Info Usurpa #14

Debata o tom, zda je dobré legalizovat obsazené domy nebo ne, je neustále aktuální, stejně jako polemika o tom, zda je smysluplné snažit se o legalizaci squattingu v rámci zákona. Jediná země, kde lze za určitých podmínek domy obsazovat legálně, je Holandsko. Squatů jsou zde tisíce. Ale v posledních dnech, jako už mnohokrát, parlament schvaloval zákon, který squatting zakazuje a dokonce trestá. Tentokrát je ale rozdíl v tom, že zákon doopravdy prošel a čeká se na rozhodnutí senátu.
Je velice pravděpodobné, že i senát tento zákon schválí a od prvního ledna tak bude možné všechny squaty vystěhovat a kriminalizovat obyvatelky a obyvatele těchto budov. Pokud zákon v Holandsku projde, dokážete si představit, jakým způsobem pak budou na squatting reagovat vlády okolních států? Je totiž skoro nemožné představit si, že by se v takové situaci nějakým zázrakem podařilo squatting zlegalizovat i jinde.
Otázka legalizace je velice sporná, protože legalizace squattingu nepřináší nutně nějakou větší změnu v postoji společnosti k této praxi a dokonce, jak se zdá, ani automaticky nepřináší politický rozměr squattingu coby zpochybnění osobního vlastnictvi a placení vysokých nájmů, nebo třeba zaangažování velkého množství squatterů/ek v politických kauzách. Na druhou stranu je pak ale možné využít volného prostoru, který zákon nabízí, pro realizaci stabilního centra, v němž nemusí být všechna energie využita na udržení místa nebo na život v neustálém provizoriu. Důležitý je ale fakt, že žádný zákon není náhradou a usnadněním komunikace s majiteli/kami budov, sousedstvím nebo společností a ideálním stavem by byla spíš změna negativního pojímání squattingu, překonání strachu a pocitu ohrožení životních hodnot, nebo rozvíjení schopnosti představit si možnosti, které squatting nabízí, a najít odvahu je realizovat.
Toto číslo přináší několik informací a reportů z akcí v Holandsku a zahraniční projevy solidarity, které se zatím podařilo zmonitorovat, report ze squatu Sofia v Žilině a také jedno zpětné ohlédnutí za zářijovým pokusem o obsazení Apolinářské, kde se sice nepodařilo udržet obsazenou budovu a mnoho lidí bylo obětmi traumatizující represe, ale shromáždilo se tu veliké množství potenciálních squatterek/ů a supporterů, kterým už chybí jenom nová strategie…

Listopadové číslo Info Usurpa stahujte TADY!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload