Dny akcí v Helsinkách za autonomní svobodné prostory, kulturu a svobodu

Dny autonomních akcí v HelsinkáchHelsinští squatteři zvou na 5 dní akcí za autonomní svobodné prostory, kulturu a svobodu!

I když celý minulý rok spojoval nevídaný řetěz obsazování prázdných budov s cílem vytváření autonomních sociálních center, Helsinky svůj stálý autonomní svobodný prostor dosud nemají. Městské úřady se nás pokoušejí přesvědčit, že hledají příhodné místo, které by nahradilo krátkodobou smlouvu o nájmu Sociálního centra Rajatila. Vzniká však dojem, že ve městě se takové prostory buď nenacházejí, nebo nám úřady prostě nechtějí nic nabídnout. Z pohledu squatterů je situace jasná: buď nám město nabídne nějaké místo, nebo si ho obsadíme sami.Zveme vás: bojujte na ulicích společně s námi!

Během těchto pěti dnů se chystáme ukázat rozmanité stránky autonomního aktivismu. V těchto dnech se budou konat koncerty, workshopy, diskuse – a také demonstrace a přímé akce. Nastal, čas, aby helsinské úřady pochopily, že boj za autonomní prostory se nechýlí ke konci.
Rok 2008 přinesl hnutí za svobodné prostory významná vítězství: kodaňská mládež získala nové místo poté, co byl vyklizen a zbořen Dům mládeže; boj za Köpi v Berlíně pomohl udržet dům na dalších třicet let. Také my chceme přinést svůj vklad do mezinárodního boje za autonomní prostory. A chceme, abyste nám v tomto boji pomohli.

Předchozí rok ukázal, že jsme-li jednotní, jsme neporazitelní! Za radikální autonomní svobodné prostory!

Pokud se chystáte přijet do Helsinek na dni akcí, oznamte nám prosíme, kolik lidí jede. Vynasnažíme se umístit příchozí v Autonomním sociálním centru Rajatila a zajistit teplou stravu aspoň jednou denně. Rovněž se chystáme pořádat besedy mezi zahraničními a finskými squattery. Proto zachce-li se vám podělit se o vaše zkušenosti, budeme tomu velice rádi, obzvláště sdělíte-li nám to předem. Dopisy můžete posílat na adresu actiondays_zavináč_riseup.net.

Přibližný rozvrh

28. července – Úvodní den – Rajatila

29. července – Začátek Dnů akcí za autonomii! Street party za autonomní kulturu, koncert

30. července – Workshopy: malování bannerů, právní podpora, taktika policistů, pouliční zdravotníci, diskuse s účastníky

31. července – Demonstrace za radikální svobodné prostory – Sociální centrum NYNÍ! Večer koncert.

1. srpna – Workshopy: taktiky policistů, diskuse s účastníky.

2. srpna – Zakončení Dnů akcí za autonomii: Vezmi si město nazpět! Večer večírek.

Na každý den je přichystáno překvapení. Doufáme, že stihnete dorazit 28. července. Podrobnější informace hledejte na našem webu www.valtaus.org.

Boj pokračuje!

Vizte též http://squat.anho.org/ .

Anglický originál zprávy je na http://www.q-olio.net/valtaus/?q=node/205.

Ruský překlad lze najít na http://www.avtonom.org/index.php?nid=1868 nebo na http://www.hippy.ru/forum/viewtopic.php?pid=18837#p18837. Ti, kdo mají objednáno zasílání novinek z www.hippy.ru, obdrželi ruský překlad zprávy do svých e‑mailových schránek.

Z výše uvedených zdrojů (s mírnými stylistickými úpravami) přeložil MH pro a-kontra.net (zdroj)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload