tiskova zpráva ohledně letošního bloku o squattingu v rámci festivalu Academia film Olomouc

ACADEMIA FILM OLOMOUC
Anarchie a squatting na AFO 2010
Ve dnech 13. – 18. dubna 2010 proběhne v Olomouci 45. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckého a dokumentárního filmu Academia Film Olomouc (AFO).
Stejně jako každý rok bude i letos AFO provokovat a snažit se hledat nové pohledy na aktuální společenské problémy. Jedním z hlavních projektů letošního ročníku bude představení Anarchismu coby způsobu myšlení a jednání z perspektivy jeho historického vývoje i aktuálních projevů. Snímek Emma Goldman (2003) o radikální aktivistce, která celý svůj život zasvětila boji za práva utiskovaných žen i mužů, za svobodu projevu a volné lásky, brilantním způsobem kombinuje její deníkovou výpověď, autentický vizuální materiál a fundovaný komentář renomovaných historiků. Anarchistická idea zaznívá naplno i z dalších snímků mapující jednotlivá anarchistická hnutí a jejich průkopníky: ve filmu Howarda Zinna Hlas lidu (2007) se na pódiu několika amerických divadel scházejí herci a hudebníci, kteří přeměňují oficiální historií umlčené hlasy v živoucí performanci. Ve snímku Továrna na souhlas: Noam Chomsky a média (1992) podává politický filozof a lingvista Chomsky s dechberoucí věcností obžalobu zdiskreditovaných sdělovacích prostředků. Nedílnou součástí těchto i dalších projekcí (filmy Lucio a Sacco a Vanzetti) bude beseda předních českých odborníků z řad politologů, filosofů i aktivistů, která chce toto téma osvobodit ze zajetí časté žurnalistické vulgarizace.
„Slovo anarchismus si během posledních dvou století získalo mnoho významů – někteří autoři tvrdí, že prinejmenším tolik, kolik se za tu dobu narodilo anarchistů. Společná byla vůle zpochybňovat a překonávat autority, která spojovala odpadlíky z řad ruské aristokracie jako Bakunina či Kropotkina, dělnické bojovníky i básníky či nověji stoupence kontrakultur. Pro někoho byl anarchismus především vizí nové společnosti bez utlačujících autorit, pro jiné představuje filozofii neustálého boje, odporu a zpochybňování jakýchkoli podob nadvlády,“ vysvětluje politolog a aktivista Ondřej Slačálek, který na AFO 2010 pronese o anarchismu přednášku.
Za jeden z konkrétních projevů současného anarchistického smýšlení lze považovat trn v oku obhájců soukromého vlastnictví – squatting. Snímky Stůl, postel, židle a 69, jež důsledně mapují nejen ideový prostor vybydlených domů a jejich nových obyvatel v evropských metropolích, ale i právní a sociální kontext squattování, bude možno konfrontovat s filmy Jana Hanuše reflektujícími prostředí české: Food Not Bombs a Squat Wars. Vyvrcholením této sekce nazvané Squat the World bude diskuse, v níž se střetne mj. mluvčí českých squatterů Jan Němec s exministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.

ODKAZY:
www.afo.cz
www.youtube.com/user/AcademiaFilmOlomouc
www.facebook.com/afo.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload