Squatting je v Británii stále legální

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ: SQUATTING JE STÁLE LEGÁLNÍ
Boje mezi politiky.čkami zastírají opravdovou bytovou krizi

* Nedávno vydané články v mainstreamovém tisku týkající se squattingu byly nepřesné, říká Advisory Service for Squatters (A.S.S – Poradenská služba pro squatter.k.y).

Poradenská služba pro squatter.k.y se věnuje poradenství pro squatter.k.y a bezdomovce.kyně od r. 1975. Její “Příručka squattera.ky”, která detailně rozebírá praktické aspekty squattingu, byla v tomto týdnu středem spousty kontroverzí v novinách Daily Mail, Telegraph a dalších. Příručka vychází již ve dvanáctém vydání a tiskne se od r. 1974.Eric Pickles, poslanec za Konzervativce pro Brentwood a Ongar, použil Příručku a kontaktní údaje A.S.S na stránkách radnice, aby brojil proti Labouristickým radnicím. V Telegraphu je otištěn jeho výrok: “Majitelé domů se zhrozí nad tím, že radnice squatterům dávají zelenou k tomu, aby se vloupali do domovů slušných občanů…

Propagace takového bezpráví bere dech, ale je bohužel ukazatelem sociálního úpadku, který se za vlády Labouristů stal obvyklým, a převahy zákonů “za lidská práva”. K tomuto odhalení se ještě připojuje fakt, že míra násilných zločinů se zdvojnásobila, a to činí bezcenným prohlášení Labouristů, že jsou stranou zákona a pořádku.”

A.S.S odpovídá takto: 1. Squatteři.rky obsazují pouze prázdné objekty. V případech, že dojde k omylu a v budově někdo bydlí, mohou být squatteři.rky rychle vystěhováni.y za pomoci legálních mechanismů.

2. Squatting většinou probíhá v budovách, které byly ponechány svému osudu a chátrají, a majiteli jsou jak radnice, tak soukromí vlastníci. Spojení faktu, že existuje tak velké množství prázdných budov, a faktu, že je obtížné bydlení sehnat, dělá squatting velmi atraktivním.

3. Často se stává, že prázdné budovy jsou ponechány otevřené nebo někdo prolomí zámky, a pak tam chodí děti nebo drogově závislí lidé atd. Jako takové je squatteři.rky částečně opraví, budovy mohou být tedy znovu využívány a tím squatteři.rky prospívají lokální komunitě.

4. A.S.S nepropaguje bezprávnost, protože squatting je legální. Pomáháme lidem v obtížných situacích najít bydlení, pomoci sami.y sobě, když nikdo jiný nepomůže. Často doporučujeme, aby lidé, kteří mají nárok na Přednostní ubytování (Priority Need Housing), podali žádost na svém úřadě.

5. Lidská práva pro squatter.k.y jako legální obrana většinou nepomohou.

6. Opravdovým problémem je obtížnost sehnat bydlení, kvůli kšeftaření v rámci privatizace a gentrifikace. Ty vedou k nájmům, které si nelze finančně dovolit, a k potřebě podnikat individuální akce.

7. Radnice podávají informace o A.S.S na svých stránkách, protože nabízíme bezplatné poradenství pro lidi bez domova a lidi, kteří mají problémy s bydlením.

8. Poradenská služba pro squatter.k.y je organizací spravovanou dobrovolníky.icemi, a to bezplatně. Nikdy nedostala žádné vládní dotace. Funguje díky darům a benefičním akcím organizovaným squattery.kami a aktivisty.kami.

9. Nikdo neříká, že všichni squatteři a všechny squatterky jsou dokonalí.é, ale takoví.é nejsou ani nájemci.kyně a dokonce ani majitelé.ky nemovitostí.

Kontakt:
Advisory Service for Squatters, Angel Alley, 84b Whitechapel High Street, London E1 7QX
Mail: advice((zavináč))squatter.org.uk
http://www.squatter.org.uk
Tel: 0845 644 5814 / 020 3216 0099
Fax: 020 3216 0098

Zdroj: squatter.org.uk
Zpráva ze čtvrtka 5. června 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload