Usurpa #6 je tu!

Březnové číslo Info Usurpa si můžete stáhnout tady

A protože jde o šestistránkovou verzi, máme i verzi pro tisk, ta je na této stránce (návod na tisk ještě doplníme)

V tomto čísle najdete několik textů, které se týkají nedávno spuštěné squatterské realitky, pozvánku na squatterská setkání v Bristolu a v Berlíně (spojené s demonstrací) a několik krátkých informací od nás i ze zahraničí.

Tady můžete číst obsah celého čísla v on-line podobě:

INFO USURPA #6

Heej, heeej!
Máme tu další číslo newsletteru Info-Usurpa. Hlavním tématem je tentokrát nově vzniklá squatterská realitka, která si v průběhu pouhých několika týdnů své existence získala pozornost mnoha zákazníků, médií i policie ČR. Realitka nabízející zdarma kvalitní bydlení je obzvlášť v dobách ekonomické krize víc než potřebná, tak doufejme, že naše města budou brzy zaplavena novými squaty a autonomními centry. Z reakcí je patrné, že zájem o squatting v naší kotlině je stále větší, tak se snad brzy podaří prolomit to jednosquatové prokletí.
Ne všechno je však tak pozitivní – chodbami Milady se v uplynulých několika týdnech valila poněkud depresivní atmosféra a proces s obviněným ze solidární akce při vyklízení Cibulky se nevyvíjí úplně podle našich představ.
Ale nebudeme nad tím plakat a radši sebereme zbytky energie, které nám zima nestačila vzít a investujeme je do dalších aktivit podporujících squatterské hnutí u nás.

ODJINUD

NIC NENÍ ZAPOMENUTO! NIC NENÍ ODPUŠTĚNO! ZÁPAS O SVOBODNÉ PROSTORY POKRAČUJE.
1. března jsou to právě dva roky od chvíle, co bylo vystěhováno autonomní centrum Ungdomshuset. Vyklizení odstartovalo vlnu protestů a solidárních akcí v Kodani i v zahraničí a po více než roce vedlo k tomu, že město nabídlo aktivistům/kám nový objekt. Boj za autonomní centrum poskytl mnoha kodaňským iniciativám a hnutím možnost spolupráce a vedl k navázání mnoha kontaktů. Tím, že hnutí dostalo od města novou budovu, by se mohlo zdát, že se situace uklidní. Ale není tomu tak, v posledních měsících jsme mohli vidět boje a demonstrace, které propukly v souvislosti se zásahy ve čtvrti Christiania a probíhají také velké přípravy na protesty proti konferenci o změnách klimatu COP15, která se bude v prosinci konat právě v Kodani.

V minulém čísle jsme přinesli informaci o vystěhování autonomního centra COX18 v Miláně. Po několika týdnech se ale v noci z 13. na 14. února sešlo asi 200 osob, aby centrum znovu obsadily. Squat existuje už několik desítek let, sídlí tu knihovna Calusca a archivy Prima Moroniho, spisovatele a intelektuála, který se věnoval radikální levici.

United we stay!
Demonstrace pro zachování autonomních prostorů
14. 3. 2009

Berlín počátkem r.2009: Proces gentrifikace pokračuje. Na počátku 90tých let tu bylo víc než 100 squatů, a teď zbývá už jen několik autonomních center. Jde o živoucí kulturní projekty. Ale s tím, jak postupují přestavby, modernizace a renovace, pokračuje také útok na naše zbylá centra. Jsme vytlačováni z města. V této chvíli je v Berlíně asi deset ohrožených projektů. Gentrifikace je proces, který nejen, že na nás útočí, ale také vyhání lidi z oblastí, kde žijí, z jejich sociálního prostředí.

Je mnoho těch, kteří nemohou a nechtějí zapadnout do toho překrásného obrazu Berlína a bohatého středu města pod vlajkou neoliberalismu. A ne pouze v Berlíně, ale všude. Nechceme být vyhnáni bez známky odporu. Naše projekty jsou rozmanité, plné barev a my sami jako jednotlivci jsme silní a umíme být slyšet. Chceme společně vyjít do ulic a požadovat:

– Politické řešení pro všechna naše centra.
– Detailní a okamžité řešení pro v tuto chvíli ohrožená centra a plochy obsazené travellerskými komunitami!
– Požadujeme konec neoliberální reorganizace města.

Město patří všem! Berlín by měl zůstat barevný, politický, kreativní, plný solidarity, živý, různorodý, ale také dostupný pro všechny. Když se spojíme, zůstaneme – společně, nepoddajně, subverzivně!

Naše rozhořčení chceme vyjádřit také kreativními akcemi mimo samotnou demonstraci, která proběhne v centru města, a přivítáme solidární akce doma i v zahraničí. Přijďte do Berlína, organizujte se, buďte spontánní.

Musíme zůstat spolu, plně solidární s našimi autonomními centry, na obranu svobodných projektů a nekomerční kultury. Dělejte svoje vlastní “přestavby” a přetvořte město v této rebélii proti vystěhování našich autonomních projektů!

Proti vyklizení a represím! Pro více života v samosprávě – v Berlíně a na celém světě!

Program, plakát a další informace najdete na: http://unitedwestay.noblogs.org/

Gentrifikace je proces, k němuž dochází ve městech. Z původně chudších a nepřitažlivých čtvrtí jsou odsouváni lidé, kteří tu mnohdy žijí už desítky let. A to na úkor výstavby luxusních bytů, kanceláří nebo obchodů. Co se tedy prezentuje jako pozvednutí kvality života v oblasti, je pouze odsunem nemajetných na úplnou periferii a prosazování jediné kultury – kultury konzumu. A to pro jedinou vrstvu společnosti – pro bohaté.


Britské squatterské setkání
14. a 15. března 2009 nedaleko Bristolu

“Považujeme za nutné sejít se v době, kdy ti nahoře ztrácejí schopnost kontroly, abychom diskutovali o způsobech, jak spolupracovat a měnit náš svět zdola. Všude kolem nás se otevírají nové prostory a příležitosti a roste potenciál pro širší uznání potřebnosti autonomního hnutí pro bydlení. Hrozba vystěhování a bezdomovectví visí nad stále větším množstvím lidí. Ve světě je více než miliarda squatterů a squatterek. Je čas vytvořit silnější strukturu, která by hrozbě vzdorovala.”
Celé prohlášení v angličtině a další informace najdete na webu http://squatmeet09.wordpress.com/


Z DOMOVA

Report z vyvěšovací akce, 6. února
V noci ze šestého na sedmého února bylo několik desítek pražských domů
ověšeno transparenty propagujícími nově vzniklou squatterskou realitku. Zde
je krátký report z počínání jedné vyvěšovací skupiny:
Kolem třetí hodiny ranní naše tříčlenná skupina vyráží nočním autobusem na
druhý konec města ke “svým” barákům. Cestou nabíráme ještě dva zvědavce, kteří si chtějí akci nafotit, a autobus nás po chvíli vyhazuje přímo před prvním cílem. Starý opuštěnýkomplex hal, v jedné z nich bylo kdysi hračkářství, ale to už je alespoň
osm let – od té doby zeje budova prázdnotou. Díky přilehlému lešení se naše skupina dostává poměrně rychle
až na plochou střechu budovy, kde v rychlosti proběhne vyvěšení
transparentu s nápisem “tento dům je vhodný k obsazení – realitka.squat.net”. Za pár minut už stojíme opět na
zastávce a vyrážíme směr Podolí, kde je náš další barák. Ten se bohužel
zdá opravdu nedostupný, a tak se spokojujeme alespoň se zavěšením transparentu na mříž v přízemí. Po chvíli
spojujeme síly s další vyvěšovací skupinou a vyrážíme (někdo autem, někdo
tramvají) k hlavnímu bodu programu – Barrandovským terasám na Praze 5.

Po chvíli se všichni scházíme na místě, přelézáme plot, chvíli se kocháme majestátností Barrandovských teras a sníme o tom, že zde jednou budeme bydlet. Obcházíme si ochoz a vybíráme vhodné místo, kde rozvíjíme několikametrový transparent. S nápisem “obsaď a žij” a odkazem na webové stránky realitky. Poté rychle opouštíme místo činu a nasedáme do auta s vědomím, že akce byla úspěšná a že si ji určitě brzy zopakujeme.

Prohlášení squaterské realitky:
V noci ze 6. na 7. února byly spuštěny stránky první české squaterské realitní agentury. Ve stejné době bylo sympatizanty squaterského hnutí vyvěšeno několik desítek transparentů z dlouhodobě nevyužívaných a chátrajících objektů v Praze.
Cílem této akce je upozornit na paradox, kterým je kapitalistická společnost ve vyspělých zemích Evropy typická: v každém větším městě jsou tisíce lidí, kteří ze všech možných důvodů nemají kde bydlet a jsou odkázáni k životu na ulicích. V těch samých ulicích, které jsou lemovány zanedbanými prázdnými domy, jejichž majitelé nejeví sebemenší zájem se o ně starat.
Není zde řeč pouze o bezdomovcích a bezdomovkyních. Kromě hrstky privilegovaných se to týká prakticky všech mladých lidí a studentů/ek, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů, nemohou si však dovolit platit předražené nájmy. Podobné problémy řeší i umělci nebo umělkyně hledající zázemí pro svoji tvorbu – pořídit si v Praze ateliér je pro většinu umělců nedosažitelným snem.
A přitom stačí tak málo: mít kolem sebe skupinu podobně smýšlejících lidí, mít chuť vymanit se ze zažitých stereotypů a začít trochu experimentovat. Zkusit se domluvit s majitelem/kou prázdného domu na jeho užívání za symbolický nájem nebo údržbu může každý a kdo se na to cítí, může tuto fázi klidně přeskočit a do domu se rovnou nastěhovat. O jedno z našich základních práv – právo bydlet – bychom se neměli muset nikoho doprošovat, squatting je při současné bytové politice a v době finanční krize naprosto legitimní.
Projekt squaterské realitky by měl pomoci každému, kdo se rozhodne vzít život do vlastních rukou. Je na čase vylézt z izolace svých panelákových bytečků, rozloučit se s každodenní ubíjející prací a začít se rozhlížet po alternativách.
Takhle je totiž život daleko zábavnější a prožitější, než když za něj musíme neustále někomu platit.

O agentuře:
Hlavní činností naší agentury je postupné vytváření databáze dlouhodobě nevyužívaných nemovitostí na území ČR. Databáze by měla sloužit všem, kdo si nemohou dovolit popř. nechtějí platit tržní nájem, přednostně se pak orientujeme na alternativní umělce/kyně a mladé anti-autoritářsky smýšlející lidi, kteří hledají prostor pro realizaci svých aktivit. V tomto ohledu nabízíme poradenské služby v oblasti legislativy, vyjednávání s majiteli/kami i praktickými postupy při obsazování, zvelebování a případném bránění obsazených domů. Osobní konzultaci s některým z našich makléřů/ek je možno domluvit na našem kontaktním mailu realitka(at)squat.net

Proč squatting?
Protože je v našich městech tolik prázdných baráků, že kdyby se daly k dispozici lidem, neznali bychom pojem bezdomovectví.
Protože jsme nuceni platit nechutně vysoké nájmy popř. se tlačit v bytech s rodiči a cestou do práce nebo z oken svých škol pak pozorovat rozbitá okna stovek prázdných domů.
Protože potřebujeme prostory, kde můžeme svobodně žít, učit se a vytvářet zázemí pro své kulturní, politické a jakékoliv jiné aktivity.
Protože většina prázdných domů je v rukou spekulantů/ek (konkurenčních realitek:)), kteří si často radši počkají až dům spadne, než aby v něm někomu umožnili za rozumnou cenu bydlet a na jeho místě pak nechají postavit další nákupní centrum, kanceláře nebo benzínku.
Protože nás nebaví stereotypní život skládající se tak akorát ze školy/práce, placení složenek a tupýho čumění na televizi,
protože se chceme od světa, jehož hodnoty jsou nám cizí, aspoň částečně oprostit a začít vytvářet a rozvíjet hodnoty vlastní.
Protože nás sere anonymní život v bytech, kde člověk nezná ani svoje nejbližší sousedy/ky,
protože chceme vytvářet svobodný komunity a učit se žít pohromadě s lidma, který to maj všichni tak nějak podobně.
Protože jeden squat na tak velký a krásný město je kurva málo a kdo trošku cestoval, ví, že naše ideály a sny jsou o pár set kilometrů dál realitou. Protože chceme naši realitu tady a teď společně s vámi změnit.

Jistě si ještě někteří živě pamatujete, co se odehrálo v pražských Košířích v polovině listopadu. Ano, mám znovu na mysli vyklizení squatu Cibulka a velice podivné a záhadné obvinění tří místních sqatterů + jednoho supportera z řad anarchistů/ek, kteří solidárně blokovali policejní stanici na Praze 5, kam byli zadržení převezeni k výslechu atd.
A tam to vše začalo. Jeden z těch, kdo blokovali policejní stanici, měl údajně napadnout pěstmi jednoho zasahujícího policistu (v plné výzbroji) do části hrudníku (!!!) a tím pádem byl zadržen a obviněn. Do této situace zasáhl další ze skupinky anarchistů tím, že ”bránil” v zadržení oné osoby, a tím se stal dalším terčem policistů/ek a byl taktéž zadržen. Naštěstí nebyl obviněn.
První z těchto dvou byl odsouzen k podmínce na jeden rok a ke 2 měsícům odnětí svobody. Proti tomuto trestu se odvolal, a tak se chtě nechtě musel dostavit k soudnímu přelíčení.
Tam byli předvoláni policisté/ky zasahující onu noc a další nezávislí svědci/kyně.
Na základě výpovědí svědků si paní soudkyně vyžádala k prostudování policejní videozáznam z onoho incidentu, a tím se soudní řízení přesunulo na týden příští.
O týden později byl však, i po zhlédnutí onoho videozáznamu, obžalovaný odsouzen k výše popsanému trestu. Z policejního záznamu nebylo prý patrné, že se obviněný trestu nedopustil. Ale tím pádem přece nebylo ani patrné, že se svého prohřešku dopustil!!!!
Byl odsouzen i přesto, že ve výpovědi bylo uvedeno toto: Napadený policista se narodil 1.1.1990 (tedy to samé, co ve výpovědích napadených policistů/ek na statku Cibulka) a bla,bla…..
Přímo vypovídal: ‘Obviněný křičel něco nesrozumitelného, z čehož bylo patrné, že je odhodlaný použít i násilí k osvobození zadržených squatterů’….(nebo něco takového)
Proti rozsudku se samosebou odvolal a o dalším průběhu vás samozřejmě budeme opět informovat.


Nevítaná návštěva, 27.2.08 (squat milada)

Máme za sebou další (tentokrát spíše úsměvnou) návštěvu produktu kampaně s výmluvným názvem Akce Praha, která zhruba poslední rok lanaří všechny milovníky/ice akčních filmů na možnost zajezdit si po zadním kole na motorce a nosit u sebe bouchačku.
A jak jejich “akce” probíhala?
Nejprve nám v ranních hodinách přešmikli atrapu zámku, kterou jsme včera přivařili na bránu a uzavírali sázky, za jak dlouho se v jejich řadách objeví podobně tupý jedinec. Že to bude tak rychle nečekal nikdo, a tak jsme se v průběhu dopoledne všichni skvěle bavili.
Kolem 2. hodiny odpolední se u nás kluci zastavili znovu, tentokrát dorazili třemi nablýskanými oktávkami. Nejprve si šli okouknout vchodové dveře, jejichž systém zavírání soudě podle výrazů ve tváři ani napodruhé nepochopili, načež tedy začali alespoň buzerovat ty, kteří zrovna opravovali dodávku před domem. Dozvěděli jsme se, že jsme “mentálové”, “máme inteligenci houpacího koně” a “očividně máme absťák”. Jestli nám tím nenápadě nabízeli k prodeji piko zabavené holešovickým smažkám jsme se nedozvěděli.
Následně jsme se však dozvěděli o incidentu, který návštěvě u nás předcházel. Drsní hoši od měšťáků totiž rozbili světlo autobusu, který stojí nedaleko Milady a patří travellerům/kám, co se u nás na pár týdnů zastavili.
V den uzávěrky newsletteru Info Usurpa tak místo korektur článků sepisujeme protokoly, podáváme stížnosti a trávíme svůj drahocený čas psaním novinek na stránky.

Akce squatu Milada najdete na stránkách http://milada.org

Food Not Bombs
Praha: vaření každou sobotu od 13:00 v KK, rozdávání v 16:00 na Nádraží Holešovice
Brno: rozdávání každou sobotu v 15:30 v parku pod Janáčkovým divadlem
Zlín: každý sudý pátek na nádraží
Karlovy Vary: každou první neděli v měsíci ve 12:00 u Alberta (tržnice)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload