Vídeňský kongres 12.-17. května 2005

V květnu by se mělo ve Vídni konat střetnutí radikální levice z celé Evropy, které by mělo být východiskem pro nové politické a sociální uspořádání Evropy podle našich potřeb a zájmů. Aktivity v rámci kongresu budou mít různý charakter a budou se zaobírat různými tématy s cílem vyměňovat si zkušenosti a informace, navazovat nové kontakty a diskutovat o politice a jejím vývoji. Veřejně probíhající akce by nám měly otevřít město a předložit naše názory a požadavky. Preferujeme decentralizovanou organizaci a realizaci. Toto by mělo zaručit otevřené diskuze na různá témata a poskytnout co největší prostor pro naše aktivity, tak aby mohli všichni lidé uspokojit svoje potřeby a zájmy. Kulturní program nebude chybět.

Připravují se workšopy, diskuze a přednášky na následující témata:

-útlak (mánie neustálého kontrolování, kriminalizace, právní pomoc, nekomerční kulturní aktivity)
-squatting (autonomní centra, historie, minulé a současné boje, současná situace, zkušenosti, perspektivy, právní základ)
-média a komunikace (útlak na síti, komercializace, korporativní vs. nezávislá (indy)media, bezpečný přenos dat, novinový a rádiový workšop, veřejné kino)
-fašizmus/antifašizmus (teorie a praxe, fašistické teorie, migrace, státní rasizmus)
-antikapitalistická hnutí (protesty, přímé akce, kriminalizace)
-anarchizmus (teorie a praxe)
-sexizmus a heterosexizmus, riotgrrls
-práva zvířat
-drogová politika
-DIY(teorie, praxe, kolektivy)
Dále je ještě plánována ženská konference, diskuze na témata: odnacifikování Rakouska, třídní boj, situace ve východní Evropě, FoodNotBombs.
Tančící kongres: freeparties a koncerty, výstavy, performance, společné vaření a trh s knihami, deskami a cedlami, veřejné akce, demonstrace atd.

Prohlášení:
Jsme skupinka lidí z Vídně, která je opravdu nasraná na současnou místní situaci. Pravicová vláda je přítomná se svojí represivní politikou už pět roků. Kromě toho se bude v květnu slavit padesáté výročí rakouské suverenity a desáté výročí členství v EU.
Zkracování dávek v sociální sféře, přijímání rasistických zákonů a hecování xenofobní mentality, které vedlo zatím k několika vraždám. Vládě se opravdu úspěšně daří znepříjemňovat život všem, kteří se odváží odporovat. Politické a sociální instituce se nacházejí v těžké situaci a mnoho projektů závislých na veřejných financích musí čelit snižování finančních příspěvků. Noviny a poradny pro imigranty musely být zavřeny, stejně jako jeden progresivní netculture institut. Ženské poradny a alternativní kulturní iniciativy bojují o přežití. Také místa nezávislá na subvencích čelí represím a finančnímu vydírání, přesněji, jediný squat v Rakousku (EKH) byl Komunistickou stranou Rakuska prodán extremním pravičákům a spekulantům. Víme, že tyto trendy mají celoevropský charakter a denně slyšíme zprávy o represích a ničení progresivních hnutí a infrastruktur.
Je čas spojit se a bojovat!
Proto chceme zorganizovat kongres spolu s akcemi. Každá pomoc v jakékoli formě je vítaná, zapojte se. Rozšiřujte informace.
Kontakt: wienerkongress [at] gmx [dot] net
Webová stránka bude brzo dostupná, stačí sledovat informace na http://at.indymedia.org

Město je naše!! Třeba si ho jen vzít!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload