Výstava – „Squaty a autonomní centra“

Trochu se to sice protáhlo, ale nakonec se nám přece jen podařilo dát dohromady slibovanou výstavu fotek a textů se squatterskou tématikou, která by v následujících dnech, týdnech, měsících a doufejme, že i letech měla být nainstalována na nejrůznějších veřejně přístupných místech, aby tam mohla posloužit jako prostředek k prezentaci squattingu jako uvědomělé, smysluplné, sociální aktivity.
Squatting často bývá částí antiautoritářské scény kritizován za to, že dost jeho aktivit směřuje pouze do prostředí takzvaného „aktivistického ghetta“ a nemá přesah přes jeho pomyslné hranice. Věříme proto, že naše výstava bude jednou z těch aktivit, která se o onen přesah nejen pokusí, ale úspěšně k němu bude směřovat tím, že myšlenky a principy squattingu přiblíží lidem pohybujícím se mimo aktivistickou komunitu, tedy lidem co by se k nim zřejmě jinak nedostali a pokud ano tak pouze v překroucené podobě v podání mainstreamových médií či odpůrců squatterské filozofie. O tom, zda se nám plánovaného cíle skutečně podaří dosáhnout, můžeš polemizovat, věřit v to, či o tom pochybovat. O čem ale pochybovat nelze, je to, že pokud máme alespoň nějakou šanci toho dosáhnout, pak k tomu je zapotřebí mnohem víc, než aktivita několika mála nadšenců a nečinnost hrstky přihlížejících. Je potřeba spousta další energie, nápadů a lidí, kteří se rozhodnou je společně realizovat. Bez toho se nic z toho, co děláme, nemůže pohnout z místa a vše co tvoříme zůstane i nadále jen „menšinovým jevem vegetujícím na okraji společnosti“, bez potenciálu rozšířit se i do jejího středu. Chceme-li cítit růst, musíme pro něj něco udělat, protože nic nám z nebe nespadne. Věř tomu, že každý jedinec, který v kooperaci s ostatními vkládá čas, energii a prostředky do squatterských aktivit je velkým přínosem pro celé hnutí a napomáhá jeho vzestupu. Proto říkáme: Víc takových přínosů (a lidí, co je způsobují) ať náš růst je tak intenzivní, že ani represivní složky a jejich přisluhovačská mainstreamová média nebudou stíhat reagovat naše tvůrčí tendence a potlačovat je.
Nevíš-li, kde začít, pak se alespoň zapoj do již započatých projektů a uvidíš, že vymýšlet a realizovat ve spolupráci s ostatními nové projekty a aktivity není zas tak složitá záležitost. I naše výstava ti snadno může posloužit jako onen „odrazový můstek“ pro sebezapojení, proto máš-li možnost jí někde ve svém okolí nainstalovat, pak neváhej a ozvi se nám. Rádi/-y výstavu zapůjčíme, budeme-li vědět, že bude na bezpečném místě sloužit svému účelu. Nemáš-li možnost pomoci s výstavou, pak nezoufej protože je „x“ dalších způsobů jak squatteskou scénu/hnutí podpořit a stačí si jen vybrat ten, který ti vyhovuje a je v souladu s tvými schopnostmi. Nevíš-li si rady, pak udělej krok první: kontaktuj nás, nebo jinou squatteskou iniciativu. Každý, komu jde upřímně o to, aby se squatterské hnutí rozrůstalo, ti jistě v mnohém poradí, podělí se s tebou o své zkušenosti nebo s tebou naváže přímou spolupráci!
Ale zpět k výstavě. K první instalaci výstavy dojde už toto pondělí, tedy 10.11.2008 v litvínovském klubu Terasa (www.terasaclub.com), kde bude zároveň probíhat koncert kapel Confronto (metalcore – Brazílie), Die Young (hardcore – USA) a Action (metal mosh core ČR). Výstava zde bude k dispozici k nahlédnutí přibližně 3 – 4 týdny a poté poputuje na další místo, které zatím není pevně určeno. Chceš-li s určením pomoci, tím že zajistíš vhodný prostor pro instalaci, pak neváhej a ozvi se! Vděčni/-é budeme i za jakoukoliv pomoc se šířením informací o této výstavě. Infotext, který smysl výstavy  přibližuje si můžeš stáhnout zde: LETÁK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload