Soluň (Řecko): Pokus o podpálení squatu Fabrika Yfanet

Fabrika Yfanet je bývalá továrna o rozloze 19,500 m² v Soluni, kterou obsadili lidé, kteří chtějí vymezit svou svobodu navzdory politickým a ekonomickým tlakům už od 20. března 2004.

V sobotu ráno, 25. července 2009 v 5.05 se žháři/ky pokusili podpálit náš squat. Zapálili barbecue grily u hlavní železné brány. Nechali tam také tašku, která obsahovala šest plynových sprejů, jeden 4litrový kanystr petroleje a krabici zapalovací směsi.

Exploze neunikla pozornosti squatterek a squatterů hlídkujících uvnitř objektu kvůli ochraně (taková opatření jsme udělali potom, co vláda vyhrožovala svobodným prostorám). S pomocí sousedů a sousedek jsme uhasili oheň a naštěstí se ukázalo, že nebyla způsobena žádná škoda.

Následoval rychlý příjezd policie, která se dostavila 6 minut po výbuchu, a zvláštní zájem o věc. Přijela totiž hned tři auta, jedno auto, které mělo civilní číslo a jeden džíp. Z džípu vylezli policajti/ky s nepřátelskými úmysly.

O 20 minut později se na rohu ulic Katsimidi a Egnatia objevily dvě jednotky robokopů, které se nás snažily vyprovokovat. Zavolali jsme naše kamarád/k/y, kteří se rychle dostavili, aby nám pomohli ubránit náš squat.

Toto byl už druhý útok proti autonomním centrům v Soluni během posledních čtyř dnů (první útok byl na Radio Revolt, stanici v opuštěném vagónu u největší univerzity ve městě).

Nic nezničí naše odhodlání ubránit naše squaty – místa, kde žijeme, kde dýcháme.

Originál článku v řečtině: tady

www.yfanet.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload