Squat vystěhován – dvě hodiny jsme odolávali speciálním jednotkám

…

Po celém jednom dni od doby, kdy jsme věděli o nebezpečí vyklizení, po solidární demonstraci a podpoře, se nakonec policie objevila v nedávno otevřeném squatu v centru Reykjavíku. V 8hod ráno se asi 40 nebo 50 policistek/ů včetně mnoha členek/ů speciální jednotky objevilo před domem, napadly a zatkly tři osoby, které stály před domem, a tak vyčistily prostranství kolem domu. Squatterkám/ům uvnitř domu bylo nařízeno, aby dům opustily, a jestliže tak neučiní, budou zatčeny. Squatterky/ři samozřejmě objekt opustit odmítly.

…

Policejní autority asi věřily, že když se dostaví brzy ráno, nebude vystěhování nikdo věnovat pozornost a squat nebude podpořen. Ale mýlily se. Brzy se celé sousedství zaplnilo lidmi, kteří se přišli podívat, co se děje, a ukázat svojí solidaritu se squatterkami/y. Mnoho sousedek/ů už prohlásilo, že squat podporují, a odsoudilo plány na zbudování nákupních a kancelářských prostor na této ploše.

…

Policie uzavřela sousední ulice a začala útočit na dům, ale squatterky/ři zbudovaly na všech podlažích silné barikády. Když se policie pokoušela dostat do domu zezadu, setkala se s prošlými mléčnými produkty, které na ni byly házeny. Po troše snahy se nakonec dostala do prvního patra, kde nikdo nebyl. Squatterky/ři složitě zabarikádovali druhé patro. Tak dobře, že speciálním jednotkám trvalo dvě hodiny, než se skrz něj dostaly za použití motorových pil. Všechny pokusy policie dostat se přes barikády se setkaly s odporem, byly na ně házeny předměty a tekutiny a klacky byly použity, k postrkování policie dolů po schodišti.

…

Během pokusu policie proniknout do domu squatterky a squatteři mluvili k lidem dole pod okny. Prohlášení proti kapitalismu a autoritám byla předčítána a veřejnost byla žádána o provádění přímých akcí proti těmto násilným korupčním silám.

“V této společnosti je nejjednodušší být zticha, zůstat za žlutou policejní páskou a stát, zůstat doma a poslouchat příkazy autorit. Takové chování vede k osobnímu komfortu. A izolovaný a osobní komfort se zdá být hlavním cílem života většiny lidí.

Finanční krize není problémem. To období prosperity je problémem! Zkazilo a umlčelo veřejnost, zabilo každou známku vzdoru.

Obsadili jsme tento dům jako akt vzdoru. Dělejte to samé – znovu a znovu a znovu. Tak změníme společnost.”

…

Policejní akce se stávala těžší a těžší, protože se policie setkala se silným odporem. Pokaždé, když squatterky/ři uviděli část pily, hned se ji snažili poničit, vždycky, když už se zdálo, že policie se dostává dál do druhého patra, stala se barikáda těžší.

…

Po dvou hodinách zápasu se nakonec policii povedlo dostat se do druhého patra. Squatterky/ři se snažily bránit, ale byly napadeny pepřovým sprejem a násilným jednáním policie. Všichni byli spoutáni a strženi na podlahu, zatímco policie rozbíjela každé druhé okno domu bez jakéhokoli zjevného důvodu. Squatterky/ři byly vyneseny ven a hozeny do antonů, které je měly odvézt na policejní stanici. Podpůrkyně/ci si sedly na zem a blokovaly ulici, aby autům zabránily prorazit si cestu, ale rychle byly odstraněny.

…

Fotograf byl vytažen z davu, tažen po zemi a napůl vysvlečen. Když se policie ptal na důvod svého zatčení, řekli mu, že je to proto, že plivl na policistu při protestu, který se udál v lednu u parlamentu. Svědkyně/ci tvrdí, že bylo očividné, že byl zadržen kvůli tomu, z jaké blízkosti fotografoval policejní akce a jak hlasitě proti nim protestoval.

…

Squatterky/ři byly odvezeny na policejní stanici, kde byly vyslýchány a drženy po dobu pěti hodin. Mnoho za zadržených mělo dýchací problémy kvůli pepřovému spreji a jedna zadržená byla brutálně napadena policistou. Když byla vynášena ze squatu, jeden policista, co držel squatterku za krk, surově udeřil její hlavou o dveře. Na policejní stanici jí byla odmítnuta lékařská péče, pokud neudá své číslo pojištění. No, to není překvapující, v kapitalistické demokracii člověk nemá právo na lékařské ošetření, když nezapadá do regulací tohoto systému kontroly.

…

V tu samou dobu se lidé shromáždili před policejní stanicí, aby protestovali proti zatčením a ukázali solidaritu se squattery/kami. Černá vlajka byla vyvěšena na sloup před policejní stanicí a z kazeťáku hrála hudba. Po několika hodinách zatčené/í začaly vycházet z policení stanice a byly přivítány davem, dávaly rozhovory médiím a byly nakrmeny svými příznivkyněmi/ci.

…

Jedna ze squatterek měla uvnitř fotoaparát, který jí byl sebrán během vyklizení, když byla zatýkána. Při propuštění jí ho policie odmítla vydat, ale druhý den ho nakonec dostala. Policie vymazala z fotoaparátu všechna data. Ale policistky/i jsou hloupější, než se zdá… a fotky jsou zpátky. Mnohé z nich zdobí tento článek.

…

Squat a zájem veřejnosti kolem něj přinesl důležitou diskuzi o konfliktu mezi vlastnickými právy a právem věci užívat. V současné atmosféře na Islandu, po kolapsu ekonomiky, je tato diskuze mnohem pozitivnější, než by člověk očekával. Banky vlastní většinu prázdných domů a banky zajisté nejsou teď právě populární. Squat byl podporován ze všech možných směrů, pravděpodobných i nepravděpodobných, a ukázalo se, že je čas začít squatterské hnutí. Squatterky a squatteři z Vatnsstígur mají ještě daleko do důchodu.

…

Brzo bude publikováno prohlášení squatterek/ů.

…

…

…

…

…

…

…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload