Liebig 34!!!

POLITIKA

Liebig34 je feministický separatistický projekt (haus projekt) a ačkoli platíme nájem, podporujeme squatting a žijeme spolu coby autonomní kolektiv. Stavíme se proti jakékoli formě hierarchie a snažíme se je z našich životů odstranit.
Jako ženský/lesbický/trans* projekt jsme místem a útočištěm daleko od patriarchátu, sexismu a hetero-sexismu. Nechceme žít ve světě, v němž je každý sebemenší krůček, který uděláme, určován a monitorován hrstkou bílých tvorů mužského pohlaví. V separatistickém prostředí se totiž vady způsobené sexistickou výchovou mohou stát dobrem. To posiluje každou jednotlivou osobu a také solidaritu mezi členy skupiny a jinými, než ženskými/lesbickými/trans* osobami, ta pak může být dál šířena.

LIEBIG34 ZŮSTANE!

Projekt baráku Liebig34 ve čtvrti Friedrichshain v Berlíně je jedním z posledních existujících automistických a separatistických ženských, lesbických a transgenderových kolektivů v Evropě.Politický infošop “Daneben” (www.daneben.info), stejně jako kolektiv baru “XB-Liebig” (www.XB-bleibt.blogspot.com), oba nekomerční a samosprávné prostory se také nacházejí v této budově.

Zasquatován v r. 1991 a později zlegalizován, projekt se stále považuje za autonomní a radikální prostor aktivní v rámci hnutí.

Liebig34 existuje už 17 let. Dům je známý na mezinárodní úrovni, je důležitým místem setkání emancipačně-feministické scény v Berlíně.
Obyvatelky domu Liebig34 se snaží žít osvobozeny od sexismu, patriarchátu, rasismu a všech podob hierarchie. Nepopíráme fakt, že jsme byly všechny vychovány v normativní, kapitalistické společnosti, která ovlivnila naše způsoby chování a myšlení. Chceme ale urychlit dekonstrukci zavedených rolí a vzorců chování.

V této chvíli tu žije asi 25 osob. Taková rozmanitost osobností znamená, že rozhodování a proces hledání konsensu probíhají každý den, a není to vždycky proces lehký, nicméně pro kolektivní život je klíčový.

Liebig34 je místem, kde se vzájemně podporujeme v útoku na všudypřítomné vykořisťování, které má mnoho podob, a na procesy normalizace v rámci kapitalistického systému.

Být feminist.k.a pro nás znamená brát vážně každodenní utlačování nejenom žen, ale také dalších skupin a minorit vystavených diskriminaci a předsudkům heteronormativního systému. Považujeme náš prostor za útočiště před hierarchií, předsudky a utlačováním.

Stejně jako mnoho dalších svobodných prostorů v Berlíně, i existence projektu Liebig34 je ohrožena!

Gjora Padovicz se pokouší získat šestou, tedy poslední volnou část domu. Jestliže uspěje, stane se jediným majitelem celé budovy. Přímým důsledkem by pak bylo vystěhování současných obyvatel.ek domu a odumření dalšího svobodného prostoru. Gjora Padovicz je “úspěšný” podnikatel a spekulant s majetkem, jehož jediným zájmem je maximální zisk. Jeho aktivity v realitách často znamenají kupování starých budov a přestavění na drahé byty pro boháče. Rád si říká “sběratel” autonomních prostorů a je dobře znám tím, že ničí naše infrastruktury a kontakty (např. Kreuziger12 a Scharni29).
Na G. Padovicze a jeho realitní kancelář “Factor” si nestěžují pouze naše projekty, ale také další nájemníci.ice žijící v jeho budovách. Je dobře znám tím, že nikdy neplní své sliby.

Tento boj není omezen na naše hnutí, ale odráží komplexní gentrifikační proces, který má dopad především na lidi s nižšími příjmy. Lidé jsou nuceni.y odejít ze svého bydliště a jsou odsouváni.y do okrajových částí měst, kde je nájem dostupnější.
Svobodných prostorů, kde mohou lidé žít bez ohledu na to, kolik mají peněz, je stále méně a méně. Autonomní projekty jsou jednou z posledních alternativ k vnucenému životnímu stylu v Berlíně.

Vystěhování našeho domu by mělo za následek vyhlazení důležitých míst pro setkávání autonomního/levicového nekomerčního hnutí. Nejde pouze o boj za tento dům, ale také o boj za kolektiv XB-Liebig a infošop Daneben.

Právě proto je tak důležité odhodlaně bojovat proti systematickému hubení autonomních prostorů.

Rozvíjíme způsoby a strategie jak vyvinout politický tlak na G. Padovicze a jeho realitní společnost, a jsme odhodláni.y je provést, ať se děje cokoli. Jedním z našich v tuto chvíli nejdůležitějších cílů je odkoupit šestou část budovy na aukci, v níž má být prodána. K tomu potřebujeme 40 000 eur a co nejvíce podpory a solidarity.
Obracíme se na každou skupinu nebo jednotlivce, aby se pouštěli.y do jakýchkoli akcí a aktivit, jaké je napadnou, aby nás podpořili.y (benefity, demošky, dary…).

Nedopustíme, aby nám byla odebrána možnost sami.y si zvolit, jak chceme žít!

Ruce pryč od autonomních projektů!!!
Solidarita s ohroženými projekty po celém světě!

Zůstaneme!!!
Feministi.ky, queers a squatteři.rky, spojte se!

Pryč s kapitalismem a sexismem!

Email:
liebig34 [at] no-log [dot] org

Web: https://squat.net/liebig34

Finanční dary:
Spenden Konto Raduga E.V.
KONTO-Nr 4005651900 // BLZ 43060967 //
GLS Geneinschaftbank eG // Stichwort : :L34″

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload