Kraakverbod

nový zákon zakazující squatting v Holandsku.

V r. 2008 začaly tři politické strany (CDA, ChristienUnie [En] a VVD) pracovat na novém zákoně “Kraken en Leegstand Wet” (Zákon o squattingu a nevyužívaných prostorech). Má za cíl kompletně kriminalizovat jakoukoli a každou formu squattingu v celé zemi. Holandský parlament (Tweede Kamer) 15. prosince 2009 nový zákon schválil. Stranami, které tento zákaz squattingu podpořily, jsou VVD, CristienUnie, SGP [En], CDA, PVV [En] a nezávislá členka parlamentu Rita Verdonk [En].

Aby byl nový zákon schválen, musí pro něj ještě hlasovat senát (Eerste Kamer). K tomu dojde 1. prosince 2009. Potom už zákon potřebuje jen podpis královny, aby se stal realitou. To se s největší pravděpodobností stane před 1. lednem 2010.

Co přesně tento zákon říká?

Obecně ho můžeme rozdělit do dvou částí.
První část vnáší změny do zákonů v Het Wetboek van Strafrecht (Trestní zákon), Het Wetboek van Strafvordering (Trestní řád) a Uitleveringswet (Zákon o extradici). To jsou nové články, které zakážou squatting.

Trestní zákon:
– změna v čl. 138
– nový čl. 138 odst. a
– existující čl. 138 odst. a se stane čl. 138 odst. ab
– změna v čl. 139 odst. b
– odstranění čl. 429 se všemi jeho odstavci.
Trestní řád:
– změna čl. 67 odst. b
– nový čl. 551 odst. a.
Zákon o extradici:
– změna v čl. 51 odst. a.

Druhá část zákona přináší změny do Leegstandwet (Zákon o prázdných nemovitostech) a Huisvestingswet (Zákon o bydlení). Krátce řečeno, tyto změny mají za cíl prevenci prázdných prostor a pokutování majitelů, kteří nechávají budovy prázdné.

Co se tím říká?

Pvní část zákona (na níž se soustředíme v tomto letáku) umisťuje squatting mezi zločiny. Článek 138a říká zhruba to, že kdokoli vejde do prázdné budovy nebo se v ní zdržuje, bude obviněn ze squattingu, který je zákonem zakázán, a může tedy být potrestán. To znamená pokutu třetí kategorie nebo až rok vězení. Pokud dojde k násilí nebo ohrožování, trestem bude pokuta čtvrté kategorie nebo až dva roky vězení. Navíc, pokud je čin-squatting ‘spáchán’ dvěma nebo více lidmi, může být trest ještě o třetinu vyšší.
Takže nový zákon přinese dvě velké změny:
– Akt squattingu, který hlavně značí obsazení budovy, která je prázdná nebo nevyužívaná, bude úplně zakázán. Doba, po kterou byla budova prázdná, není důležitá, protože článek 429 (podle něhož budova, která je prázdná déle než rok, mohla být doposud ‘legálně’ osquatována) bude úplně odstraněn. Samozřejmě, že vlámání se do budov, které jsou využívány, je stále trestné podle čl. 138 s výrazně vysokým trestem (dva roky vězení nebo pokuta čtvrté kategorie.
– Nacházet se v obsazené budově bude také trestným činem. To prostě znamená, že pro kohokoli v jakémkoli a každém obsazeném domě. Jak dlouho už je dům obsazen není vůbec důležité. To znamená, že kdokoli se zdržuje ve squatu, nejen lidé, co tam žijí, ale dokonce i ti, kdo jsou na návštěvě nebo procházejí, prostě páchají trestný čin. Během možného policejního útoku dokonce hosté, kteří oficiálně žijí někde jinde, mohou být zadrženi a persekuováni.

Nový článek 551a říká, že v případě páchání trestného činu z článků 138, 138a a 139 z Trestního zákona (Het Wetboek van Strafrecht), může každý policista přijít do domu bez povolení k domovní prohlídce a zatknout každou osobu v tom domě, navíc odstranit osobní majetek nebo přikázat jeho odstranění. Článek říká, že vlastník budovy nemusí podávat stížnost policii k tomu, aby mohl začít proces vystěhování. Vlastník se může dokonce nalézat v jiné zemi (možná se skrývat před holandskou “justicí”), přesto bude mít policie právo bránit jeho majetek před squattery.

Co to přináší v praxi?

Holandský parlament navrhuje užití tvrdé represe během prvních šesti měsíců od zavedení zákona. Parlament předpokládá, že tak zastraší většinu squatterů a jejich přívrženců, oddělí ‘měkké jádro’ (softcore) od takzvaného ‘tvrdého jádra’ (hardcore). Počítá s tím, že tito ‘tvrdí’ hardcore squatteři jsou velmi malou skupinkou, která může být jednoduše kontrolována vládní silou. Předpokládá se, že po tomto prvním půlroce squatting úplně ‘vymře’.

Takhle si politici představují, že bude jejich teorie převeedna do praxe. Ta bude ale jiná. Prokuratura už teď sděluje, že to ona, nikoli parlament, je silou, která zavádí zákony a že se rozhodne podle svých priorit. Je ptázkou, zda prokurátoři a policie, spolu s primátory a šéfy policie mají dostatek prostředků (to znamená počet policistů a technické vybavení, místa ve vězeních atd.), aby mohli tento zákon zavést způsobem, jakým to chce parlament. Starosta bude mít vždycky poslední slovo v případě příkazů k vystěhování z různých důvodů. V případě, že přikáže dům nevyklízet, majitel může začít soudní spor proti rozhodnutí starosty. Takové kauzy už se v minulosti objevily a soudce většinou zrušil starostovo rozhodnutí ve prospěch majitele.

Důležitá je také otázka bezpečnosti. Bude-li squatting označen jako trestný čin, policie a prokuratura získá celou řadu nových nástrojů represe: odposlouchávání telefonů, delší vyšetřovací vazby před soudními procesy a další.

Právníci, kteří se zabývali tímto zákonem a hledali v něm skuliny, se shodli na tom, že zákon je psán takovým způsobem, že bojování za squatting u soudu může být nemožné. Jediným místem pro boj za squatting budou ulice, kde lidé neustálým obsazováním mohou ukázat, že nový zákon nefunguje v praxi a že lidé squatovali, squatují a budou squatovat. Někteří právníci doporučují, abychom se nenechali zastrašit výškou trestů, protože existují jako prostředek k zastrašení a jejich použití zůstane v rámci rozhodnutí a inerpretace soudců. Také proto je strašně důležité nenechat se rozdělit na ‘dobré’ a ‘špatné’, ‘softcore’ a ‘hardcore’ squattery.
Zákon stále ještě není zaveden a nikdo neví, jak to bude vypadat v praxi, ale jedna věc je jistá: každý squat by si měl připravit svoje barikády a mít po ruce své kovové zábrany (bouwstempels). Co se týče budoucích squatterských akcí, naše strategie musejí být znovu kompletně promyšleny a změněny v prostředí nové reality, které budeme čelit.

Konec zábavy, je čas bojovat!

Originál textu a leták ke stažení v angličtině a holandštině najdete na Indy NL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload