ROZBRAT: Poslední úder 20.3.2010



Únor 2010

Aukce pozemků, na nichž se nachází squat Rozbrat se bude konat 26tého března v 10 hod. Od ledna 2008, kdy přišel poprvé soudní vykonavatel, jsme dokázali squat udržet díky různým právním akcím a protestům. Pokud pozemek 26tého března nikdo nekoupí, bude se nová aukce konat za dva až tři roky. Proto je tento moment pro nás kritický.

Tento rok oslavíme 16 let od obsazení budov, které předtím opustila firma, která si vzala mnoho půjček a pakjejí představitelé utekli do zahraničí. Před 16ti lety byly budovy obsazeny lidmi z lokálního anarchistického hnutí. Od té doby jsme sem investovali hodne zdrojů a práce, abychom zrenovovali a přestavěli pokoje, které se rozpadaly a také jsme založili mnohé politické, sociální a kulturní aktivity. V současnosti v Rozbratu žije asi dvacet lidí, pořádají se tu koncerty, jsou tu zkušebny, knihovna, galerie, sítotisková a cyklo dílna, a také prostory pro schůze, debaty.

Nedávno, jako součást obranné kampaně jsme se aktivně zúčastnili zasedání městské rady a na různých komisích, kde diskutovali o místním pozemkovém plánování čtvrti Solacz, kde se nachází Rozbrat (na oficiální mapě byly pozemky Rozbratu označeny jako opuštěné). Díky silnému odporu ze strany obyvatel čtvrti nebylo toto plánování ještě radou schváleno. Od ledna 2009 jsme podnikli řadu kroků k dosažení dohody s městskými úřady o naší situaci. Vícestarosta Poznaně navštívil Rozbrat a nebyl schopen nic nabídnout, ačkoli před médii prohlásil, že má v záloze alternativní řešení. O této nabídce jsme se snažili dozvědět více prostřednictvím oficiálního dopisu v květnu 2009, ale dosud jsme nedostali odpověď.

9tého května 2009 jsme ukázali, že Rozbrat má velkou podporu. Asi 1500 lidí vyšlo do ulic na naší demonstraci, nebyli to pouze obyvatelé Poznaně, ale také naši přiznivci z různých měst a organizací. Doposud byla zorganizována jedna aukce, ale Rozbrat nikdo koupit nechtěl. Podle zákona bude tentokrát cena nižší.

Dík všem akcím na obranu Rozbratu, které jsme podnikli, jsme teď silnější než kdy dřív, ale přesto stále poměr sil není vyrovnaný. Rozbrat je v nebezpečí. Proto žádáme všechny, aby podpořili náš protest a zúčastnili se demonstrace 20tého března v Poznani.

Bez boje se nevzdáme!
Rozbrat zůstane!

rozbrat.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload