Informační kampaň na podporu squattingu

V září 2008 byla na severu Česka zahájena kampaň jejímž cílem je rozšiřovat mezi lidmi informace o squattingu – především o tom, co je jeho smyslem a o tom, jaké pozitivní hodnoty přináší společnosti. K tomuto účelu bylo vydáno v tiskové podobě několik textů a vytvořeny české titulky k několika zahraničním filmům o squattingu. Zmíněné materiály pak byly využity k propagaci squattingu hned na 4 akcích během několika zářijových dnů. První akce se konala 24.9.2008 od 15:00 za obchodním domem Prior v Mostě a byl jí informační stánek pro veřejnost. Lidé co stánek instalovali jasně dali najevo proč zde stojí tím, že zde roztáhli transparent s nápisem vyjadřujícím nesouhlas s kriminalizací squattingu. Akce však měla vedle protestního charakteru plnit hlavně informační roli, a tak zde byly kolemjdoucím nabízeny zdarma tiskové materiály a v případě zájmu i slovní informace o tom ,proč akce probíhá a proč zde přítomní/é mají potřebu podporovat squatterské aktivity.

Reakce oslovených lidí se dost různily – od absolutního nezájmu či odmítavých postojů, přes zvídavost až po otevřené vyjadřování sympatií. Většina oslovených byla při té příležitosti zároveň zvána na následující den, tedy na 25.9.2008 do Straka baru v Mostě, kde od 18:00 na akci navazovalo promítání tří dokumentárních filmů se squatterskou tématikou, s tím, že každý přibližoval situaci z jiné země. Jeden z Holandska, další ze Slovinska a poslední krátký film byl pouze sestřihem záběrů z veselé demonstrace, co proběhla ve Francii. Účast na projekci byla dost nízká, což zřejmě jen dokázalo, že v této lokalitě je potřeba věnovat propagaci squattingu hodně času a energie, než si získá alespoň nějaký zájem společnosti. Nicméně i přes malou účast snad akce smysl měla, protože dokázala i mezi těmi několika přítomnými vyvolat velmi zajímavou diskuzi, ve které se řešila i případná spolupráce na dalších pro-squatterských aktivitách.
Další z řady naplánovaných akcí v rámci informační kampaně byl opět info-stánek pro věřejnost, tentokrát však v Litvínově. Nainstalován byl 29.9.2008 v průchodu mezi náměstím a tramvajovou zastávkou, což se díky velké frekvenci chodců ukázalo jako dobré taktické řešení. I přes to, že stánek byl kolemjdoucími často zprvu mylně považován za předvolební míting, tak nakonec celkem velký zájem a časté pozitivní reakce oslovených lidí budily překvapivě dobrý dojem. Oproti infostánku nainstalovanému v Mostě byl u litvínovských obyvatel/-ek cítit mnohem větší zájem o informace a o diskusi, což se zřejmě stane motivací pro další podobnou činnost do budoucna. V rámci akce byly opět oslovení lidé zváni na 3 filmy se squatterskou tématikou, tentokrát však na 30.9.08 od 18:00 do litvínoského klubu Terasa. Promítaly se zde stejné filmy jako u předchozí videoprojekce a i tentokrát tyto materiály přišlo shlédnout jen několik jedinců.
Při hodnocení zatím proběhlých akcí je třeba si přiznat, že zájem o to, co se kampaň snaží prezentovat, je na severu Česka dost malý, nicméně to není důvod k rezignaci, ale naopak k motivaci k další, intenzivní činnosti, protože jedině to je způsob jak tento mizerný stav squatterského hnutí změnit a jak získat větší pozornost či podporu od těch, kteří/-é ho dnes přehlížejí. Informační kampaň na podporu squattingu proto není zdaleka u konce a na severu Česka (případně i jinde) bude i nadále pokračovat v různých formách a ve spolupráci s různými jedinci a kolektivy. V plánu je další vydavatelská činnost týkající se informačních tiskovin, videozáznamů a také realizace výstavy fotografií a infotextů o squatech a autonomních centrech z různých částí světa.
Nu, plánů je spoustu a nezbývá nic jiného než se snažit je realizovat. Máš-li sám/-a zájem se na realizaci některých z těchto plánů podílet, případně máš návrhy na další aktivity, pak neváhej a využij kontaktní email tohoto zpravodaje, přes který se můžeš domluvit na případné spolupráci….
Napsal: Bořivoj Lukynka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload