Squat Palác Sofia podpořil holandské squattery a squatterky

solidaritaV pátek 30. října 2009 krátce po 16. hodině zorganizoval kolektiv ze žilinského squatu Palác Sofia solidární akci na podporu holandských squatterů a squatterek. Tato akce reagovala na výzvu holandského squatterského hnutí, které vyhlásilo na 30.10. až 1.11.2009 protestní dny akcí na podporu squattingu. Smyslem těchto akčních dnů bylo především vyjádřit protest proti jednání dolní komory nizozemského parlamentu, která odhlasovala zákon kriminalizující squatting.

Lidé ze squatu Palác Sofia se rozhodli přidat k mnohým protestujícím z různých částí světa a vyjádřili protest po svém v ulicích slovenského města Žilina. Celá akce probíhala v poklidném duchu a bez snahy vyvolávat ze strany protestujících zbytečné nepříjemnosti. Jediný pokus o „konflikt“ iniciovaly dvě strážnice městské policie, které squattery a squatterky upozornily na to, že rozdávání letáků na veřejném prostranství je bez povolení městského úřadu v Žilině nelegální. Chvíli dokonce hrozily pokutou, kterou ale nakonec nikomu neudělily. Krátká diskuze nakonec vše vyřešila – policistky odešly a akce pokračovala dále.

Během akce byla v jedné z žilinských ulic pověšena na plot místního staveniště černo-rudá, anarchistická vlajka a transparent s nápisem „Solidaritu s holandskými squattermi!“ Právě před tímto transparentem probíhalo rozdávání letáků kolemjdoucím, kterým se protestující snažili vysvětlit smysl akce. Ukázalo se však, že mnoho lidí je v oblasti squattingu neinformováno a někteří z oslovených dokonce ani nevěděli, co to jsou squaty. Doufejme, že solidární demonstrace v Žilině alespoň částečně pomohla informovanost těchto lidí zvýšit.

Po té, co byly rozdány připravené letáky, se protestující přesunuly na squat Palác Sofia, kde byl později z oken vyvěšen zmíněný transparent jako další projev solidarity se squatterským hnutím v Holandsku.

solidarita

solidarita

solidarita

Zdroj: csaf.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload