Hamburk – Autonomní centrum Rote Flora napadeno 400 robokopy!

Tak a řada je na starém autonomním centru v Hamburku, které funguje od r. 1989. Po squatech v Kodani, Berlíně, od Bernu po Basilej, si to teď vypije ROTE FLORA (“Červená kytka”).

Jde o evropský trend ničení prostor, které fungují alternativně a samosprávně. ODPOR! WIEDERSTAND!

(Úryvky z různých článků)
***

Videa najdete tady

Hamburk: Autonomní centrum Rote Flora napadeno policií

Zdá se, že v noci ze soboty 5. na neděli 6. července 2008 byl nedaleko centra Rote Flora nožem napaden Afričan. V centru právě probíhá nějaká akce a policie zasahuje rovnou na místě, kde se koná koncert a zatkne několik autonomů. Tisk hned pranýřuje radikální levicia obviňuje ji z rasizmu, zatímco se autonomové snaží pochopit, co se vlastně stalo. Když se během koncertu přiblížila policie, někteří účastníci/ice po ní házeli/y kameny a lahve. Jedna policistka byla zraněna. O několik hodin později, v neděli nad ránem se několik stovek policistů/ek chopí příležitosti, aby skoncovali/y s centrem Rote Flora, zdrojem problémů.6. července 2008: autonomní centrum obsazeno pohotovostními policejními jednotkami

V neděli ráno obléhá autonomní centrum 370 policistů/ek. Dokonce je tu i helikoptéra a čtyři pancéřová vodní děla.

Všechny osoby přítomné v Rote Flora byly zadrženy, celkem 13 osob bylo, podle úřadů, zatčeno a jde prý o odpověď na agresi proti policistům/kám, kteří/ré byli/y o několik dní dříve napadeni/y kameny a lahvemi a jejichž auto bylo zničeno.

Ǔřady označily Rote Floru jako zdroj aktivit ohrožujících veřejný pořádek.

Svědectví autonomů z 6. července:

Očekávali/y jsme útok policie v neděli ráno, a to velmi brzy. Předchozího dne v centru probíhala akce a jedno policejní auto bylo podpáleno, házely se kameny. Policie chtěla “delikvent/k/y” najít mezi aktivisty/kami.

Mnoho lidí se ptá, co se vlastně stalo a my měli/y velmi málo informací. Je pravděpodobné, že jde pouze o další záminku, možná vymyšlenou, aby se mohlo nadobro skoncovat s autonomním centrem, které státu překáží.

V neděli ráno kolem 5 hodiny bylo do okolí centra nasazeno mnoho policistů/ek. Kolem 9 hodiny přicházejí posily, ale zdá se, že vyčkávají. Jdou za námi a ohlašují, že chtějí vstoupit do prostor centra, požadují, abychom opustili/y budovu a nekladli/y odpor. Přijíždějí hasiči. Samozřejmě odmítáme vyjít ven, je nás asi padesát. Policista oznámí své/mu nadřízené/mu, že odmítáme budovu opustit a oznamuje nám, že budou bohužel muset použít hrubou sílu. Kolem 10 hodiny se objeví policejní helikoptéra. Obsazení trvá několik hodin, lidé jsou unavení. Přijíždějí další policisti/ky, jsou všude. Nakonec začnou obléhat budovu, rozbijí dveře a velice agresivně se nahrnou dovnitř, je jich několik desítek. Za čtvrt hodiny jsme vyhnáni/y, biti/y obušky. Pak jsme všichni/všechny vzati/y do přechodné vazby. V tuto chvíli je ještě ve vězení 13 osob.

Útok policie na Rote Floru

Místní úřady se radují z vystěhování centra. Hlavní titulky v novinách se zabývají pouze násilnostmi během demonstrací v centru, spáchanými autonomy, kteří/ré chtějí centrum zpět.

Od r. 1989 je toto bývalé divadlo obsazeno autonomy. Stalo se místem setkání různých radikálně levicových kolektivů a slouží mimo jiné pro schůze mezi sousedy. V blízkosti centra jsou často podpalována policejní auta.

Tisícovky autonomů z “Flory” se 1. května 2008 násilně střetly s policií a střety pokračovaly i v následujících dvou nocích. Od 1. května považují úřady centrum Rote Flora za nebezpečné a za ohrožující veřejný pořádek, protože seskupuje ty, kdo stále častěji provokují nepokoje pod rouškou “autonomů”.

Po útoku lahvemi a kameny na dva příslušníky policie v noci na neděli nedaleko koncertního pódia Rote Flory v Hamburku, policejní jednotky kolem poledne s úspěchem rozbily dveře budovy a zadržely přítomné osoby, které budovu odmítaly opustit.

Tyto osoby se předtím v budově zevnitř zabarikádovaly. Během akce nad oblastí kroužila helikoptéra…

Policisté/ky vyrážejí vchodové dveře Rote Flory

Ve dvě hodiny ráno, v noci ze soboty na neděli v rámci oslavy v Rote Floře byla noc nejprve přerušena provokacemi proti policii.

Policisté/ky byli/y napadeni/y osobami, které házely kameny a lahve. Uprchli/y do auta, ale okna a přední sklo rozbily kameny a jedna policistka se zranila o úlomky skla.

Ráno přijíždějí značně velké policejní síly a obkličují Rote Floru.

Ráno nepokoje, odpoledne demonstrace

Celkově bylo poničeno pět policejních aut, jak policie ohlásila v pondělí ráno. Dvě auta úplně shořela. Výše škod není ještě známa. Podle policie byly čtyři osoby zatčeny v souvislosti s požáry aut, k útokům dochází od té doby stále častěji. sedm osob je v této chvíli ve vazbě. Několik z nich je podle zdrojů zraněno.

To samé odpoledne se v poklidu konala demonstrace autonomní levice, které se zúčastnilo asi 600 osob pod dohledem policie. Vodní děla byla umístěna do několika postranních ulic, aby se předešlo jakýmkoli násilnostem.

7. července 2008: demonstrace proti útoku policie na Rote Floru

K demonstracím dochází po celém Německu, i tady přímo v Hamburku. Účelem je poukázat na policejní agresi při útoku na autonomní centrum.

Po útoku na centrum Rote Flora ze strany policie včera večer v Hamburku manifestovalo asi 600 sympatizantů/ek proti policejnímu zásahu. Demonstrace proběhla klidně, jak prohlásil mluvčí policie. Aby se předešlo novým nepokojům, bylo ve vedlejších ulicích umístěno několik obrněných vodních děl. Mimo to stovky policistů/ek dohlížely na demonstrant/k/y.

Obyvatelé/ky čtvrti se obávají dalších nepokojů

Zatímco CDU (konzervativní pravice) a SPD (sociálně-demokratická strana) si gratulují k odhodlání policie, levice protestuje. GAL požaduje více detailních informací o věci a žádá Senát o objasnění situace.

V neděli večer se na klidné protestní demonstraci sešlo asi 600 účastníků/ic obestoupených 300 policisty/kami. Protestovali/y proti prohlídce Rote Flory. Ale během noci se rozšířily nepokoje, několik aut a košů na odpadky bylo podpáleno. Jedno BMW bylo zničeno, nejméně deset aut vyšší kategorie bylo kompletně zničeno, z toho jeden Opel Corsa a jeden Mercedes. Zbytek noci proběhl bez problémů.

Podle policie je ovšem neuspokojivé, že je třeba 370 plně vybavených policistů/ek k pronásledování obyčejných delikventů/ek. Mluvčí policie odmítají, že by existovaly zóny bez práva, zaplavené těmito “autonomy”, kde trestní právo neplatí.

Rote Flora se nevzdává

Obyvatelé/ky Rote Flory prohlašují, že nebudou pasivně přihlížet policejním operacím proti autonomním centrům radikální levice. “Jestliže tyto hrátky moci jsou stále častější, budeme umět adekvátně reagovat.” Jsou naplánovány další akce.

Senátor Christoph Ahlhaus z CDU se ukázal být “absolutně bez zájmu” o tato prohlášení. Vyhlásil celistvou a nekompromisní linii boje proti všem formám kriminality. “Tento souboj byl nutný kvůli svobodě, řádu a spravedlnosti. Policisté/ky byli/y napadeni/y. To je porušení zákona, které nikomu neprojde. Dokud budu senátorem, nebudu dělat žádné ústupky kriminálníkům, ať je to Rote Flora nebo jiná místa.”

Mimo jiné požádal vládnoucí koalici o jasnou pozici vůči incidentům, ke kterým došlo během víkendu v souvislosti s Rote Florou. Jedna představitelka SPD se radovala ze zničení Rote Flory, ale upřesnila, že “násilí pro ni není součástí politických prostředků.”

Zdroj squat.net/fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload