Ne-bydlení…projekty ve squatech

Projektíky, dílny a aktivity v rámci polit.soc.kult. komunikace squatu s okolím a realizace představ o životě, takže asi všechno kromě bydlení.
Bydlení s tím vším úzce souvisí, může být pojímáno prostorově, umělecky nebo myšlenkově různě, projekty a aktivity s ním jsou propojené. Všechno je to moc složité a otevřené různým přístupům, takže to tak také necháváme – otevřené —

Tento text zkouší nabídnout inspirativní pohled do vnitřku squatu, je míněn jako nedefinitivní a upravovatelné seskupení různých projektů, o než se squateři.rky pokoušejí a které více nebo méně zdárně uskutečňují v rámci svých center.
Mnohé z těchto projektů mohou být (a bezpochyby už také byly) realizovány i v jiných “neskvoterských” podmínkách, v ngo’s, eko-sdruženích, kavárnách, v různých alternativních prostorách nebo jenom tak.
Společným jmenovatelem při uvědomělém vytváření těchto komunikačních kanálů a tvořivých struktur bývá co nejráznější odmítnutí konzumu, peněz, moci, soupeřivosti a jim podobných hrůz, které jsou považovány za zdroj odcizení, závislostí a utrpení.

Tyto projekty odmítají hierarchie, specializace, ruší bariéry mezi manuální a intelektuální činností, mezi publikem a organizátory (každý účastník se stává spolutvůrcem), jsou návrhy, možnostmi, pokusy, které mohou dát tvar něčemu novému, nečekanému…
Proto jsou tyto aktivity squatům tolik vlastní, slučují se s jejich vyhraňeným názorem na přirozenost a nezpeněžitelnost lidské činnosti a mnohdy nejsou v jiných podmínkách uskutečnitelné. Nebo lépe řečeno, uskutečnitelné jsou, díky své nenáročnosti na materiál a znalosti, téměř všude, ale právě proto, že nikomu nepřinášejí zisk a falešné uspokojení, nejsou právě vítané. Přesto se vlastně často jedná o každodenní činnosti člověka, s tím rozdílem, že je k nim přistupováno (snad)svobodněji, z různých úhlů pohledu a pokaždé – jinak —

Všechny projekty, které popisujeme, existují, fungují a obohacují lidi právě teď. Jsou reálné. Nemluvíme o nich proto, abychom dokázali.y, jak úžasné squaty jsou. Celý tento text je soubor možností, které mají sloužit především k inspiraci, a to komukoli.

Infostánek, infošop, knihovna, archiv
V těchto projektech se squatteři pokoušejí vytvořit prostor vyhrazený letákům, peticím, zinům, knihám, kazetám, které mohou být buď čteny, poslouchány na místě, někdy výpůjčeny, zdarma poskytnuty nebo za symbolický poplatek zakoupeny, distribuovány. Může jít o shromaždiště materiálu na určité specifické téma (antirasismus) nebo o seskupení různých materiálů zabývajících se anarchismem, autonomismem, feminismem, uměním atd. Může jít o prostor spojený s kavárnou, počítačovou dílnou apod., a to uvnitř squatu, což ale nevylučuje, že se může objevit v ulicích a komunikovat s veřejností, nebo být součástí demonstrace.

Časopis, tisk
Squaty někdy budují svou vlastní tiskárnu, píší, tisknou a distribuují vlastní časopis nebo se na nějakém podílejí, případně mu poskytují prostor. Tisknou letáky, plakáty na akce, koncerty a demonstrace, nebo brožury a materiály týkající se různých témat (), informační ziny o akcích ve squatu a okolí, literární d.i.y. knížky.

Zóna bezplatnosti
Je “hromada” užitečných věcí, hraček, krámů, oblečení…, ke které můžete přihodit cokoli, co nepotřebujete, podělit se o věc, která vám už nevyhovuje, ale někomu jinému by se mohla výborně hodit, můžete si odsud vzít cokoli, co se vám zdá potřebné, a to v jakémkoli množství. Nemusíte nic vložit výměnou, prostě přirozeně berete a dáváte, nepotřebujete žádné peníze…

Burza oblečení
Je aktivita, při které se zdarma poskytuje, vyměňuje nebo za malý poplatek prodává oblečení, tato aktivita bývá pořádána jako benefit. Je alternativou k nakupování, podporuje nekomerční výměnu a recyklaci oblečení.

Cyberkafé, cyberatelier
Prostory pro svobodnou informatiku, které podporují otevřené systémy jako GNU/Linux, BSD, tedy alternativy k systémům komerčním jako M$, pořádají kurzy práce s opensource produkty, kurzy bezpečnosti a kryptování, install-parties (přines komp, někdo ti pomůže s instalací, poradí s řešením problémů), spravují servery, zdarma poskytují prostor pro weby různých aktivit, s tvorbou webů pomáhají, podporují přístup k internetu zdarma, svobodné šíření informací v rámci internetu, nezávislá média a počítačový aktivismus, vytvářejí cyberprostory na demonstracích. Vznikají díky recyklaci “zastaralých” součástek a kompů.
(ASCII v Amsterdamu/ Print v Dijonu)

Webové stránky squatů
Prezentace projektů, názorů a nových informací spojených se squatem, jeho zázemím, jeho aktivismem. Prostředek komunikace. Praktická podpora nekomerčního a svobodného soft i hardwaru, lokálních sítí apod.

Zahrada, výměna noGM semínek
V rámci soběstačnosti a nezávislosti na obchodu se squaty snaží o vlastní produkci nebo poukázání na možnost vlastní produkce potravin, lokálních, nepěstovaných v zámoří apod. Otevírají tak otázku tradičního přístupu k získávání potravy, na základě šetrných ekologických postupů. Zpochybňují městskou kulturu odcizení a uprostřed betonu a asfaltu vytvářejí malé “oázy”. Poukazují na to, že squatovat lze, kromě domů, také půdu, vytvářejí sítě distribuce geneticky neošetřených semínek, šíří informace, letáky, pořádají debaty a demonstrace proti velkým firmám podporujícím genetiku v potravinové produkci.

Domácí léčba, bylinky, homeopatie
Podpora autoléčby, netradičních nebo domáckých přístupů k léčení, rozvoj znalostí v bylinkářství a v přístupu k lidskému tělu, k bytosti. Odpor k násilným chemopraktikám, zprůmyslnění lékařství a k nechutnému využívání léků pro zisk.

Ekologie, recyklace, alternativní zdroje energie
Šetrný přístup k životnímu prostředí a přemýšlení o následcích našeho plýtvání jsou natolik zjevné a potřebné, že je snad nemyslitelné, aby squat fungoval bez nich. Squat je většinou součástí města, součástí industriálních zón, zpochybňuje návyky a způsob života v těchto oblastech, své negativní působení na okolí zkouší snížit na minimum, aktivně ovlivňuje dění ve svém okolí, staví se proti neekologickým rozhodnutím, výstavbám atp. Někdy také realizuje projekty šetrné výroby elektřiny.

Prádelna
Realizace ekologického prostoru, který je spravován a využíván kolektivně. Výborný a potřebný projekt, který svědčí o tom, že squaty nejsou jenom špinavé díry a že squatteři se dokážou plnohodnotně a autonomně organizovat.

Sběr a distribuce jídla, fnb, podpora komunitního stravování, propagace veganství a vegetariánství, VoKü
Denně vyhazujeme obrovské množství jídla, plýtváme, zatímco jiní lidé hladovějí. Jídlo před zárukou, starší pečivo apod. lze včas zkonzumovat. Přebytky jídla rozdat. Zdarma vařit pro bezdomovce. Kuchyně ve squatu je společná, podporuje se komunitní stravování, jídlo pokudmožno pochází z lokálních zdrojů, není podporován masný průmysl, který trýzní chovaná zvířata ve strašných podmínkách. Odsud vychází podpora veganství a vegetariánství, ekologického zemědělství. (FNB na Praseti/ VoKü v Berlíně)

Pec na chléb
Ve squatu může být postavena pec na pečení chleba a pizzy, nabídnutá ke kolektivnímu užívání, učení se novým znalostem a chápaná jako politický akt, výraz autonomie a potřeby vzít svůj každodenní život do vlastních rukou. (pec v Grenoblu, kterou tvoří hlínou slepené cihly, izolované směsí slámy, hlíny a koňského hnoje)

Ohniště
Jde o prostor pro venkovní letní kuchyň, místo, které může být chápáno primitivisticky, duchovně jako přírodní element, zdroj energie…

Bar, kavárna, čajovna
Nevýdělečné kolektivní prostory spojené s infošopy, cyberateliéry, koncertními sály, kde lze posedět, počíst, připravit si šálek čaje a poklábosit. Bary poskytují pití za nízké ceny, bez zisku nebo s malým ziskem určeným na benefitní účely.

Koncertní sál, festivaly, zkušebna, nahrávací studijko
Squaty se často profilují jako kulturní centra, pořádají divadelní představení, performance, festivaly a koncerty lokálních i zahraničních skupin různých stylů punk/ska/techno/atd., pořádají benefitní akce, podporují začínající kapely, poskytují prostor pro zkušebny, nahrávání vlastních d.i.y. kazet a pro distro během koncertů. Nabízejí svoje prostory a s organizováním koncertů pomáhají, podílejí se na akcích mimo strukturu jako festivaly jednorázového obsazení, technoparties, často vytvářejí vlastní kapely…
(koncerty na Miladě v Praze/ festival Squatekk)

Pirátská rádia, tv
Fungují např. v holandsku, někdy přes internet, coby nezávislá média.

Ateliery alternativního divadla, pouliční umění, performance, veřejné četby
Squaty poskytují prostor pro alternativní divadelní spolky nebo samy vytvářejí divadelní hry a performance, pořádají workšopy pouličního umění (žonglování, chůze na laně, na chůdách…) a v rámci různých festivalů a představení poskytují prostor lokalním i zahraničním umělcům, loutkářům, plivačům ohně a další zvěři.

Výtvarný atelier, graffiti, výstavy, sítotisk, plakát, grafika, fotoatelier, kino, film, nášivky, trash umění
Možnost vyjádřit se výtvarnými prostředky, realizovat svoje nadání, učit se nové techniky nebo se podílet třeba “jenom“ na vymalování pokoje…bezplatný prostor pro umění, které je oficiálně odmítáno nebo nechce být oficiální kulturou vstřebáno a rozmělněno.

Oprava kol, cyklojízdy
Squaty kritizují automobilismus, jeho dopad na životní prostředí, plýtvání surovinami, které navíc figurují ve válečných konfliktech. Podporují ekologické formy dopravy jako kolo, organizují dílny, kde se kola opravují, sdílejí se součástky, nářadí a vědomosti. Podílejí se na cyklojízdách, které jsou tedy propagací cyklismu a také formou protestu, a to nejen proti automobilu.

Dílnička d.i.y.
D.I.Y. neboli Do It Yourself (Udělej si sám!) je výraz pro všechno možné tvůrčí vyrábění věcí (malování obrázků, domácí nahrávání kazet nebo jakékoli kutění a spravování), které neslouží k vydělání peněz, ale spíše k darování, výměně. Jde o určitou kulturu, která se odmítá stát konzumní, ziskuchtivou a mediální a také klade důraz na samostatnost člověka, rozvíjení schopnosti vyrábět a spravovat předměty sám nebo sama. Do d.i.y. by se dalo zařadit velké množství produktů aktivit, zmiňovaných v ostatních projektech. A za dílničku d.i.y. můžeme považovat třeba jenom místnost, kde je společné nářadí a prostor pro užitečné manuální činnosti.

Ateliery sdílení znalostí
Jsou setkání a dílny, jejichž cílem je učit se jeden.na od druhé.ho přirozeně a bezplatně, neomezováni.y tradičním způsobem vzdělávání. Může se jednat o různé druhy řemesel, manuálních činností, výuky jazyků…

Politická akce, demonstrace
Squat sám o sobě je vždycky politický a politiky vnímaný, buď jako problém, překročení zákona, forma občanské neposlušnosti nebo prostě něco přebujelého a nežádoucího (občas snad jako něco přínosného). Může být kritikou uspořádání společnosti, alternativou, autonomní zónou apod. Politická aktivita jednotlivých squatů se liší. Existují squaty spíše kulturní, asociativní, které se pokoušejí získat např. něco jako statut neziskové organizace a squaty politicky aktivní a názorově vyhraněné. Některé squaty s místními politickými autoritami vyjednávají, některé podepisují smlouvy o symbolickém pronájmu a jiné veškerou komunikaci na této úrovni odmítají a kritizují. Squaty, které se profilují jako “politické” se účastní demonstrací, podpisových akcí, protestních cyklojízd a poskytují svoje prostory různým politickým organizacím, časopisům apod. Sama obrana squatu a demonstrace proti vystěhování je politickým aktem.

Debaty, diskuze, workšopy, přednášky
Squat je místo, o němž se diskutuje, a které se vědomě diskuzi otvírá. Squat sám sebe definuje jako místo svobodné výměny informací a místo, které podporuje názorovou různorodost, místo, jehož fungování je založeno na diskuzi a konsensu. Squat je tedy nečím, co diskuzi přitahuje. Pořádá debaty a přednášky, různé vzdělávací workšopy apod. na nekonečné množství témat, od squatování samotného, přes válku, uprchlictví, po debaty o hudbě atd. Cílem může být šíření informací, osobní rozvoj, rozvoj komunikace, rozvoj aktivit…

Feminizmus, sexuální orientace
Projekty propagace myšlenek, vzdělávání a snahy o sociální změny v těchto oblastech mívají svoje odezvy ve většině squatů spolu s odmítáním rasismu a jiných diskriminací. Některé squaty jsou ale vytvářeny přímo jako ryze ženské, feministické nebo lesbické a pořádají akce, debaty a dílny soustředěné na tato témata, vytvářejí ženské kolektivy, divadelní představení, ženské cyberprostory…

Podpora vznikajících squatů, monitorování prázdných baráků, poradna v právních záležitostech
Squaty podporují vznik nových autonomních center, pomáhají v právních záležitostech, shromažďují informace o bytové situaci. Někdy vznikají celá centra monitorující situaci a poskytující informace o prázdných budovách, kolektivy zaměřené na pomoc při vystěhování, nezákonném jednání policie a následných právních postupech.

Podpora místního aktivismu
Na lokální úrovni squatteři.rky pomáhají organizacím, nadacím a jednotlivcům a podílejí se na organizování různých lokálních aktivit, úklidů, oživení čtvrtí. Rozvíjejí vzájemnou spolupráci v sousedství.

Sociální pomoc, bezdomovectví, uprchlictví
Squat někdy poskytuje prostor pro organizace pomáhající uprchlíkům nebo bezdomovcům, krizové přístřeší a pomoc. Většina squatů má určitá pravidla pro přijímání takových osob a také kapacitu…stejně jako většina našich/vašich bytů a domů. Sociální pomoc bývá chápána jako přirozené jednání člověka, nikoli odpovědnost, která leží na bedrech institucí.

Prostor pro různé kolektivy, jejich schůzky
Squat je otevřený všem osobám, které chtějí jednat, tvořit, vynalézat nové přístupy k životu a poskytuje prostor pro jejich aktivity a porady. Kolektivy mohou být politické, umělecké, antirasistické, feministické, počítačové….

Podpora travellerství, místo pro karavany, karavanní výpravy
Squaty intenzivně komunikují s cestovateli z jiných squatů nebo travellery a rády se otevírají jejich novým iniciativám, poskytují prostor pro jejich umělecké aktivity. Podporují travellerský způsob života, podílejí se na pořádání karavanních výprav.

Aktivity pro děti
V rámci lokálních aktivit mohou squaty pořádat dílny a festivaly pro děti z okolí, rozvíjet komunikaci mezi těmito dětmi a dětmi, které žijí přímo ve squatu. Bořit bariéry, které s sebou život v alternativních podmínkách přináší svou odlišností od života, jaký vedou jeho sousedé.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload