Poznaň (Polsko): Solidární demonstrace s holandskými squatterkami a squattery

Asi patnáct lidí, včetně členů anarchistické federace a členů kolektivu squatu Rozbrat, se 27. litopadu 2009 sešlo před holandským konzulátem v Poznani, aby protestovali proti zákonu, který zakazuje squatting a podle něhož by se squatting od 1. ledna 2010 měl stát zločinem. Konzul přijal naše komuniké, které si můžete přečíst níže.

Poznan - Soli s Holandskem

Cílem piketu bylo projevit mezinárodní solidaritu s holandskými squattery/kami, kteří se možná podle zákona stanou zločinci. Podobné akce proběhly také v Gdaňsku a v mnoha jiných evropských městech.

SOLIDARITA JE ZLOČIN, KTERÝ NIKDY NEPŘESTANEME PÁCHAT!

Komuniké:

My, squatteři a anarchisti z Poznaně jsme velmi znepokojeni antisquatterským zákonem. Squatterské hnutí v Holandsku je známé a společností je přijímáno. Má několik desetiletí dlouhou tradici a rozvinulo svou vlastní infrastrukturu a kontrakulturu, která poskytuje přístřeší a umožňuje desititisícům osob svobodně se rozvíjet. Úřady chtějí zavést anti-squatterský zákon do praxe bez jakékoli veřejné debaty, a to nás ještě více uráží. Zjišťujeme, že navrhovaný zákon je součástí širšího evropského plánu vytvořit společnost závislou na velkém byznysu – privatizace vysokého školství, zdravotnictví a dalších veřejných služeb nebo v tomto případě pokusy omezit výběr bydliště vynucováním předražených nájmů. Téměř každý týden se k nám dostávají informace o vyklizených squatech v celé Evropě, míst, která mnohdy fungovala desetiletí a kolem kterých se sdružují stovky lidí. Ve všech státech chtějí vlády to samé – pacifikaci hnutí zdola, která odmítají tu jejich údajnou “svobodu” a “demokracii”.

Pokud holandská vláda tento zákon přijme, od 1. ledna 2010 obsazení budovy povede k uvěznění. Je rozumné považovat uspokojení základní lidské potřeby, kterou je přístřeší, za zločin? Myslíme si, že holandští politici mají pouze jeden jediný cíl – ztotožnit zastánce svobody s kriminálníky, a tak ospravedlnit věznění lidí, kteří hlasitě poukazují na vady kapitalismu. Úřady chtějí ukrást prostory, v nichž je vytvářena kritické a samostatné myšlení, prostory, které umožňují přípravu akcí proti sociální nespravedlnosti, rasismu, konzumerské propagandé a všem dalším formám dominance.

Anti-squatterský zákon nepostihne pouze samotné squatterské hnutí, ale také nejchudší vrstvu obyvatelstva, pracující, imigranty a všechny, kdo jsou nuceni squatovat kvůli nedostatku peněz na vysoký nájem. Ve jménu mediálního modelu zákonů dbalého občana, který pracuje osm hodin denně, aby polovinu platu odevzdal majiteli nemovitosti nebo bance, která mu poskytla úvěr, tak budou tlačeni do role kriminálníků a povalečů, kteří prý kradou něčí domy.

Nesouhlasíme s navrhovanou reformou, protože i nám hrozí vystěhování, přestože naše sociokulturní centrum spravujeme víc než patnáct let a od úřadů jsme nepřijali ani jeden jediný halíř. Víme, jak se budou tisíce lidí cítit, až po novém roce na jejich dveře začnou klepat soudní vykonavatelé a policie. Víme, že stejně jako my bojujeme za svůj squat, holandští squatteři budou bojovat za své domy. Jsme si jistí, že pokud holandské úřady napadnou squattery, srdce i ulice vzplanou, stejně jak hořely před dvěma lety v Kodani!

KOLEKTIV SQUATU ROZBRAT, ANARCHISTICKÁ FEDERACE V POZNANI

Originál na webu rozbrat.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload