Reykjavík: Tomuhle říkáme solidarita! Anarchistický squat v centru Reykjavíku

…

Minulý čtvrtek, 9. dubna, byl islandskými anarchistkami/y obsazen dům v centru města. Dům byl prázdný déle než rok a je jednou z mnoha budov v majetku stavební společnosti, která má v plánu strhnout všechny své staré domy a nahradit je velkým nákupním a kancelářským centrem.

Když se squatterky/ři dostaly do domu, vyklidily jeho část a uspořádaly otevírací párty. Rozdávalo se jídlo, hrála hudba a diskutovalo se o myšlenkách v pozadí squattingu. Na párty přišlo dost lidí a hostům i sousedkám/ům se líbila.

Během následujících dnů squatterky/ři dokončily vyklízení domu a začaly oganizovat sociální centrum. Byl vytvořen freeshop, malý infošop s radikální literaturou a diy vydavatelství/label a společná kuchyně. V sobotu byl den otevřných dveří a místní kolektiv Food Not Bombs rozdával jídlo a hosté byli zváni do domu, aby si prohlédli prostor a podělili se o své nápady, jak by mohlo být centrum využito.

…

Toto je vyjádření squatterek/ů:

V ul. Vatnsstígur 4 byl obsazen dům

Prázdné domy stojí všude kolem, mají být strženy a mají ustoupit nákupním centrům, jsou to domy, které měly být pronajaty za vysoké nájmy, aby z boháčů udělaly ještě větší boháče a aby společnost kulturně ochudily.

Nežádali jsme o dovolení, když jsme dům obsadili. Nepotřebujeme se dovolovat těch, kdo si myslí, že mohou poroučet, řídit životy a nakládat s půdou ve jménu peněz. My nejsme součástí takového systému.

Bereme si to, na co máme právo a v tomto domě vytvoříme sociální prostor, kde se mohou setkávat lidé a používat ho způsobem, o němž si myslí, že za to stojí, třeba organizovat info večery a přednášky, vařit jídlo, vytvářet čtenářské kroužky, účastnit se politických aktivit a dělat všechny možné druhy umění.

Prostor bude otevřen všem, kdo usilují o radikální změnu penězmi poháněné společnosti, v níž žijeme.

Kapitalistická demokracie, jak ji známe, je jenom jednou ze struktur moci, vytvořenou tak, aby řídila lidi a vydělávala tak peníze. Lidé jsou učeni, že to je jediný spravedlivý systém, jaký lidská bytost kdy vytvořila, ale to není pravda. Uvnitř demokratického systému většina utlačuje menšinu a pouze málo lidí končí na vrcholu mocenské pyramidy, na úkor ostatních. Na každého jednotlivého premiéra/ku připadnou milióny lidí, kteří premiéry/kami nejsou. Rozhodování se metodou konsensu je používáno anarchistkami/y a dalšími radikálkami/y k rozhodování uvnitř kolektivů, malých nebo velkých, namísto demokratického většinového hlasování. Chopili jsme se příležitosti, abychom vytvořili alternativy, namísto toho, abychom si mezi nimi vybírali.

Kapitalismus jednotlivcům nebo firmám umožňuje mít své vlastní domy, ale nechává je prázdné, i přesto, že mnoho lidí potřebuje domov a další místa, kde by mohli zůstávat. Banky vlastní většinu prázdných domů a veřejnost musí platit za lživou hru, která byla přijata před “kolapsem”. My za ně nic splácet nebudeme!

Tento squat se staví proti autoritě, kapitalismu a všem druhům mocenských her. Náš dům bude nezávislý na současných islandských autoritách a osvobozený od jakýchkoli mocenských struktur, které nás zastupují.

My, lidé, jsme svrhli někdejší vládu a ještě jsme zdaleka neskončili s naším zpochybňováním systému nerovnosti a chamtivosti, a stejně tak jsme ještě neskončili s naším paralelním vytvářením společnosti, v níž chceme žít. I ostatní vyzýváme k tomu, aby neplatili za dluhy bank, aby odmítli odejít ze svých domovů a aby začali squatovat!

…

Hrozící evikce
Včera, v úterý 14.dubna majitelky/é (na papíře) domu se dostavili s civilně oblečenými policistkami/y a prohlásily, že dům musí být vyprázdněn do 16hod. Po oznámení za krátkou dobu squatterky/ři zabarikádovaly dům a žádaly o solidární demonstraci, která by se konala před domem. Kolem 15hod začali přicházet lidé, byl zapálen oheň, hrály bubny a byla vykřikována hesla na podporu squatterek/ů. Několik stovek lidí se zúčastnilo demonstrace a byl otevřen freeshop.

…

Jeden ze squatterů pronesl projev:

Tomuhle říkáme solidarita!

Je skvělé vás tu dneska všechny vidět. Tomuhle říkáme solidarita! My, kdo jsme obsadili tenhle dům, změníme společnost, v níž žijeme. Část spočívá v obraně tohoto domu, který se měl stát obětí kapitálu, protože na tomto místě mělo být vybudováno nákupní centrum.

Teď tento dům patří nám – lidem uvnitř a lidem, kteří stojí venku – a bude využit k revoluci. Ke zničení mocenských struktur této společnosti potřebujeme revoluci – ne volby! Dnes, my, kteří jsme uvnitř, a vy, kteří stojíte venku v tomhle hnusném počasí, jsme znemožnili korporačnímu bahnu, aby si proráželo cestu s použitím násilí, které jenom oni mají právo použít.

Ale když teď na nás nepošlou policii, vláda ji pošle dnes v noci, zítra, v týdnu nebo po volbách. Nezáleží na tom, jestli odsud budeme vyhozeni, nebo jestli nám bude dovoleno tu zůstat, i tak budeme silnější. Tento dům je náš! Boj je náš, boj proti autoritě a kapitalismu.

Revoluce je – a musí být – mezinárodní. S tímto squatem vyjadřujeme solidaritu a podporu utlačovaných lidí v Palestině a jejich sourozenců na druhé straně zdi, Anarchistek/ů proti Zdi, podporu zapatistického hnutí v Mexiku, polských squatterek/ů z Rozbratu v Poznani, Mumii Abu Jamala, Roda Coronada a všech ostatních politických vězenkyň/ů v USA, kmene Dongria Kondh v Indii, který bojuje proti těžbě bauxitu… a všech ostatních lidí a hnutí, která bojují proti zneužití moci, korupci, kapitalismu, vykořisťování, útlaku a násilí – na celém světě.

Squatting je jedna ze součástí revoluce, a proto všechny vyzýváme k obsazování prázdných domů nebo k odmítnutí opustit svoje domy.

Ať žije revoluce!

Squatterky/ři z Vatnsstígur 4

…

Policie se nakonec neukázala. Důvod neznáme, ale hrozba vystěhování dále trvá. Squatu se dostalo velkého prostoru v mainstreamových médiích a samozřejmě také v těch alternativních. Vedlo to k velké podpoře a squatterky/ři doufají, že solidarita potrvá i nadále, protože hrozba se zvětšuje.

Video z demonstrace můžete vidět tady.

…

…

One single comment

  1. M(A)TUS says:

    Drzim palce, len tak dalej!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload