Atény (Řecko): Útok fašistů na squat Villa Amalias

11. července 2009

Fašisti ochraňovaní policií napadli nejstarší anarchistický squat v Řecku, použili koktejly Molotov a zmlátili jednoho mladíka. Lidé, kteří přišli na podporu, s úspěchem fašisty odehnali. Squat, Villa Amalias, zůstal nepoškozen.

Z Wikipedie: “Villa Amalia je jeden z prvních anarchistických squatů v Aténách, byl obsazen v r. 1990. Nachází se na rohu ulic Acharnon a Chayden, nedaleko náměstí “Victoria”. Koná se tu mnoho punkových, rockových, hardcorových a většinou undergroundových akcí. Policie squatter/k/y vystěhovala už třikrát, ale Villa Amalia byla vždycky znovu obsazena.”

Mnoho našich supporterů ji považuje za nejstarší anarchistický squat v Řecku a symbol lokálního anarchistického hnutí. V řečtině se jí říká Villa Amalias (Βίλλα Αμαλίας).

Během noci z 9. července 2009 ve 23:50, napadl gang asi 30 neonacistů s podporou policie (jak MAT, řečtí robokoové, tak Deltas) Villu Amalias molotovovými koktejly. Anarchisté úspěšně ubránili své autonomní centrum před neonacisty/kami a odehnali je pryč, ale ti pak ještě zmlátili jednoho mladého člověka, který pak potřeboval sanitku.

Útok musel být předem připraven policií a fašisty, jejich spolupráce je známou věcí v celém Řecku a stává se stále oficiálnější (hodnostáři platí návštěvy fašistů). Jinak si nedokážeme vysvětlit fakt, že podle zatím neověřené informace, kamarádi, kteří byli na nedaleké ulici Liosion ve 21:00, si všimli asi 70 policajtů (z jednotky Deltas, nešlo o robokopy). Pokud je to pravda, musíme předokládat, že to byli ti samí policajti, kteří spolu s robokopy ochraňovali neonacisty během jejich útoku na anarchistický squat.

Nacisté, kteří museli být členy/kami organizace Golden Dawn, se nejdřív přiblížili ke squatu, drželi se asi 50 m daleko a chvíli na to přijely Delta jednotky. MAT robokopové se také rychle dostavili, když se shromáždilo větší množství anarchistů/ek, aby bránili svůj squat.

Fašisté hodili dva koktejly Molotov, tradiční pouliční zbraň, ale nepodařilo se jim squat poškodit, protože nedokázali pořádně hodit. Anarchisté dokázali fašisty odehnat směrem na ulici Acharnon, ale fašisté se ukryli za policejní Delta jednotky, které je spolu s robokopy chránily.

Fašisté pak surově zbili mladého člověka před squatem, ale zatím není jisté, jestli jde o supportera nebo ne. Musela ho odvézt sanitka, kvůli velice brutálnímu jednání fašistů.

Kolem 24:10 byli všichni neonacisti odehnáni jak anarchistkami, tak anarchisty, kteří se rozhodli nesobecky bránit svou svobodu a nejstarší anarchistický squat v Řecku s historií dlouhou dvě desetiletí. Kolem 24:20 bylo v okolních ulicích stále dost policajtů (Deltas a 2 nebo 3 jednotky robokopů, kteří byli viděni, jak mluví s fašisty). Mnoho kamarádů se shromáždilo před squatem, aby ho bránili v případě, že by v něm policie chtěla udělat zátah, ale policie se stáhla a odjela, protože ví, jak nebezpeční jsou lidé, kteří bojují za svoji svobodu.

Ve 24:30 byla zahlédnuta skupina asi 30-40 Delta policajtů, jak odjíždějí směrem do čvrti Patisia.

Fašisté se svými Molotovy nechtěli pouze zničit squat, ale také ublížit našim přátelům, nepodařilo se jim ani jedno ani druhé. Jejich jediným úspěchem bylo schovat se za policii a utéct. V panice za sebou zanechali mnoho stop. Měli s sebou batoh plný Molotovů a kouřových granátů, ale podařilo se jim hodit jenom dva Molotovy a dva kouřové granáty, ty dva granáty hodili na pěší zónu naproti squatu. Když se přiblížili anarchisté, aby bránili svůj barák, fašisté odhodili batoh na ulici a utíkali se schovat za policii.

Ve 2:00 se vysílaly populární zprávy na stanici “A” a jak je obvyklé pro všechny kapitalistické výstupy, prohlásily, že v centru Atén došlo k incidentu a rozšířily propagandistickou zprávu o tom , že policie pátrá po pachatelích, kteří házeli Molotovy. Ale každy, kdo pročítá http://athens.indymedia.org/ ví, že opravdovým cílem policie je ochraňovat fašisty při jejich útocích.

Je zajímavé, že zatímco je levice v Řecku paralyzována, anarchistické hnutí si získává srdce mnoha nespokojených lidí a zdá se, že je to jediné sociální hnutí schopné revoluční společenské změny.

Ještě dodatek, anarchistické hnutí je velmi staré, ale teď, když kapitalisti uskutečňují svůj projekt globalizace a když sociální demokracie a komunismus zklamaly, bychom měli očekávat širší podporu pro anarchistické hnutí na celém světě. Možná, že společnost, kterou si představovali Kropotkin, Bakunin a mnoho starých myslitelů, se brzy stane skutečností.

Uvnitř Villy Amalias je na zdi transparent s veršem antického řeckého filozofa:

Ve starořečtině: “Ούτε γαρ άρχειν, ούτε άρχεσθαι εθέλω” – Ηρόδοτος

V moderní řečtině: “Ούτε να κυβερνώ θέλω, ούτε να με κυβερνούν” – Ηροδότου ιστοριών 3:83

Překlad: “Nechci ani vládnout, ani být ovládán.” – Herodotos, Historie 3:83

Informace v řečtině:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1056072

The Villa Amalias:
http://villa-amalias.blogspot.com/

Článek v řečtině a fotky ze squatu:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=70592

Wikipedia o Ville Amalias:
http://en.wikipedia.org/wiki/Villa_Amalia_(Athens)

Pomozte nám rozšiřovat a překládat tuto zrávu! Prosím šiřte všude kolem sebe a překládejte do dalších jazyků.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1056072

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload