E.K.H…E.K.H…E.K.H.

EKH, asi jediny squat v rakousku, ktery funguje uz patnact let, se ma do konce roku vystehovat z budovy, ktera doposud patrila komunisticke strane rakouska a byla prodana za 600 000 euro. Novy majitel (mimochodem pravicovy!) kolektivu sdelil, ze musi budovu opustit do konce roku.
EKH se ale nechysta uposlechnout a prostor dobrovolne neopusti (problem je s patrem pro uprchliky, kteri nemohou riskovat policejni utok). V soucasnosti se EKH snazi overit vsechny smlouvy a obratit se na soud.
Uz probehla jedna demonstrace, ktere se zucastnilo pres 1000 lidi, dalsi demonstrace se kona 18.prosince 2004!! Podporte EKH!!!

Informace o prodeji a akcich za udrzeni EKH
Domovska stranka EKH
ekhaus [at] med-user [dot] net
EKH je situovano na ul.Wielandstrasse 2-4, v desatem okrsku (Favoriten) ve Vidni pobliz cervene linky metra, autobusove zastavky “Keplerplatz” linky 14A, nebo tramvaje c.6, zast. “Reumannplatz”

EKH je svobodny prostor pro socialni, politicke a umelecke aktivity. Bylo zaskvotovano v r. 1990 aktivisty videnske sceny a tureckou levicovou organizaci ATIGIF.
Jako mezinarodni, multikulturni a antifasisticke centrum bylo pojmenovano po Ernstu Kirchwegerovi, antifasistovi, ktery byl zabit behem demonstrace v sedesatych letech.
V EKH jsou tvoreny nezavisle a autonomni struktury a aktivity. Flughafensozialdienst, organizace, ktera pomaha uprchlikum, zadatelum o azyl a pristehovalcum, muze poskytnout pokoje v pripade nutnosti. Infosop (kavarna nabizejici politickou literaturu, knihy a casopisy, hudebni nahravky, otevrena ve stredu a v sobotu odpoledne), verejna knihovna anarchisticke literatury (najdete tam take nejake knihy v anglictine, spanelstine a francouzstine, otevrena ve stredu odpoledne), archiv dokumentujici hnuti odporu proti nacizmu v rakousku a v nemecku, mistnost pro hudebni experimenty, sound studio a worksopy. Nastehovalo se sem sdruzeni jugoslavskych skupin a kancelar novin TATblatt. KINOKI, asociace pro audiovisualni seberealizaci, vytvari material a porada projekce filmu a dokumentu, “Volkstheatre Favoriten” produkuji opery a divadelni hry. Probihaji koncerty, diskuze a solidarni akce. Bydli tam lide z celeho sveta, nikdo nepracuje pro osobni zisk, pracuje se bezplatne, pouze z duvodu zajmu o projekt samotny. EKH nechce a nedostava granty a prispevky nebo socialni podporu.
Dum sebe definuje jako misto pro diskuzi, informaci a odpor proti nadvlade, spatnym zivotnim podminkam tady i vsude jinde.

15.listopadu 2003 behem socialniho fora v Parizi vystoupil Walter Baier, predseda KPO, rakouske komunisticke strany, a reprezentoval rakouske socialni forum v diskuzi na tema “valka a media” o potrebe ustaveni nezavislych medii a protivalecnych hnuti apod. Kdyz mel vystoupit se svym projevem, postavil se jeden z asi 400 ucastniku diskuze a prohlasil za pokrytecke nechat WB vystoupit na toto tema, kdyz je soucasne zapleten do spekulace s majetkem a tedy do kauzy vystehovani EKH, socialniho autonomniho centra, ktere vzniklo pred 15 lety a poskytuje prostor nekolika alternativnim mediim, centru pro uprchliky a organizaci pro aktivismus, svobodu pohybu, proti rasistickym politikam a valce, angazuje se v dalsich oblastech, poskytuje prostor projektum aktivistickeho divadla, kulturnich a divadelnich predstaveni.
Ve skutecnosti Baier a KPO rozhodli pred vice nez tydnem predchazejicim tyto udalosti a navzdory odporu, prodat budovy, kde se nachazi EKH, coz by bezpochyby a vzhledem k rakouskemu represivnimu kontextu znamenalo konec projektu. Vystoupeni koncilo obecnejsi kritikou reseni podezreleho socialniho sporu politiky.ckami, kteri.re se stale snazi znicit vsechno, co unika jejich hierarchickym, reformistickym a institucionalnim strukturam.
Osoby byly vyzvany, aby po vzoru vystoupivsich roztrhaly svuj listek na socialni forum. Po tomto prvnim vystoupeni, ktere umlcelo W. Baiera a cele shromazdeni, dosla jedna zena az k podiu a celou situaci vysvetlila v anglictine, potom dalsi osoba udelala to same v nemcine. Tyto projevy byly provazeny tleskanim ucastniku, vetsinou dychtivych zjistit vice. V sale byl distribuovan letak s informacemi a protestem proti vystehovani EKH. Nato se pokusil pokoreny Walter Baier ospravedlnit rozhodnuti o prodeji, vysvetlenim, ze zli levicacti autonomove se pred obsazenim sidla strany (ktere bylo zrejme dlouho opustenene a nyni je obsazene uz 15 let) take nezeptali a ze KPO neni prave bohate. Cely jeho projev byl nahran a natacen novinari anglickych a nemeckych Indymedii, pritomnych v sale. Aby se WB ukazal smirlivy se shromazdenim, prohlasil, ze se KPO pokousi najit reseni, ktere by vyhovovalo vsem. Ale nasledujici udalosti ukazaly, ze mu nelze vubec duverovat a ze dalsi natlakove akce budou potrebne k zachraneni EKH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload