil jsem se squattery a podpůrci o tom, co si myslí o protestu, a jak žijí. Squatter bývá zobrazován jako liný punker, který se celý den válí a překračuje zákon. Ve skutečnosti většina těchto lidi pracuje nebo chodí do školy. Lidé squatují z různých důvodů, ale hlavní je zdá se hnutí proti předraženým cenám realit. (Tento rok chci vydat knihu, ve které to bude popsáno podrobněji.)

protest-0046protest-0080protest-0133protest-0048protest-0120protest-0164protest-0159protest-0066

Lidé pouštěli hudbu, povídali si a postavili stany s kuchyní, kávou a stánek s věcmi zdarma. I přes všechny pozitivní aktivity ve vzduchu viselo napětí. Lidé se měli dozvědět, jestli ztratí své domovy.

protest-0063

protest-0086

Novináři dělali podrobné rozhovory a fotili. Lidé v ulicích se šli podívat, jak jednání pokračuje.

protest-0077protest-0088

protest-0138protest-0137protest-0136

protest-0107protest-0110protest-0138protest-0097

protest-0149protest-0158

protest-0141

Na rozhodnutí se čekalo trpělivě. Někteří šli dovnitř a zúčastnili se jednání o hlasování. Pak bylo kolem šesté a hlasování mělo proběhnout. Potom, co jsem se dostavil ke vchodu do komory, potkal jsem jiného reportéra, který se nedostal dovnitř. Před vchodem byl veliký dav. Lidé poklidně čekali, až budou vpuštěni dovnitř. Najednou začala policie všechny strkat ven. Dav se snažil odporovat, protože evidentně nebyl důvod, proč by měl odejít. Policie ale získala kontrolu nad situací, zavřela dveře a nechala lidi venku.

protest-0189protest-0190protest-0200protest-0203protest-0207protest-0215protest-0217

protest-0219

Lidé venku odešli po několika minutách, já i druhý novinář jsme nakonec taky mohli odejít. Nálada na náměstí byla pochmurná. Lidé se dostali blíž k momentu, kdy možná ztratí střechu nad hlavou.

protest-0225

protest-0233

Večerní demonstrace

Van der Burg – parlamentní sdružení (VVD) hovořilo před budovami parlamentu. Demonstranti projevovali nesouhlas s rozhodnutím postavit squatting mimo zákon.

protest-0235protest-0260protest-0294protest-0252protest-0298

Demonstranti se drželi dál od policejních řad. Měli transparenty, aby se dostali do záběru mnoha novinářů, kteří natáčeli scénu.

protest-0327protest-0312protest-0313protest-0337

Davy se vydaly směrem k branám parlamentu. Najednou se tam začali přesouvat i všichni ostatní. Nasazení policisté a strážníci se rozběhli tím směrem, aby zablokovali přístup ke vchodu do hlavní budovy.

protest-0345

Několik demonstrantů nadávalo policii na druhé straně neviditelné linie a dělalo gesta, ale kdokoli, kdo by se třeba jenom zdálky díval na situaci, mohl říct, že takových bylo opravdu poskrovnu. Velká většina lidí prostě jenom seděla a čekala s transparenty, zatímco média filmovala scénu. Někteří z protestujících volali zpět ty, kdo se příliš přiblížili k policii. Tato skupina byla tvořena jednotlivci a podskupinami, a dokázala se ovládnout a nepoužít násilí. Ale pak někdo hodil skleněnou lahev na zeď za policií. Nebylo možné vidět, kdo to byl, ale dav se najednou zklidnil a ztišil. Za protestujícími došlo k incidentu, hned se tam vydali nějací policisti a došlo k zatčení.

protest-0350

Demonstranti seděli před branami a drželi svoje transparenty.

protest-0357protest-0391protest-0435

Když začalo policejní rádio vřískat nějakou zprávu, dav vyjadřoval nesouhlas a zvýšil hluk. Policejní prohlášení nebyla vůbec slyšet. Kolem 20:30 přišel policejní strážník s velikou haldou oznámení. Několik z nich se ke mně dostalo a rychle jsem si přečetl, že protest před parlamentem byl ukončen k 20:00 primátorem Haagu. Oznámení bylo spěšně předáno dál, dřív než jsem ho mohl dočíst. Krátce potom, co byla rozdána oznámení se dav začal podle něj chovat. Lidé odcházeli od dveří parlamentu a rozcházeli se s jediným incidentem. Šlo o několik sedících demonstrantů, kteří byli kopáni a odtahováni policií, aby odešli. Těchto několik lidí trvalo na svém, a nakonec nebyli odsunuti. O něco později poklidně odešli. Po policejním donucení se většina davu rozešla. Zbylí lidé byli násilím odehnáni.

After the police stampede the crowd cleared for the most part. The people who were left were being removed by police using force.

Po policejním oznámení se většina davu rozešla. Zbylé osoby byly odstraňovány násilím.

protest-0446protest-0452

Velký dav se shromáždil na náměstí, kde ještě stály stany. Lidé uklízeli odpadky a dávali je do velkých černých pytlů. Někteří sklízeli svoje stany. Auta odjížděla z místa. Většina náměstí byla už prázdná, pouze malá skupina lidí stála u pomníku. Byl jsem tam taky, bavil se s lidmi o jejich názorech na současnou politickou situaci a jejich pocitech ohledně potenciálního zákona.

protest-0454

protest-0450

Koutkem oka jsem viděl nějaké modré světlo na jedné straně parlamentních budov a temné postavy, které se pohybovaly směrem k náměstí. Když jsem se přiblížil, uviděl jsem, že se blíží robokopové. To byl začátek finální konfrontace, ačkoli se mi to nezdálo logické, proč by ta malá skupinka lidí měla odejít z veřejného prostranství, když nic zvláštního nedělala.

protest-0456

Nicméně jsem se snažil dostat za policii, abych udělal nějakou fotku, myslel jsem si, že se můžu volně pohybovat, šel jsem směrem k policii. Jak jsem se snažil projít kolem jednoho policisty, dostal jsem úder do tváře policejním štítem. Spadl jsem na zem na loket a překulil se na svůj batoh. Zachytil jsem svůj foťák a snažil se rychle sebrat svůj blesk, který spadl ošklivě na zem. Zvedl jsem se a řekl, že bych chtěl poklidně projít a že se snažím dokumentovat událost. Policajt na mě začal řvát, abych se vrátil a blížil se ke mně s obuškem. V tu chvíli mi došlo, že lidi na náměstí mají problém.

protest-0457

Mrznul mi nos a uvnitř bylo sucho. Cítil jsem, že mi z nosu teče trochu krve, ale bylo tam hned sucho. Nic nebylo zlomené, ale bylo to opravdu nutné?

protest-0459protest-0466

Jen to shrnu: když jsem se dostal zpět k pomníku, lidé seděli a bylo tam několik fotografů. Mluvil jsem se studentem fotografie z Haagu, robokopové se blížili. Byl také trochu zmatený, proč k tomu došlo. Média vstupovala do kruhu robokopů a zase vystupovala ven. Neukazovala žádné novinářské průkazy, prostě jenom měla kamery. V té chvíli jsem měl pocit, že moje práva coby poklidného pozorovatele a dokumentátora byla krutě porušena.

protest-0483protest-0485

Policejní úřednice se dostavila s megafonem a začala vytrubovat zprávu. Megafon nefungoval a zpětná vazba zněla podivně. Ničemu z toho, co říkala, nebylo rozumět. Možná si to neuvědomila, stále hovořila, zatímco její megafon vydával podivné zvuky a zněl jako porouchané rádio.

protest-0499

Byl jsem rozhodnut, že budu pozorovat zatčení zezadu a snažil jsem se nestát v cestě policii, zatímco jsem dělal svoje poslední fotky. Později zatkli i mě, zatáhli do policejního antonu i s foťákem v rukou. Jedna moje část stále nemohla uvěřit tomu, že zatýkají lidi, kteří chtěli poklidně odejít.

protest-0492

protest-0506protest-0517protest-0529protest-0524protest-0526

Opravdové překvapení přišlo, když jsem zjistil, že se mnou jsou odváženi ošetřovatel první pomoci a další reportér. Reportér měl ruce spoutané za zády a foťák mu visel kolem krku, byl to profesionální foťák asi za 6000 euro. Řekl, že má novinářský průkaz a že když ho chtěl ukázat, policajt mu řekl: “Nic jsem neviděl.” Novinář se bál o svou přítelkyni, která měla před čtyřmi dny mrtvici a teď doma čekala úplně sama. Zatčení pro něj byl šok. Nakonec reporty říkají, že bylo zatčeno asi 105 lidí. Zatčení museli být převezeni do různých vězení, protože v Haagu nebylo dost míst.

Tento protest se v masmédiích téměř vůbec neobjevil. Doufal jsem, že reportér, který mě vyfotil, když mě táhli pryč s foťákem v ruce, moji fotku publikuje. Nejspíš ta fotka jenom umřela někde v jeho harddisku nebo ve vydavatelově šupleti. Možná, že cílem masmédií bylo odradit od občanské neposlušnosti, a proto odmítla podrobně o incidentu informovat, ale doufám, že tentokrát se jim to nepodaří, protože tady je tenhle článek a existují lidé, kteří jsou odhodlaní a chtějí být vidět, aby jejich kauza nezůstala nepovšimnuta. Tento i další nezávislé články jsou toho důkazem. Pomozme zabránit vlivu masmédií a pomozme lidem, aby dostávali informace o tom, co se děje v jejich zemích.

Všechny fotografie z protestu najdete tady.
Přidávejte vaše reakce a můžete sledovat další zprávy tady:

Indymedia NL: http://indymedia.nl/en/2009/10/62229.shtml

Fotky na Indymedia: http://indymedia.nl/nl/2009/10/62308.shtml#comment.86609

Alex Wolf z vespers.nl Reportáž: http://www.verspers.nl/?categorie=1&soort=foto&id=232

http://www.verspers.nl/?categorie=1&soort=foto&id=230

Micheal Spekkers vydal velmi pěkný článek s fotkami: http://www.michelspekkers.nl/2009/10/16/15102009-een-kort-dagverslag-van-de-demonstratie-in-den-haag/#more-726

Rutger se snaží udělat komentář o squatterech: http://www.geenstijl.tv/2009/10/rutger_doet_knuffelen_met_krak.html

Holandské News.nl: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2009/10/squatters_arrested_at_new_law.php Tento článek podává špatné informace, protože tvrdí, že bylo zatčeno 100 squatterům ale jak jste mohli číst výše, není to pravda.

Článek v Indymédiích: http://de.indymedia.org/2009/10/263486.shtml

Ravage Digitaal.org: http://www.ravagedigitaal.org/index.htm?2009nieuws/oktober/16/nws.php~mainFrame

Ravage Digital.org (jiny clanek): http://www.ravagedigitaal.org/index.htm?2009nieuws/oktober/14/nws.php~mainFrame

NUFoto: http://www.nufoto.nl/fotos/117671/honderd-krakers-aangehouden-bij-protest-den-haag.html

NuFoto: (nesprávná informace o počtu zadržených) http://www.nufoto.nl/fotos/117664/krakers-demonstreren-op-plein-in-den-haag.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload