ROZBRAT!!!

Exekutor vstoupil na pozemek squatu Rozbrat v Poznani

8.ledna 2008 kolem 10:00 vkročil na pozemek squatu Rozbrat v Poznani exekutor za asistence policie. Policisté otevřeli zámek vstupní brány. Exekutor měl rozhodnutí soudu, které mu povolovalo vstoupit do prostor s cílem udělat odhady.Centrální část pozemku, na kterém se nachází Rozbrat, byl vzat do zástavy úvěrem před mnoha lety firmou Darex.

V současnosti exekutorem vykonaný odhad znamená, že v průběhu 1-2 měsíců může být tento pozemek dán do dražby, co může znamenat konec squatu Rozbrat. Aktivisté Rozbratu počítají s podporou organizací a soukromých osob v obraně squatu a slibují, že neodejdou bez boje.

Centrum anarchistických informací
http://www.cia.bzzz.net

Prohlášení Kolektivu Rozbrat

Kolektiv Rozbrat vydal prohlášení v souvislosti s početnými hlasy podpory a deklaracemi přidání se k eventuelní obraně squatu:

Kolektiv Rozbrat děkuje všem, kteří v posledních dnech vyjádřili podporu a připravenost bránit toto místo. Dostali jsme stovky e-mailů, telefonátů a dopisů jak od soukromých osob, tak i od sociálních organizací a hnutí z domova i zahraničí.

Po poslední návštěvě exekutora se nestalo nic, co by zásadním způsobem změnilo naši situaci. Stále nad námi visí hrozba likvidace, které termín je těžké předvídat. V dalším průběhu budeme analyzovat naší právní situaci, stejně tak činí i v místě působící početné organizace a iniciativy, ale i zde bydlící lidé. V průběhu předpokládaných 2-3 týdnů bude naše právní situace vyjasněna a vydáme příslušné prohlášení. Slibujeme, že budeme bránit Rozbrat právními metodami, ale také všemi dalšími dostupnými prostředky.

Rozbrat funguje dál! Zveme všechny na početné akce, které budou organizovány v lednu a únoru: koncerty, výstavy, přednášky. Zveme k návštěvě Poznaňské anarchistické knihovny a Infoshopu, kde můžeš získat komplet materiálů nebo si vypůjčit knížky. Zveme na naše internetové stránky – v sekci „zapowiedzi“ (ohlášení) vás budeme neustále informovat o plánovaných aktivitách, a na hlavní stránce, se budete moci dozvědět vše nejdůležitější o našich kulturních, sociálních a politických aktivitách a o aktuální situaci na Rozbratě.

http://www.cia.bzzz.net

Město připraveno pomoci Rozbratu
Natalia Mazur
Gazeta Wyborcza Poznaň

Exekutor se v minulém týdnu objevil na Rozbratu: Bojíme se. Exekutor rozřezal zámky, důkladně si prohlédl jednu z části a odešel. Od tohoto dne trvá na squatě poplašný stav. V úterý se setkáme s právníkem – říká Marek Piekarski, ekolog spojený s kolektivem Rozbratu.

Pozemek, na kterém leží squat (nelegálně obsazená budova) má kolem 1 ha. Polovina tohoto pozemku patří firmě Darex. Pravděpodobně banka získala pozemek Darexu za dluhy a připravuje se k dražbě – říká Piekarski.

Své právo na pozemek v ulici Pulaského si členové kolektivu zdůvodňují mimo jiné prací, kterou do něj vložili. Výměna střechy, barva, omítka… Pracovali jsme jako statisté ve filmech, pracovali jsme pro agentury s anketami a podařilo se nám vydělat na opravy – vzpomíná Piekarski.

Jaroslav Urbanski, sociolog spojený s Rozbratem, který se mimo jiné zabývá svobodným osadnictvem: Sqaut není pouze forma pro zajištění si střechy nad hlavou, ale především centrem kultury s knihovnou, desítkami výstav, divadelních představení, stovkami koncertů. Piekarski : Poznaň usiluje o titul hlavního města kultury. V tomto městě existuje silná nezávislá kultura. Co chce Poznaň ukázat? Starý pivovar?

Co na to úředníci? Myslí si, že se ještě někdo u nich z Rozbratu objeví. Tak jak jsme zajistili Tiché pásmo Domu kultury, můžeme najít místo pro Rozbrat – ujišťuje Vladimír Gorzelanczyk z oddělení kultury a umění Městského úřadu.

Nad formou pomoci Rozbratu uvažují také radní z komise kultury a vědy. Záleží nám na tom, aby byla Poznaň příjemným místem pro trávení volného času. Rozbrat je jedním z těchto míst, které by byla škoda ztratit – říká Slavomír Hinc z PO.

Pro anarchisty může být ovšem obtížné přijmout pomoc od města. Bojíme se, že se dostaneme do úzkých, že nám někdo řekne, jestli nebudete mluvit naším politickým jazykem, nebo jestli nebudete prodejný, vezmeme vám prostor.

Ale v kolektivu diskuse nad tím, jestli se můžeme bratříčkovat s městem pokračují. Může to být začátek širší debaty o vztazích mezi městem a nezávislou kulturou, s kulturou všeobecně – říká Piekarski. Nyní nám záleží především na zachování současného místa. 20 stálých obyvatel Rozbratu se dnes může cítiti bezpečně. Na jejich straně jsou předpisy o ochraně práv nájemníků. Dokonce jestli nemají ani právní titul na místo, nemůžou je vyhodit na dlažbu. Podmínky jsou dvě: Za prvé, budova musí sloužit obytným cílům. Za druhé, tento stav musí trvat déle než 3 měsíce. – říká Andrej Spycha z advokátní kanceláře Dr.Marana Wojcieszaka. Majitel pozemku se bude moci zbavit obyvatel tehdy, když o vystěhování rozhodne soud. Bude jim muset zajistit dočasné ubytování.

Ředitel banky, ve které firma Darex několik let pobírala úvěr, nebyl včera k dostižení.

Rozbrat v médiích

O problémech poznaňského squatu Rozbrat psala většina portálů a lokálních novin: na portálu Aglomeracja „Nevyhodí nás odsud“, v Gazetě Wyborczej „Zmizí Rozbrat z mapy Poznaně?“, portál Tutaj „Exekutor na squatě Rozbrat“, ve svém papírovém vydání informoval o vpádu exekutora Glos Wielkoposlki. Informovaly o tom také lokální televize a rádia.

Právní situace Rozbratu

Rozbrat je položen na pozemku rozděleném na tři části, kterých hranice jej přetínají napříč, často přes prostředky budov. Pozemky se táhnou od plotu po levé straně vchodu až k řece Bogdanka. Ve stejné situaci se nachází také sousedící tiskárna, autobazar (zde je situace trochu jiná, ale o tom později) a soubor zahrádek.

První část pozemku se rozkládá v šířce od zdi salonu Peugeota u vchodu po velký koncertní sál, a odděluje jeho kousek. Z budov , které využíváme, se na něm nachází: klub ( s temnou komorou a kanceláří), obydlený pokoj za klubem, sklad nářadí a již vzpomínaná část koncertního sálu.

Tato část pozemku byla od roku 1991 ve vlastnictví R.B. . Pan R. B. získal 1/5 celé části tohoto pozemku do vlastnictví od paní S.K. Za svůj pozemek neplatí daně od roku 1993. Pomocí dobrých právníků a nejasných machinací u soudu ( záhadné ztracení části soudního spisu atd.) , v roce 1994 soud rozhodl přiznat zbylé 4/5 R.B. . Od tohoto roku je zákonným vlastníkem pozemku. Záležitost byla ovšem podrobena dalšímu soudním instancím v záležitosti majitelů zahrádek. Bohužel v roce 2002 nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance. Zahrádkáři se museli vystěhovat z „pásu“ půdy patřící R.B. . Soud byl prohrán hlavně v důsledku iracionálního jednaní Svazu zahrádkářů, který ani nevyslal svého představitele k soudnímu jednání, a neinformoval zahrádkáře atd. Ve hře byla buď krajní hloupost nebo korupce.

R.B. je drobný podvodníček, majitel vzpomínaného autobazaru. Situace s ním byla nejednoznačná – na jednu stranu se s ním dalo vyjít, na druhou stranu s ním přetrvává svého druhu „studená válka“ a nervozita. Kdysi například požadoval, abychom jsme mu platili za využívání jeho pozemku, a nakonec tvrdil, že je s námi mnoho problémů, a v roce 2003 nebo začátkem roku 2004 odprodal kousek pásu, na kterém stojí squat nějakému J.P. .

V březnu 2004 lidé ze squatu chytli dvě osoby, které fotografovali na Rozbratu. Po krátkém rozhovoru oznámili, že dělají dokumentaci budov k demolici, co se mělo stát začátkem dubna…Nastal poplach. Po vypátrání faktů na různých úřadech ( dozvěděli jsme se, že tam máme naše sympatizanty…) se ukázalo, že se v dubnu nic konat nebude, potvrdil to i sám J.P. Tvrdil ovšem, že má v plánu sem najet buldozery až v červenci. Musíme zaťukat….nic se neděje. Musíme si ovšem domyslet, že nás z jeho strany ještě čekají problémy, kdy J.P. na rozdíl od R.B. investoval do pozemku peníze a proto jej snadno neopustí…

Druhá část pozemku, na které je položena většina squatu (část obytné budovy, dva koncertní sály, knihovna a garáže) patří firmě Darex a je „sporným“ pozemkem, protože tento pozemek získala na úvěr v Družstevní bance v Raszyne ( Sdružení mazovecké regionální banky a.s.). Kdysi to byl průmyslový pozemek, byly zde závody,sklady, garáže a kanceláře. V současnosti je firma zadlužená u banky, dluží kolem 3 milionů zlotých ( cca 20 milionů Kč ). Banka nemůže právně dostat pozemek do vlastnictví a disponovat s ním: provádět na něm investice, pronajímat jej a prodat ho. Polské právo vyžaduje podání (Darexu) k soudu a potvrzení rozsudku ( vlastnící Darexu jsou ovšem někde na Bahamách nebo pod drnem, hledá je Interpol a kdo ví kdo ještě).

Pozemek je ovšem zastaven na úvěr a když úroky překročí hodnotu pozemku, tehdy to může dát banka k soudu, aby určil kurátora pro nepřítomnou osobu a zahájit proceduru převzetí pozemku do svého vlastnictví. Podle rozhovorů s lidmi zběhlých v tomto případu, tato doba již uplynula. Toho se obáváme nejvíce…Avšak záležitost vypadá docela dobře, protože náklady banky na převzetí pozemku jsou natolik astronomické, že musí eventuelně najít bohatou korporaci, která by zaplatila tyto náklady nebo by ho musela prodat městu.

Třetí část pozemku patří do vlastnictví státu, je ovšem nejmenší, a zasahuje jen konec squatu s kouskem obytné části a tzv.“generátor“ (ti, co jsou na Rozbrat déle, si jej pamatují jako A-raj Pub). Z této strany jsme ještě neměli problém.

Jak vidíte komfortní situace, díky které mohl Rozbrat mnoho let fungovat jako jedinečná svobodná enkláva v srdci města, může skončit. Určitě nedáme Rozbrat bez boje a doufáme, že jestli nadejte „tento“ den, všichni přispěcháte na výzvu.

Historie Rozbratu

Potřeba najít vlastní prostor pro libertinské hnutí v Poznani existovala od začátku 90.let. Byly do něj vkládány velké naděje pro konkretizaci aktivit.

Úspěchy dosažené v jiných městech povzbudily a stimulovaly k aktivitě. Libertinské hnutí se během tohoto bouřlivého období účastnilo mnohých iniciativ, které měly charakter nátlaku na zespolečenštění majetku ve spícím systému. Poznaňské hnutí se účastnilo okupace budovy KW PZPR v Poznani ( v současnosti budova UAM) a v roce 1990 byla provedena okupace budovy ZSMP na Skryté ulici. Bohužel kromě velké sociálně-politické aktivitě se nepodařilo vybojovat vlastní prostor.

V roce 1992 radnice odevzdala k užívání bývalý německý bunkr v Lutycké ulici. Po praktické stránce ovšem nesplňoval žádné možnosti pro vytváření plánovaných aktivit. Nakonec se od toho rezignovalo v roce 1993. V hnutí se prohlubovalo znechucení. Kulturní aktivity byly závislé na mínění ředitelů různých domů kultury.

V létě 1994 se rozhodlo o dalším hledání prostoru již bez ohlížení se na souhlas radních nebo vlastníků. Bylo nalezeno několik budov, avšak nejvhodnější se ukázal dům po zkrachovalém velkoskladu v Pulaského ulici. Nacházel se na opuštěném místě, kdysi vytvářející průmyslově– skladovací komplex.

Od prázdnin se zahájili adaptační práce: od oprav střechy a zasklení oken, až po zavedení elektrického proudu. Velkým problémem se ukázali zloději, kteří si již předtím místo vyhlídli a pomalu ho začali rozebírat, především železo a hořlavé materiály. Situace se vyřešila…

Přes noc 15-16.října 1994 v opravených prostorách přespávají dva lidé, to se stává svým druhem jeho křtem. Od tohoto dne se počítají léta obyvatelnosti v Pulaského ulici. Entuziasmus byl obrovský, avšak ne vždy se přetvořil v konkrétní aktivity. Byly stanoveny vysoké příspěvky, jako speciální deklarace pro povahu squatovaní. Pomocí těchto peněz bylo možné pokračovat v nezbytných opravách.

Od začátku squat plnil úlohu domu založeného na myšlence libertinské komuny. Probíhaly společné obědy, společně jsme trávili většinu volného času v zařízené klubovně. Byly realizovány důležité aktivity, které zkrášlily a zlepšily místo prostřednictvím výdělečné činnosti. První takovou koncepcí se stalo družstvo a nakladatelství nazvané Kolektiv Rozbrat. Od něj pochází také současný název squatu.

Přišla zima, která hodně vystrašila squatery, že z obav před mrazem, nebudou pokoje obydleny. Byly zrušeny vysoké příspěvky a prověrky, prioritou bylo vyhřát budovu. Na jaře byl squat silně posílen lidmi ze zlikvidovaného squatu ekologů. Následovala „kolonizace“ dalších budov. Tímto způsobem byly obsazovány jednotlivé místnosti, později námi pojmenované „pradownia“ a „koncertownia“.

V létě 1995 měl squat po celou dobu adaptační charakter. Ne jednu stranu plnil pouze obytnou funkci, na druhou stranu zase každý z lidí, kteří žili na squatě, realizovali nějakou aktivitu, od vyrábění košil po provádění protestních kampaní.

Přišel podzim. Tehdy přišla příležitost uspořádat koncert legendární skotské kapely Oi Polloi. Koncert se stal klíčem pro koncertní činnost v tomto měsíci. Okamžitě potom jsme hostili skupiny z Ameriky a Francie: Enola Gay, Masskontroll. První koncerty byly kvůli bezpečnosti dělány na pozvánky, avšak časem byly organizovány stále častěji a jejich forma byla stále otevřenější.

Tento druh kulturní aktivity byl mezi obyvateli Rozbratu a hnutím sdruženým kolem tohoto místa prvořadý několik let. Byla upraven a připraven větší „koncertní“ sál. Časem vzniklo i vlastní zvukové zázemí.

V únoru 1996 se stala událost, která otřásla pokojným životem squatu. Nepromyšlený a bagatelizovaný problém se projevil. V 7 ráno sem vpadlo 12 maskovaných fašistů s hakovými kříži. Ničili vše co jim stálo v cestě. Vtrhli do jednoho z pokojů, kde napadli dva spíci obyvatele, dívku bodli nožem. Se závažným poraněním musela být hospitalizovaná na jednotce intenzivní péče. Pachatelé utekli. Události se začala zabývat policie a prokuratura.

Touto epizodou prakticky končí první období historie Rozbratu. Tato událost způsobila množství komplikací a problémů. Kromě psychických obtíží vyvolaných příhodou, se náhle ukázalo, že pokojná komuna se stala témou pro první stránky novin. Část squaterů to nevydrželo, rezignovalo od tohoto způsobu života a odešlo ze squatu.

Nezůstalo nic jiného než změnit charakter místa a učinit z něj otevřené centrum nezávislé kultury. Po období aktivity uzavřeného hnutí, přišel čas na vytváření široké koalice za udržení místa. Lidi, kteří se aktivně „proplétali“ Rozbratem se nedalo zapamatovat. Squat začal nebyl posuzován jako celek, ale pouze jako součást aktivit. Jinak řečeno – stal se prostředkem, ne cílem. Stále více lidí mimo okruh obyvatel squatu se začalo angažovat v Rozbratu, a dali mu nové složení v Kolektivu Rozbratu.

Na 4. Narozeniny Rozbratu bylo opravena další největší místnost, později nazvaný „velký koncertní sál“. Probíhali na ní nejhlavnější spektákly a umělecké akce. Kvůli chybějícímu ozvučení stěn a blízkosti obytných domů, není tak často využíván pro koncerty.

V roce 1997 se na Rozbratu zahnízdila Anarchistická federace. Od tohoto momentu sdružuje nejaktivnější členy Kolektivu Rozbrat a odehrává důležitou úlohu v utváření podoby místa. Jak po ideovém, tak i materiálním ohlede. Setkání s názvem Libertinské besedy zpočátku plní úlohu fora pro ulehčení záležitostí týkajících se Rozbratu a aktivit venku. Anarchistická federace v roce 1997 zakládá Anarchistickou knihovnu, a v roce 2000 Anarchistický klub. V roce 2001 díky srdečnosti sousedů se nám podaří zprovoznit tekoucí vodu. Ve stejném roce je zrekonstruována další místnost pod iniciativou „Kulaté muly“ současnou hospodu. Kromě večírků do bílého rána se zde konají také recitace, poetické večery a přednášky. Zázemí „Kulaté muly“ bylo přeměněno na galerii, která je otevřena pro všechny druhy nezávislých autorů. Časem se vytvořila technická struktura a systém spravování založený na samosprávě. Po celou dobu vytváříme a zdokonalujeme infrastrukturu. Malými kroky rozvíjíme tento prostor a současně i nás samotné.

Ve skutečnosti tímto způsobem změnil Rozbrat svoji tvář a zakomponoval se do koloritu města Poznaň, pro jedny je milým akcentem, pro druhé trnem v oku. Neinstitucionalizovaný charakter tohoto místa přitahoval a přitahuje k sobě lidi, kteří chtějí aktivním a nezávislým způsobem vytvářet kulturu a realizovat další aktivity na sociálně- politické úrovni.

Rozbrat se stal specifickým centrem alternativní kultury pro město Poznaň a ve skutečnosti pro celé Velkopolsko. Uskutečňují se zde aktivity, kterých realizace by se v komercionalizovaném světě staly nemožné. Vytváříme prostor založený na nezávislé společenské a kulturní aktivitě bez dotací, podpor, sponzorů, mimi systém, mimo konjukturalismus, pro sebe, pro šíření svobodných názorů, pro budoucí společenské uvědomění.

Lidé aktivní v podpoře Rozbratu jsou sdružení v různých autonomních skupinách. Jejich jednotícím činitelem je Kolektiv Rozbrat. Aktivita Kolektivu Rozbrat má široký okruh činností. Klíčovou úlohu odehrává Technický kolektiv. Ten se zabývá udržováním technického stavu Rozbratu, týká se i podzimního úklidu listí, zdokonalování, rekonstrukcí a opravami stávající infrastruktury. Kolektiv rovněž koordinuje činnost Rozbratu.

Adresa Rozbratu

Sklot (Squat) rozbrat
Ul.Pulaskiego 21a
Poznaň
(u autosalonu)

pošta:
Sklot Rozbrat
P.O.Box 5
60-966 Poznaň 31
Republika Polska

http://www.rozbrat.org

Co sídlí na Rozbratu

Poznaňská anarchistická knihovna
Anarchistická federace sekce Poznaň
Oficiální nakladatelství bratrstvo „Trojka“
Anarchistický filmový klub
Libertinský diskusní klub
Umělecký mezi-osobák
Celopolský odborový svaz Iniciativa pracujících
Poznaňská protiválečná koalice
Food not bombs Poznaň
Ženy v černém – Ženy proti válce
Cyklistická kritická masa
Anarchistický černý kříž

Zdroj: leták Rozbrat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload