Budapest: Novy squat v opustenem supermarketu!

V patek 30.rijna 2004 obsadila skupina squateru/ek obchodni centrum, CENTRUM, puvodne nazvane Uttoro Aruhaz. Jde o velky supermarket v centru Budapesti. Squateri/rky pripojili/y vodu a elektrinu. Vytvorili/y kuchyne a pokoje, ozdobili/y zdi (plakaty a hesly v madarstine, anglictine, spanelstine a italstine), ktere byly predtim pokryty pornem z 80.let. Potom se uskutecnila vystava objektu, nalezenych na miste, spolu s transparenty komunisticke propagandy a starymi bezpecnostnimi hesly.Potom nasledoval nekolikadenni uklid a odpoledne plna diskuzi. Behem tydne byl prostor pretvoren na infostanek, kavarnu, kino, freeobchudek, knihovnu a obytnou cast. Tato budova byla postavena koncem XIX. stoleti a byla obchodnim centrem do r.2001. Od te doby zustala prazdna. Squateri/rky castecne uplatnuji svoje pravo na bydleni. V Budapesti existuje mnoho opustenych budov a 30 000 lidi tu zije bez pristresi. Zima se blizi, nedostatek ubytovani je kriticky pro jejich preziti.

Mimo to se squateri/rky pokouseji vytvorit misto pro jiz rozbehnute projekty, jako FNB, Indymedia a dalsi politicke a kulturni kolektivy.
Squat Centrum byl otevren v nedeli 7.listopadu, kolem kafe, hudebni performance a projekce filmu na temata, jako squatovani a historie Budapesti, a take kolem vystav o objektu a dalsich prazdnych budovach. Sousedi/ky, spolu s komunitou prijali/y squatery/ky velmi srdecne a dodali/y jim odvahy. Zastupci/kyne mainstreamovych i nezavislych medii byli/y pozvani/y na otevreni prostoru verejnosti a obsazeni se objevilo ve vecernich novinach a na prednich stranach dvou nejvetsich budapestskych deniku, to vsechno s dobrym postojem k nezbytnemu otevreni takoveho kulturniho centra. V pondeli rano vysvetlili/y squateri/rky situaci zastupci vlastnika a jeho odpoved byla celkove pozitivni. Uznal, ze squat je dulezity, ale, nikoli prekvapive, prohlasil, ze budova je urcena ke zbourani, je nebezpecna a mela by byt evakuovana. Squateri/rky se pokouseji jednat o uzivani objektu, obraceji se na nezavisleho odbornika na bezpecnost a dalsi podporu, aby dokazali mistni moci, legalne odpovedne za prohlaseni prostoru za obyvatelne misto, ale rada se nesejde drive, nez dojde k vystehovani. K budove byly postaveny hlidky a ctvrtek rano byl ustaven jako doba, do ktere museji squateri/rky objekt opustit. Policie se snazi zjistit, zda squateri/rky maji nebo nemaji pravo v budove prebyvat a vysetruji pasy vsech pritomnych osob. Diskuze s vlastnikem budou pokracovat. Toto je prvni squat v Budapesti po mnoha letech.
Lide zrovna zacinaji chapat, jak system funguje a jakym zpusobem lze obsadit a branit budovu. Lide se take rychle uci, jak opustene budovy opravit a organizovat se v autonomii, a to se ukazalo byt silnym procesem. Medialni kampan umoznila rozsirit povedomi o myslence obsazovani v Madarsku.
Protoze je tu pritomno malo lidi, je malo pravdepodobne, ze bychom dokazali fyzicky vzdorovat vystehovani madarskou policii. Squateri/rky bojuji za tento prostor jak jen mohou, ale vystehovani se zda neodvratne. V tom pripade ale stale existuje v Budapesti velke mnozstvi prazdnych budov a squateri/rky maji dobre kontakty s tiskem, lokalnimi autoritami a organizacemi jako Architekti-aktivisti, ktera se snazi o ochranu historicke zidovske ctvrti v Budapesti. Vsechno, co jsme se naucili/y diky obsazeni Centra, desetinasobne posili pristich deset squatu!
Kontakt: squatcentrum [at] yahoo [dot] com
Vice informaci a fotek na: http://www.indymedia.hu/
Anonym

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload