Squatterska intercity demonstrace!

V patek 25.unora 2005 doslo po cele Francii k utoku na radnice socialisticke strany PS. Slo o akci za udrzeni squatu 400 couverts v Grenoblu a poukazani na politiku socialistickych radnic, ktere vystehovavaji zasquatovane domy (jako treba vystehovani squatu Ekluserie v Rennes predchoziho dne 24.unora), vyhostuji pristehovalce bez povoleni k pobytu apod.

400 couverts se nachazi v malinke ulicce v centru Grenoblu a je zasquatovan uz tri roky. Bydli tu kolektiv dvaceti osob a probihaji tu aktivity urcene verejnosti: debaty, koncerty, promitani, schuze…najdete tu knihovnu alternativni literatury, podomacku postavenou pec na chleba a spoustu dalsich praktickych experimentu: strechu z rostlinneho materialu, zahradku, kompost, bylinkovou lekarnu, prostor pro svobodnou informatiku atd.
Vsechny projekty byly realizovany bez grantu a statni podpory, tedy autonomne a zcela mimo institucionalni a komercni oblasti.
Vlastnik, radnice Grenoblu, chce squattery vystehovat a srovnat ulicku se zemi, aby tam, jak vetsinou argumentuje, vybudovala 12 bytu. Vystehovat lidi, kteri berou svuj zivot do vlastnich rukou a nepotrebuji socialni pomoc, premistit je do standardizovanych budov, je logika byrokracie, ktera chce mit kontrolu nad obyvateli a planuje znicit mista plna invence.

Demonstranti bujuji za to, aby tento squat, kde je dana prilezitost tvorivosti, experimentu, premysleni, setkavani a solidarite zustal zachovan.
Ruzne akce probehly v Grenoblu, Parizi, Montpellieru, Dijonu, Besanconu, Saint-Etienne, Nantes, Thononu-Les-Bains, v Reims, Lyonu, Neuilly-sur-Marne, Marseille a odezvy, listy a maily prisly z dalsich mist v Provence.
Spousta radnic byla okupovana demonstranty s pozadavkem odeslat fax radnici v Grenoblu, rozdalo se obrovske mnozstvi letaku, objevily se transparenty atd.
Takze prece jenom existuji mista, kde probihaji velke solidarni akce proti niceni squatu!

Listy na podporu 400 couverts muzete posilat na adresu radnice: -Hôtel de Ville, 11 boulevard Jean Pain, BP 1066, 38021 Grenoble Cedex 1 -Tél. 04 76 76 36 36 -Fax 04 76 76 39 40 -email: contact [at] ville-grenoble [dot] fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload