Brutální zásah na Cibulce a vývoj událostí

V pátek 14. listopadu 2008 došlo pozdě v noci k zásahu policie v nedávno vzniklém centru Cibulka. Prostor byl po ústní dohodě se zástupkyní majitelů po několik měsíců uklízen a zvelebován, jen aby několik málo týdnů po tom, co byl projekt představen veřejnosti a mohl posloužit jako prostor pro kulturní akce, workšopy a další projekty nezávislých iniciativ a kolektivů (o nichž si zase můžeme nechat jenom zdát), skončil nečekaně surovým zásahem státní moci.
Policie prý v objektu hledala násilníka, který se zde měl údajně skrývat, proto asi někdo z jejích kovbojů střílel varovně do vzduchu, když squatteři/rky, kteří patrně situaci pochopili jako pokus o vystěhování nebo útok ze strany neonacistů, vylezli na střechu. Otázkou zůstává, proč zásah proběhl tak děsně, co policie v objektu dělala bez souhlasu majitelů (ironií je, že narozdíl od “cibulkářů”), a proč si svou brutalitu vybíjela i na lidech, kteří přišli protestovat na podporu zadržených.

Protest proti vyklizení statku pak pokračoval v neděli, kdy proběhla na Palackého náměstí demonstrace, jíž se zúčastnilo asi 150 osob z řad stoupenců squattingu.

Zemřel jeden projekt. Vdechneme život deseti jiným!

Reporty a fotky hledejte tady:
Report na czechtek.bloguje.cz
Další zpráva na blogu cztk
Razie podle A-kontra
Demoška na A-kontra
Fotky na ihned.cz
Report a fotky z pátku na Britských listech

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload