Berlín (Německo): Výzva k akcím! Erfurt, Hamburg, Vídeň, Magdeburg, Münster, Wilhelmshaven, Oldenburg, Praha, Lodž, Berlín nebo Drážďany – je to ta samá sračka, všude ta samá represe…

Prosinec 2009! Naše Utopie proti vašim Ziskům! Měsíc akcí za autonomní svobodné prostory a proti represi! Přišel čas, aby vzniklo nekontrolovatelné hnutí…

Brunnen

Toto je naléhavá žádost/prosba o pomoc všem z vás, kterých se dotýká represe a konfiskace (odsouvání) nebo kdo s nimi cítíte solidaritu, všem malým skupinám a levicovým komunitám, umělcům a aktivistům. Přichází teď, protože poslední týdny byly velmi bouřlivé, tolik věcí se událo, nejen v Berlíně, ale také v mnoha jiných městech a zemích. Je to téměř ten samý proces, který se stále znovu opakuje: V minutě, kdy se lidem povede uskutečnit to, aby svobodný prostor fungoval kolektivně na jiných způsobech společného života a společného boje, Stát zpětně zaútočí s pomocí svých represivních složek. Vystěhování, zatýkání a soudy. A nezáleží na tom, zda v Erfurtu, Magdeburgu, Berlíně, Hamburku, Drážďanech nebo Oldenburku: v kapitalistické vymahačské logice není místo pro svobodné prostory. Už toho máme dost – je čas se proti tomu společně postavit!

Situace Berlíně…

Brzy ráno dne 16. listopadu 2009 byl zatčen poblíž dvou hořících aut Tobi. Je podezřelý z toho, že auta podpálil a na soud čeká ve vazbě. To samé odpoledne vtrhla do dvou house projektů v Berlíně policie: Liebig14 a Liebig34, lidé byli zamčeni ve svých pokojích a zmláceni, při razii nebyli téměř žádní svědci, policajti se chovali hnusně, jako obvykle. O týden později byla nelegálně vystěhována Brunnenstraße 183. Celý dům policajti zničili, okna vymlátili, v domě se už nedá bydlet. 40 mužů, žen a dětí teď dřepí na ulici.

Dostalo se jim rychlé odpovědi: 3 veliké solidární demonstrace, spousta solidárních akcí v Berlíně a v dalších městech. Během nich bylo mnoho lidí zatčeno, byl vydán zatykač nejméně na dvě osoby. Berlín opravdu vypadá jako město ovládané policií, lidé jsou náhodně vyhoštěni, malé skupiny jsou stíhány, lidé na ulicích kontrolováni a šacováni, dodávky s policajty a policajti v civilu jsou všude.

A přitom se některá média dost tvrdě staví proti levicové scéně a house projektům: Uvěznění Alexe bylo požadováno v tisku (Springerpresse), Tobi byl příliš rychle odsouzen, jeho tvář a jméno se objevovaly na předních stranách, spolu s požadavky/výzvami konečně vyčistit tato “hnízdiště teroru”. To je jenom jeden bod ve státní kampani proti “levicovému extremismu”, který má za cíl izolovat levicovou scénu a postavit ji na rovinu neonacistickým strukturám.

Bylo zřejmé, že taková represe se objeví po tom, co během posledních několika let levicová scéna uspořádala spoustu demonstrací a mnoho akcí kolem problému gentrifikace a svobodných prostor, aby tato témata udržela ve hlavách lidí. Během posledních měsíců berlínská policie a soudy opakovaně přiznávaly svou bezradnost tváří v tvář militantním akcím, udělaly ze sebe blázny a předaly problém k řešení politikům. Také si stěžovaly, že několik různých akcí dostalo podporu od většinové společnosti. Což není veliké překvapení, protože naši politikové nenarážejí pouze na levicové house projekty, ale také na veliké množství lidí žijících ve čtvrtích v městských centrech! Zatímco v Berlíně vzrůstá chudoba, dochází také k obrovskému zvyšování nájmů. Mnoho vrstev společnosti je zasaženo vzrůstajícím hladem po zisku, ale také se proti tomu organizuje mnoho protestů, jak ukazují zasquatované univerzity na celém světě.

Štvanice na house projekty je jedna věc – předstírané politické kompromisy věc druhá. V Berlíně jsme konfrontováni se vzrůstajícími nájmy a gentrifikací ze všech stran. Na jednu stranu jde o úspěch – ale také to přináší nebezpečí. Znamená to nebezpečí této politické strategie: lidé, kteří jsou tím zasaženi, mají být uchlácholeni/uspokojeni drobnými změnami zákonů týkajících se nájmů, hnutí mají být izolována, jenom aby mohla být rozdrcena policajty a státem. Nenecháme je, aby nás izolovali! Nedovolíme jim, aby nás upokojili!

A co dál…

Nejen v Berlíně doutnají žhavé uhlíky svobodných prostor a dalších emancipačních hnutí. Jsou tu také další města, kde se organizuje hnutí odporu na různých úrovních, domy jsou v ohrožení, jsou squatovány a vyklízeny, hnutí za svobodné prostory ožívají v mnoha městech, lidé bojují proti represi, potlačování a sledování. V Hamburku byl čerstvě obsazený dům vystěhován během demonstrace za svobodné prostory a média připravují útok na Rote Floru. V Erfurtu byl dlouhodobě zasquatovaný projekt Topf und Söhne vystěhován šíleně početnou policejní silou, poté tiše obsazený Kegelheim byl násilně ukončen ještě ten večer, kdy byla jeho existence veřejně oznámena.

V Holandsku právě prošel zákon, který kriminalizuje celou squatterskou scénu a staví squatting a také jeho podporu mimo zákon. Přijetí tohoto zákona může být také chápáno jako “úspěch” mediální štvanice a nedostatku solidarity, která měla být projevena po jeho ohlášení. V polském Lodži došlo také k brutální razii na squat K50. Dobře známý squat Milada v Praze byl vystěhován.

Ať je to Erfurt, Hamburg, Vídeň, Magdeburg, Münster, Wilhelmshaven, Oldenburg, Praha, Lodž, Berlín nebo Drážďany – jsou to ty samé sračky, všude ta samá represe…

Protože tam, kde lidé bojují proti kapitalistickým opatřením, která se stále zhoršují, jsou tito lidé vězněni za to, že bojují za své utopie o lepším světě. V případě, že se hnutí stane širším, vždycky následuje represe a potlačí ho, izoluje, kriminalizuje a ubrzdí, jako nyní v Berlíně nebo jako minulý rok v Řecku. Musíme se proti tomu bránit a vyjádřit naši solidaritu!

Nejen regionální akční měsíc…

Chceme vás vyzvat, abyste se zapojili do akčního měsíce za naše svobodné prostory a proti represi v rámci vašich možností a prostředků. Myslíme si, že je důležité pochopit celý kontext a ukázat solidaritu, ale také jednat na lokální úrovni a rozšířit tak naše struktury, získat zkušenosti a být nekontrolovatelní. Nemůžeme si teď v Berlíně nebo v Hamburku dovolit uspořádat veliké demonstrace. Doufáme, že vznikne podobné hnutí jako po vystěhování Ungdomshuset, kdy probíhaly solidární akce ve více než dvaceti městech a ukázaly sílu a rozmanitost našeho hnutí. Kromě akcí vás také chceme vyzvat ke sdělování vašeho vnímání svobodných prostorů. Co to znamená vybudovat alternativní centrum mládeže ve východním Německu nebo jinde, jaké jsou rozdíly mezi projekty ve větších a v menších městech, jak se tyto prostory rozvíjejí? Cílem je posbírat co nejvíce článků a příběhů a všechny je poskládat do jedné brožury.

Ať je to cokoli, pouliční divadlo, informační akce, reclaim the streets, spontánní demonstrace, vytváření nových svobodných prostorů, rozdávání letáků, promítání, koncerty na veřejných prostranstvích, tramparties, noční procházky, solidární parties – hledejme naše vyjadřovací prostředky a všichni společně ukažme, že máme dost těch sraček.

Datum: Akční měsíc začíná PRÁVĚ TEĎ a 3. ledna 2010 budeme mít speciální plénum a budeme diskutovat o tom, jak pokračovat!

Štědrý den – přidejte se k lokálním demonstracím proti represím a proti věznění!

Posílejte vaše reporty a všechno ostatní na mail: wba-actionweeks AT riseup.net

Nekontrolovatelní, různorodí, subverzivní, kreativní – ať je tahle zima pálí!

wba.blogsport.de

One single comment

  1. Iren says:

    a kde bude probihat plenum 03.01.2010?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload