Montreuil/Paříž: Flash-bally na demonstraci

Francouzská policie na demonstraci použila flash-bally – jeden demonstrant přišel o oko

Středa, 8. července 2009, policie a místní Swat team vyklidily squat v Montreuil (úplně na východě Paříže), který se jmenoval “Clinique” (Klinika), prázdnou budovu naproti trhu, která byla obsazena v lednu. Obyvatelé/ky pořádali spoustu komunitních aktivit, workšopů pro místní obyvatele: promítání filmů, pouliční rádio, jídlo zdarma, koncerty, organizování se proti prospěchářským institucím, majitelům a při řešení problémů s bydlením.

Během večera se pak rozdávalo na ulici jídlo a na nedaleké pěší zóně bylo zorganizováno shromáždění na protest proti vyklizení. Ve 22:00 se demonstranti/ky vydali směrem ke Klinice, zapalovali ohňostroje, dali se do rozhovoru se třemi sekuriťáky u čerstvě zazděného squatu. Ze zálohy začala na demonstrant/k/y střílet bez varování policie a použila flash-ball – http://en.wikipedia.org/wiki/Flash-ball – přitom mířila na jejich obličeje. Pět osob bylo zasaženo v oblasti trupu a hlavy. Jeden z nich byl zasažen do oka, rychle byl převezen do nemocnice, musel být operován, ale jeho oko už nebylo možné zachránit.

Tři demonstranti/ky byli po 24 hodinách stále zadržováni.

Už tolik lidí utrpělo zranění s doživotními následky kvůli používání těchto zbraní. Během minulého roku byli nejméně tři demonstranti/ky zasaženi do oka: 17ti letý student z Bretaně během demonstrace, která se konala na podzim, toulousan, který se podílel na zabavování potravin v supermarketu na jaře tohoto roku a nyní i náš kamarád.

Aby získala více těchto zbraní, tvrdila policie, že nejde o zbraně, které by dokázaly usmrtit, a že jejich používání bude přísně kontrolováno. Fakta ale svědčí o opaku: posílena svou beztrestností, používá tyto zbraně dennodenně, úmyslně ignoruje takzvanou řiměřenou obranu, střílí, aby zranila, často velice zblízka.

Jak mohou být novináři, politici a mluvčí policie pořád tak překvapeni, když policie brutálně napadá chudé, sociálně slabé, protestující, míří na jejich hlavy a pak se diví, že ti, kdo byli postřeleni se rozhodnou používat zbraně, aby se bránili?

Ve Francii se v poslední době veřejně diskutovalo o zvyšujícím se počtu osob poslaných do vězení za slovní urážky, rebélii a násilí proti policii, po demonstraci nebo kontrole dokladů. To jasně poukazuje na druhou funkci policie: terorizovat ty, kdo se nevejdou do škatulky normality, ty, kdo se staví proti A aby rozptýlila jakoukoli neposlušnost, nakonec střílí lidi do hlavy.

Nikdy to nepřijmeme. Vyzýváme všechny, aby se postavili proti nárůstu policejního násilí.

Vztek a solidaritu!

Ve francouzštině, viz:
http://juralibertaire.over-blog.com/article-33646976.html
http://laclinique.over-blog.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload